Pas geleden ontving ik bijzondere wijnpost. In de doos die ik van Ghvino ontving zaten namelijk 2 Georgische wijnen. Nog nooit een wijn uit Georgië geproefd, dus ik was heel nieuwsgierig naar deze wijnen en ook om meer te weten te komen over dit wijnland!

Wijnland Georgië

Wist je dat Georgië het oudste wijn producerende land ter wereld is? Ik niet! Maar ik weet überhaupt niet zo veel over dit (wijn) land. Dus leuk om daar even in te duiken en er meer over te weten te komen. Georgië is 2x zo groot als Nederland maar heeft een stuk minder inwoners (ongeveer 3,75 miljoen). Heel wat meer ruimte daar dus. Het kent een rijke historie met veel tradities en cultuur. Dans, muziek, eten en ook wijn speelt een grote rol in dit land. Veel mensen maken hier hun eigen wijn! Zo zijn er veel mensen die naast een huis in een grote stad ook een huis in een dorp hebben om daar hun druiven te verbouwen. Er onstaan zo heel veel verschillende wijnen en het maken van eigen wijn is ook echt iets wat binnen de familie door wordt gegeven van generatie op generatie. Leuke familietraditie vind ik!

De vele inheemse druivenrassen en de vruchtbare bodem zorgen, met het zonnige klimaat, voor ideale omstandigheden om er unieke wijn te maken. En wat betreft die druivenrassen, daarvan hebben ze er in dit land de meeste in vergelijking met andere wijnlanden.

Veel van de wijnen (zo ook degenen die ik toegestuurd kreeg) worden door middel van de  Qvevri methode gemaakt. Dit is een unieke Georgische methode van wijn maken die al 8000 jaar oud is. Geen houten of roestvrij stalen vaten om de wijn te vergisten en rijpen, nee hiervoor worden grote aardewerken vaten of kruiken gebruikt. Deze worden ingegraven in de grond en/of in de vloeren van grote wijnkelders geplaatst. Zo’n bijzondere methode, dat die zelfs in 2013 aan de UNESCO werelderfgoed lijst toegevoegd is.

Over de wijnen

Ik proefde 2 wijnen van Dakishvili. Welke dat precies zijn, laat ik in het filmpje zien:

Dakishvili Red, 2015

De eerste druif waarvan deze wijn gemaakt is, zul je zeker kennen. Dat is namelijk de Cabernet Sauvignon. Maar de voornaamste druif  is toch wel de Saperavi. Dit is de meest gebruikte druivensoort voor het maken van Georgische rode wijnen. Wijnen gemaakt van deze druif zijn veelal krachtig en goed geschikt om te ouderen (soms wel 50 jaar lang). Klinkt al goed! Zulke wijnen spreken mij vaak wel aan, dus dat is al veelbelovend.

Deze wijn heeft een gelimiteerde oplage. Zo was mijn fles nummer 0321.  Ook op het etiket een aantal kleine pictogrammen die aangeven dat de wijn voorafgaand aan de fles in een qvevri en houten vat gerijpt heeft. En ook de tip om de wijn te laten luchten. Op die manier komt de wijn het beste tot zijn recht. Als ik wil gaan proeven pak ik mij decanteer karaf er dus bij, schenk de wijn er in en wacht een tijdje.

En daar ga ik! In het glas wat ik vervolgens inschenk een mooie donkerrode kleur. Qua geur en smaak wat aardse tonen gecombineerd met rood fruit. Voor mij springt kers er duidelijk boven uit. Het mooie in deze wijn is dat je aan het begin wat tannines proeft en net op het moment dat je denkt ‘als ik nu nog meer tannine proef zou het zonde zijn’ gaat het soepel over in een fruitige afdronk die lang aanhoudt. Een interessante, niet alledaagse wijn met karakter die zeker naar meer smaakt!

Dakishvili druif
Druiven waarvan Dakishvili zijn wijnen maakt

Dakishvili Amber, 2015

Dit is de eerste keer dat ik een amber wijn (of ook wel oranje wijn) ga proeven. Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven en tijdens het fermenteren blijft het sap in contact met de schilletjes en pitjes. Daardoor krijgt de wijn zijn oranje/amber kleur. Door dit contact krijgt de wijn meer smaak en zelfs tannines.

De fles die ik heb gekregen heeft nummer 0119 en ook deze heeft op het etiket de tip staan dat de wijn wat lucht nodig heeft. Die tip volg ik natuurlijk weer op. Dan eerst ruiken. Het is meteen duidelijk, ik ruik noot! Interessant! Dan snel proeven. Een krachtige wijn, totaal niet te vergelijken met rosé qua smaak, iets waar ik in eerste instantie toch stiekem aan denk bij oranje wijn. Dit is echt een droge wijn en wat ik verder duidelijk proef is citrus, in de richting van sinaasappel. Heel bijzonder!

Deze wijn is trouwens gemaakt van verschillende druivenrassen, allemaal Georgische; Kisi, Mtsvane en Rkatsiteli. Even kort wat meer over deze inheemse druiven:

Kisi, is een druif die zich perfect leent voor de qvevri methode. Door het lange schilcontact in de qvevri krijg je de mooie amber kleur en de smaken van noot en gedroogd fruit zijn kenmerkend voor deze druif.

Mtsvane, is een van de druivenrassen die je het meest terug vindt in Georgische witte wijnen en die goed geblend kan worden met de Rkatsiteli druif. Dit is een druif met mineralige en fruitige tonen die na ontwikkeling in de qvevri ook wat thee-achtige tannines in zich heeft.

Ook de Rkatsiteli behoort tot een van de druivenrassen die vaak gebruikt wordt in een Georgische witte wijn. Deze druif zorgt voor lichte, frisse aroma’s van bloemen en citrus in de wijn.

Dakishvili wijngaard
De wijngaard van Dakishvili

Over de wijnmaker

Giorgi Dakishvili is de wijnmaker die deze interessante wijnen gemaakt heeft. Op dit moment heeft hij de leiding bij Schuchmann/Vinoterra maar daarnaast maakt hij samen met zijn familie onder de namen Vita Vinea, Teleda Orgo en inmiddels ook  blended wijnen onder de naam Dakishvili. Hij is zelf de 3e generatie binnen de familie die zich dus al een tijd bezig houdt met wijnmaken. Zoon Temuri is de 4e generatie. De verschillende merknamen staan voor een verschil in wijnmaker (Bij Vita Vinea heeft Giorgi de leiding, bij Teleda Orgo heeft zijn zoon Temuri dat) en techniek (Dakishvili voor de  wijnen met een blend van druivenrassen).

Giorgi Dakishvili
Giorgi Dakishvili in actie! Hier is hij in de weer met een stok met aan het uiteinde meerdere lagen van kersenhout schors. Deze schors zou desinfecterende eigenschappen hebben. Dit gereedschap wordt traditioneel nog steeds gebruikt om de qvevri samen met water schoon te schrobben na gebruik. Na een grondige schrobbeurt wordt de qvevri verder gedesinfecteerd met limoen en na het aanbrengen van een nieuwe bijenwas laag is de qvevri klaar voor de volgende oogst.

In onderstaand filmpje krijg je een indruk van hoe het maken van deze wijnen in z’n werk gaat.

Over Ghvino

Ghvino.nl (Ghvino is het Georgische woord voor wijn) is de plek waar je allerlei Georgische wijnen kunt kopen. Achter deze online wijnwinkel zitten Peter Bleeker en zijn Georgische vrouw Mana Ottmer. Samen willen ze zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit (voor de meesten) nog vrij onbekende wijnland.

En?

Wat leuk en bijzonder om kennis gemaakt te hebben met deze Georgische wijnen en nu ook wat meer te weten over dit wijnland met veel historie. Lijkt het jou wat? Ga je ook een keer kennis maken met wijnen uit dit oude wijnland? Laat het even weten, ben erg benieuwd naar jouw mening!

Interessant om kennis te maken met wijnen uit een onverwacht land? Lees dan eens mijn artikelen over Turkse wijn en Belgische wijn!

Ben jij een wijnliefhebber? Dan wil je vast geen update missen! Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!