Inspiratie/ Proeven/ Wijn

Een geslaagde wijnproeverij thuis (in maar 6 stappen)

geslaagde wijnproeverij thuis

Hoe doe je dat een geslaagde wijnproeverij thuis organiseren? En wat heb je er voor nodig? Dat is eigenlijk heel simpel!

Ik organiseerde pas thuis een proeverij en het was super leuk! En je hebt het zo geregeld in maar 6 stappen:

Stap 1. Bedenk een leuk thema

Kijk eerst wat je thuis op voorraad hebt en aan de hand daarvan is er misschien al een leuk thema te verzinnen! Ik checkte mijn wijnrek en kwam Italiaans, Frans en Spaans tegen. Voilà, mijn thema voor de proeverij werd Mediterraans. Maar je kunt natuurlijk ook eerst het thema verzinnen en de bijpassende wijnen er bij zoeken/kopen.

wijn line up

Dit was de wijn ‘line-up’ tijdens mijn proeverij thuis: Scaia (Italiaans), Altos De Rioja Blanco (Spaans), Bottleroom 01 (Frans), Bottleroom 02 (Frans), Langhe Nebbiolo (Italiaans), Barón de Ley Club Privado Rioja (Spaans)

Ideeën voor een thema?
-Een bepaald wijnland
-Een bepaalde wijnregio
-Wijnen vergelijken; bijvoorbeeld klassiek vs nieuw wijnland (dus bijvoorbeeld een Franse Chardonnay vs Amerikaanse of Australië)
-Een bepaald seizoen (bijvoorbeeld zomerse wijnen)
-Alleen rosé
Blind proeven (Super lastig! Maar wel heel leuk. Je bent dan écht op je zintuigen aangewezen en kunt niet vooraf al wat ideeën krijgen door het lezen van de informatie op het etiket.

Stap 2. Bepaald de volgorde van de wijnen

De volgende vraag is dan in welke volgorde je de wijnen gaat proeven. Het is het beste om op te bouwen in smaak intensiteit. Dus beginnen met lichte, niet houtgerijpte wijnen en daarna de vollere, houtgerijpte wijnen ofwel de knallers als laatste. Hierdoor is het eigenlijk wel logisch dat je met wit begint en met rood eindigt. Mocht je ook bubbels hebben, dan is het perfect om daar mee te beginnen!

Stap 3. Regel goed gezelschap

Misschien net zo of eigenlijk nog wel belangrijker dan de wijnen; het gezelschap! Leuk om wijnen te proeven, maar het is pas echt geslaagd als je dat met mensen kunt delen, vind je niet? Dus bedenk welke wijnliefhebbers je kent in je vriendenkring, familie of misschien van je werk en nodig ze uit om te komen proeven. Gezellig!

proosten

Stap 4. Haal je glazen uit de kast

Als je professioneel gaat proeven zijn er speciale proefglazen die je kunt gebruiken. Tijdens de WSET 2 wijncursus die ik eerder dit jaar volgde, proefden we met behulp van Spiegelau proefglazen. Maar voor een proeverij thuis kun je natuurlijk gewoon je eigen wijnglazen gebruiken. Het is leuk om wijnen met elkaar te kunnen vergelijken dus kijk hoeveel glazen je in de kast hebt staan en of je voor iedereen bijvoorbeeld twee witte wijn en twee rode wijn glazen neer kunt zetten. Vergeet de waterglazen niet! Van al dat proeven krijg je dorst 😉 En het is ook handig om tussen de wijnen door de smaak te neutraliseren met water.

Stap 5. Maak een proefformulier

Bij een proeverij proef je meestal wel aardig wat wijn.  Tenzij je een heel goed geheugen hebt, zou ik je aanraden een proefformulier te gebruiken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Voor thuis zou ik de wijnen ‘beoordelen’ op uiterlijk/kleur, geur en smaak en het verder niet te ingewikkeld maken. Leuk om te kijken of je tafelgenoten tijdens het proeven hetzelfde vinden van de wijn of juist niet. Proeven is ook voor een deel persoonlijk, dus dat laatste kan best! Hier het formulier wat ik gebruik: proefformulier Wijntjes met Esther

wijn ruiken

Stap 6. Zorg voor hapjes

Ook handig en lekker om wat te eten bij het wijnproeven! Het leukste is natuurlijk om de hapjes op het thema af te stemmen. Ik deed dat zelf afgelopen proeverij thuis niet maar kocht gewoon wat lekkere dingetjes om te eten; olijven en kaasjes. Vrienden namen Spaanse ham mee en zelfgemaakte guacamole.  Lekker!

Zo, en met deze 6 punten zorg je dus voor een geslaagde wijnproeverij thuis!

Heb jij wel eens een wijnproeverij thuis georganiseerd of ga je dat binnenkort doen? Leuk als je dat laat weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie