Getest: 6x Joost & Joost wijnen voor kerst

Een tijdje geleden kreeg ik een mooi wijnpakket toegestuurd met daarin 6 wijnen van Joost en Joost. Vanwege hun nieuwe website mocht ik deze selectie van hun favoriete wijnen proeven en leek het me leuk eens te kijken of de wijnen ook  iets zouden kunnen zijn voor tijdens de kerstdagen. 

In het pakket zitten de volgende 6 wijnen: 

  • Villa Dria Colombard Sauvignon Blanc
  • Tessari Soave
  • Torrepignon Verdejo
  • Bamberger Noir des Noirs
  • Tessari Due Rosso
  • Barale Barbaresco

De eerste drie zijn de witte wijnen en dat is waar ik mee begin. 

Villa Dria Colombard Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc ken je wel, maar ken je de Colombard druif? Ik moet je bekennen dat het mij niet zoveel zegt. Gelukkig bestaat er Wikipedia 😉 En die vertelt me dat deze druif vooral veel te vinden is in het zuidwesten van Frankrijk maar daarnaast ook in Californië, Australië en Zuid-Afrika. In dit geval komt de Colombard uit Frankrijk en wel uit de Gascogne. Verder word ik van Wikipedia niet heel erg veel wijzer. In ieder geval niet wat betreft de specifieke smaakkenmerken van deze druif, behalve dan dat deze druif ‘fruitige, aangename wijn levert’. Als ik verder zoek kom ik tegen dat de aroma’s die het meeste opvallen bij deze druif limoen en citroen zijn en ook kom ik perzik en grapefruit tegen qua smaaktypes. Als ik dat zo lees kan ik denk ik veel citrusfruit verwachten en zal de wijn niet fruitig in de zin van zoet zijn, want ook Sauvignon Blanc is vaak een hele frisse wijn met veel zuren. 

Wat ik over de Colombard las, proef ik precies terug in het glas. Deze Villa Dria is heel erg fris en heeft echt veel zuren. Het eerste wat in gedachten schiet bij het proeven is ‘limoen’. Wat soda en munt erbij en je hebt een mojito cocktail. Tja, gekke vergelijking maar daar moest ik echt aan denken. Voor mij persoonlijk is deze wijn echt wel wat te hoog in de zuren.

Deze wijn kost €7,50

Tessari Soave

Ook met Soave ben ik niet bekend. Deze van Tessari is gemaakt van Garganega, Trebbiano di Soave en komt uit Italië, Verona. Leuk, ik maakte vorige maand nog een stedentrip naar Verona! Een geweldige stad waar we veel mooie wijnen hebben geproefd en ook nog een bezoekje aan 2 wijnhuizen hebben gebracht. Maar Tessari was er daar niet een van, die onthou ik voor de volgende keer 🙂

Deze Soave is bloemig qua geur en belooft iets moois. Qua smaak gaat het voor mij richting steenfruit: perzik en abrikoos. Maar ook proef ik wat citrus wat de wijn lekker fris maakt. Een leuke ontdekking deze Italiaanse Soave!

Deze Soave kost €9,50.

Torrepignon Verdejo

Verdejo, een welbekende druif waarvan de wijn je misschien vooral aan de zomer doet denken. Mij in ieder geval wel. Als ik deze wijn in het proefglas schenk zie ik wat lichte ‘bubbeltjes’ maar dit proef je niet. Verder gaat het qua smaak vooral richting tropisch fruit vind ik en proef je ook de herkenbare zuren van Verdejo die de wijn lekker fris maken. 

Deze Verdejo kost €8,25.

Bamberger Noir des Noirs

Dan de eerste rode wijn: een blend van Dornfelder & Spätburgunder die lichte houtrijping heeft gehad. Ik ben gek op Spätburgunder!  Eens kijken of deze blend ook aan de verwachtingen kan voldoen die ik heb vanwege de Spätburgunder. De wijn is soepel, kruidig, heeft een heel klein zuurtje en veel kers in de smaak. Deze Duitser uit de Nahe past helemaal in mijn straatje. Een goede zet van Joost & Joost om deze in het pakket te doen.

Deze Noir des Noirs kost €9,75.

Bamberger Noir des Noirs

Tessari Due Rosso

Deze Rosso is van dezelfde wijnmaker als de Soave, een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. Het bijzondere aan deze wijn is dat de wijnmaker eerst 1/3e van de druiven heeft laten indrogen. Daarna volgde er een tweede vergisting. Door het indrogen van de druiven worden de druiven heel geconcentreerd en enorm smaakvol. Daarnaast heeft de wijn ook op hout gerijpt. Dat laatste herken ik ook al wel in de geur. Verder is de wijn echt geweldig van smaak! Heel mooi in balans, zacht en lekker sappig met tonen van rijp rood fruit. Dit past echt heel goed in mijn straatje!

Deze Due Rosso kost €10,50

Barale Barbaresco

Dan komen we bij de laatste wijn aan, de Barbaresco, ook wel de keizerin van de Piemonte wordt genoemd. Deze keizerin is gemaakt van de Nebbiolo druif, en bij Nebbiolo denk ik eigenlijk meteen aan Barolo. De Barbaresco wordt vaak gezien als wat toegankelijker en zachter dan de Barolo. Ik vind Barolo vaak veel tannines hebben en daar ben ik geen fan van. Ik kijk er naar uit deze bijzondere wijn te proeven!

De kleur is al meteen bijzonder, rood met oranje tinten. De geur is aards en heeft in de verte zelfs wat rubber. Als je de wijn proeft heb je het meteen door: dit is een bijzondere wijn met complexiteit. Zeker ook tannines maar niet te veel en verder veel ‘laagjes’ waardoor je steeds weer wat nieuws ontdekt in de wijn. 

Deze Barbaresco kost €29,50

Kerstwijnen?

De Villa Dria Colombard Sauvignon is niet helemaal mijn ding, maar de andere wijnen kan ik zeker aanraden. Over de rode wijnen ben ik het meest enthousiast. De rode wijnen zou ik zo alle drie tijdens de kerst schenken. Met de Bamberger Noir de Noirs zit je safe, dat is een wijn die denk ik bij een breed publiek in de smaak valt. De wijn is niet te complex of heftig qua smaak maar heeft wel een leuk eigen karakter. De Tessari Rosso is er een die leuk is vanwege de bijzondere productiemethode en die zo sappig, zacht en smaakvol is dat dit ook een wijn is die gewaardeerd zal worden door je gasten. Wil je echt iets bijzonders en meer complex schenken dan kun je zeker voor de Barbaresco kiezen. Qua wit zou mijn eerste keuze de Soave zijn. 

Over Joost & Joost

Bij Joost & Joost zit de wijnliefhebberij in de familie, want Joost is de oom van Joost. Snap je het nog 😉 Beide zijn gek op lekker eten, goede wijnen en gezelligheid en sfeer. In 2013 besloten ze daar iets meer mee te doen en de webshop Joost & Joost was geboren! Intussen is hun website weer helemaal vernieuwd. Ben je door het lezen nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Joost & Joost en wat ze nog meer in het assortiment hebben, dan kun je dat hier checken. 

Dit artikel komt voort uit een samenwerking met Joost & Joost.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven