Spijs/ Wijn

Wijn en spijs: een geslaagd diner thuis

Diner thuis

Pas geleden kwamen er vrienden voor een gezellig diner thuis. Als we met hen afspreken, is het altijd 3 gangen met bijpassende wijn en daarnaast veel gezelligheid. Leuk om dan ook recepten te zoeken van gerechten die ik nog niet eerder gemaakt heb. Het is altijd even zoeken. Graag deel ik een geslaagd recept en wijncombinatie met jullie!

Recepten zoeken

Als ik recepten zoek, wil ik graag iets vinden wat ik nog niet eerder gemaakt heb en wat bijzonder is voor tijdens een diner thuis. Maar ik vind het ook belangrijk dat je het makkelijk kunt maken, dat het niet al te veel tijd kost (met vrienden kook ik het liefst wel 3 gangen, dus als je dan 3 bewerkelijke gangen hebt, ben je zo een dag kwijt aan de voorbereidingen. Liever niet dus ;)) en dat het recept geen ellenlange boodschappenlijst heeft. Ook vind ik het fijn als je een gerecht al goed eerder kunt voorbereiden zodat je tijdens het diner niet de helft van de tijd in de keuken bezig moet zijn maar gewoon gezellig bij je bezoek kunt zijn.

Diner thuis

Het diner thuis

We begonnen de avond met de Cline Vintage 2013 Zinfandel. Mijn vriend en ik zijn echte Zinfandel fans. Onze vrienden hadden een paar flessen Zinfandel bij een veiling op de kop getikt en het openen van de eerste fles speicaal bewaard tot ons etentje. Qua volgorde een beetje ongebruikelijk maar dit werd ons aperitief. Wat mij betreft kan Zinfandel gewoon altijd 😉 Zo ook deze. Vol van smaak, mooi in balans en een klein zoetje. Iets anders dan de Zinfandels die we normaal drinken. Ik denk dat dit komt omdat dit een wat oudere wijn was. Een goed begin!

Diner thuis

Voorgerecht

Als voorgerecht had ik een venkelsoep met gerookte zalm gekozen. Venkel is altijd zo smaakvol! Ik was erg benieuwd hoe dat in een soep tot uiting zou komen. De soep maakte ik de avond er voor al. Alleen de zalm voegde ik pas tijdens het etentje toe evenals de dille.

Als je wijnblogger bent letten mensen die komen eten toch altijd extra op de wijn. Hij viel gelukkig goed in de smaak! In mijn wijnrek lag nog een Oostenrijkse Riesling van Gruber die prima combineerde met de soep. Venkel heeft natuurlijk een best uitgesproken smaak, maar de wijn deed er niet voor onder. Een mooie heldere kleur, een klein bubbeltje en we proefden hints van abrikoos.

Diner thuis

Hoofdgerecht

Bij het hoofdgerecht koos ik nog een keer voor witte wijn. Soms kan rode wijn ook prima bij vis, maar ik had nog een (houtgerijpte) Chardonnay die naar mijn idee goed bij de makreel zou passen. Ik was ook al een tijdje benieuwd naar deze wijn omdat je bij Spanje niet snel aan Chardonnay denkt, maar deze Pago de Cirsus wel van deze druif gemaakt is. Een keer wat anders dan de Verdejo die ik vaak drink als ik voor een Spaanse witte wijn kies 😉

Diner thuis

Bij de wijn een lasagne van makreel en garnaaltjes met rucola. Heel erg lekker! Ik vind makreel sowieso erg lekker, maar eet het veel te weinig. Met dit recept komt het er misschien wel vaker van! De wijn was prima, maar werd misschien een beetje overschaduwd door het gerecht. Volgende keer iets stevigers dan deze Chardonnay proberen.

Diner thuis

Dessert

We sloten het diner thuis af met rode Shiraz bubbels en zelfgemaakte chocolade cheesecake. Een hele bijzondere wijn en hij paste perfect bij de taart!  Het was wel een klein gokje om dit zo te combineren, maar het pakte wat ons betreft goed uit! Je kunt hier meer over deze bijzondere combi lezen in een eerdere blog.

Mocht je zelf een keer gasten ontvangen voor een diner thuis dan kan ik je dit recept zeer aanbevelen. Alleen het hoofdgerecht kan een wijn met wat meer kracht gebruiken. Mocht je tips willen, laat het me weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie