Hoe zijn de Georgische Kolkha wijnen?

Een aantal maanden geleden maakte ik voor het eerst kennis met Georgische wijnen. Voor dit artikel werd ik door Ghvino.nl gevraagd om er nog eens twee te proeven; namelijk de Mtsvane en Saperavi van wijnhuis Kolkha. Het is een bijzonder wijnland, dus daar zei ik geen nee tegen. En zo ontving ik een aantal weken geleden 2 flessen via de post. 

De vorige keer proefde ik 2 Georgische wijnen via Ghvino die door middel van de Qvevri methode gemaakt waren. Dat is een unieke Georgische methode van wijn maken die al 8000 jaar oud is. Er worden dan geen houten of roestvrij stalen vaten gebruikt om  de wijn te vergisten en rijpen maar grote aardewerken vaten of kruiken. Heel leuk om wijnen te proeven die op die manier gemaakt zijn, maar deze tweede keer geen amfora wijnen.

Tijd voor een nadere kennismaking! Tijd om te proeven!

kolkha wijnen

Kolkha Mtsvane

Deze wijn is zoals de naam misschien al doet vermoeden gemaakt van het druivenras Mtsvane. De wijngaard ligt in het dorp Napareuli in de regio Telavi, Kakheti.

Kakheti ligt in het oosten van Georgië en staat ook wel bekend als dé wijnregio van Georgië. Het gebied is rijk aan landbouwgrond en vers drinkwater. Daarnaast is het klimaat in deze regio zeer divers door de gebergtes en rivieren waardoor micro-zones ontstaan welke allen bepaalde karaktereigenschappen hebben welke goed kunnen zijn voor het verbouwen van verschillende agrarische producten, zoals bijvoorbeeld wijn.

Een leuk weetje is dat deze druif ook wel de Georgische Riesling wijn wordt genoemd! En ik ben fan van Riesling, dus dat belooft al veel goeds.

Deze wijn is vrij licht van kleur. De geur vind ik lastig, misschien iets in de richting van (gele) appel of peer. Qua smaak is dat het wat mij betreft in ieder geval wel. Verder vind ik het een heerlijk frisse en droge witte wijn met wat citrus op het eind. Een wijn die naar meer smaakt! Net als een Riesling 😉

Kolkha Saperavi

Dan tijd voor de rode wijn. Een wijn gemaakt van de Saperavi druif die erg lekker ruikt. In de verte wat houttonen. Dan proef ik en herken ik framboos. Eerst heeft de wijn iets van een zuurtje maar niet te. De wijn is zacht en mooi in balans. Een lichte, fijne wijn die je makkelijk kunt drinken.

Als je net als ik niet thuis bent in wijnland Georgië en de druivenrassen die daar groeien, dan heb je vast ook niet eerder van de Saperavi druif gehoord. Dit is de bekendste en meest geteelde druif van het land en staat aan de basis van veel wijnen die net als de Mtsvane geproduceerd worden in de Kakheti regio.

Wijnen die gemaakt zijn van deze druif hebben vaak potentie om lang te ouderen.

Pirosmani

Kolkha Pirosmani

In eerste instantie vroeg Peter mij de Pirosmani te testen, maar mezelf kennende vreesde ik dat het dan een negatieve review zou worden. De Pirosmani is namelijk een half droge wijn ofwel ook wat zoet dus. En ik ben geen liefhebber van zoet! Op mijn blog schrijf ik alleen over wijnen die goed in de smaak vallen of die me erg verrassen (in positieve zin). Dus stuurde Peter mij de Kolkha Saperavi en Mtsvane, maar als bonus toch ook de Pirosmani.

Ok, vooruit! Die dus ook maar geproefd dus! En ik moet bekennen het valt me alles mee deze wijn. Helemaal niet zo zoet als de naam half-droog (wat ik opvat als half-zoet) mij doet vermoeden. Net als de Saperavi proef ik hier framboos, maar dan een hele rijpe fruitige. Net op het moment dat ik denk dat de wijn richting (te) zoet gaat de smaak richting droge wijn waardoor het ‘overall’ helemaal niet echt een zoete wijn is.

Na de Georgische wijnen die ik nu intussen geproefd heb, kan ik wel concluderen dat er in ieder geval veel diversiteit is! Ook deze keer ben ik weer helemaal verrast door de wijnen.

Over Ghvino

Ghvino.nl (Ghvino betekent wijn in het Georgisch) is de plek waar je terecht kunt voor Georgische wijnen. Achter deze online wijnwinkel zitten Peter Bleeker en zijn Georgische vrouw Mana Ottmer. Samen willen ze zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit (voor de meesten) nog vrij onbekende wijnland.

                                                                                                                                   Dit artikel is een samenwerking met Ghvino 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven