Een tijdje geleden ontving ik een wijnpakket van Vinify. Vinify is een wijnwebshop met veel wijnen die te verkrijgen zijn in de betere restaurants, wijnspeciaalzaken en wijnbars. Achter Vinify zit LFE. Dat zegt je misschien niets, maar LFE is een van de grootste wijnimporteurs van Nederland en al ruim 50 jaar actief in de wijnwereld.
Ik kende beide niet, maar kennismaken via wijn doe ik altijd graag! Uit het pakket haalde ik 3 witte wijnen en 3 roden wijnen. Namelijk de:
- Purcari 1827 Pinot Grigio
- Bellingham The Bernard Series Hand Picked Viognier
- Voché Blanco Fermentado en Barrica Rioja DOC
- 1924 Bourbon Barrel Double Black Cabernet Sauvignon
- Noble Vines 667 Pinot Noir
- Voché Reserva Rioja DOC
De flessen zien er al uitnodigend uit, dus snel proeven maar!
Purcari 1827 Pinot Grigio
De eerste wijn die ik open is de Pinot Grigio uit Moldavië. Thuis (of in een restaurant) kies ik op de een of andere manier eigenlijk nooit voor een wijn uit dit wijnland, dus leuk om via deze weg nader kennis te maken.
Château Purcari is vernoemd naar het gelijknamige kleine dorpje Purcari, in de wijnregio Stefan Voda, het is het eerste wijnkasteel in Moldavie en naast het maken van wijn beschikken ze over een eigen hotel en restaurant.
De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt zodat alleen de beste druiven gebruikt worden voor het maken van de wijn.
Bij het inschenken van de Pinot Grigio komen de aroma’s je meteen tegemoet gestoven vanuit het glas. De wijn is helder en licht groengeel van kleur. Verder lekker fris met veel citrus in de smaak, ook wat perzik wat de wijn wat zachtheid geeft en wat kruidigheid. Een verrassende wijn in positieve zin, die echt de moeite waard is. Een heerlijke wijn voor in de zomer in de tuin. Geen zomer? Dan is dit ook een leuke wijn als aperitief voor een diner of bij de borrel.
Bellingham The Bernard Series Hand Picked Viognier
Door naar de Viognier uit The Bernard Series van Bellingham uit Zuid-Afrika. Het verhaal van dit wijnhuis start al in 1693 met Gerrit Janz van Vuuren (een Nederlander!) en zijn vrouw die dan de allereerste 1000 wijnstokken aanplanten op de mooie wijnvelden, Bellinchamp genoemd (wat ‘mooie velden’ betekent).
Bernard en Fredagh Podlashuk die het landgoed in 1943 kochten, hebben er hard aan gewerkt om het niveau van de wijnen te verbeteren. Om zichzelf verder te ontwikkelen in de wijnwereld belosten Bernard en Fredagh op reis te gaan naar o.a. Frankrijk en Duitsland. Ze bezochten verschillende wijnhuizen en namen hun ervaringen weer mee naar Zuid-Afrika. Ze gebruikten de Franse klassieke technieken om de kwaliteit van hun wijnen steeds beter te maken.
Sinds 2008 is Richard Duckitt de wijnmaker van dit domein.
- De Tree serie wordt gemaakt als aperitief wijn; lichtvoetig, fris en met een fruitig karakter.
- De Homestead range, met meer complexiteit en intensiteit. Deze wijnen zijn geschikt om op zichzelf te drinken en goed te combineren met gerechten.
- De Bernard serie, deze serie is een ode aan de oprichters van het huis. De wijnen onderscheiden zich door een mooie concentratie, de diepgang en spanning. Bovenal met behoud van het oorspronkelijke karakter van de wijnen. Dit maakt de wijnen uiterst geschikt om te combineren bij diverse verfijnde gerechten.
Een deel van de Viognier rijpt gedurende 4 maanden op Franse eikenhouten vaten. De andere helft op roestvrijstaal. Op deze manier krijgt de wijn wat complexiteit maar wordt ook het frisse karakter van de druif behouden.
Deze wijn is wat donkerder van kleur dan de Pinot Grigio die ik als eerste proefde. Het is een sappige wijn met veel groen/geel fruit, wat sinaasappel maar ook wat romigheid van de rijping. Toch vind ik de frisheid in de wijn de overhand hebben, wat de wijn goed drinkbaar maakt. Een wijn die je wat mij betreft prima ‘zo’ kunt drinken en niet alleen geschikt om te combineren met eten.
Te koop voor € 14,95 per fles.
Voché Blanco Fermentado en Barrica Rioja DOC
Het proeven van de witte wijnen eindigt met een Spaanse Rioja. Bij Rioja denk je eigenlijk meteen aan rode wijn, maar er komen dus ook witte wijnen vandaan, zoals ook deze.
Voché is één van de merken van de Manzanos familie. Wijnmaker Víctor Fernández de Manzanos creëerde dit merk speciaal om kwalitatieve Rioja wijnen te maken, waarbij ‘Voché’ staat voor ‘de stem’ van wijnmaker Victor Fernández de Manzanos, die met passie en grote zorg het beste uit zijn druiven haalt. Opvallend zijn sowieso de flessen, die met hun bolle ‘buikjes’ meteen aandacht trekken.
Víctor is sinds 2010 samen met David, zijn broer en zijn vrouw, Laura Mateo verantwoordelijk voor de leiding binnen het bedrijf waarbij ze nieuwste technologieën en technieken gebruiken maar met behoud van de familietraditie en geschiedenis.
De druiven voor deze wijn worden met de hand tijdens zonsopgang geoogst, ook weer in het kader van de kwaliteit. Ze zijn afkomstig van een 50 jaar oude wijngaard waar de wijnstokken tijd hebben gehad om zich diep te wortelen. De wijngaard staat op het zuiden gericht, perfect voor de druiven om zo voldoende daglicht te krijgen.
De blend wordt gemaakt van de Viura en Chardonnay-druif. Na de vergisting rijpen de wijnen zo’n zes maanden op Franse en Amerikaanse eikenhoutenvaten.
Deze witte wijn is wat donkerder van kleur, richting goudgeel. Ik proef wat zachter (steen) fruit, wat tropisch fruit en een klein beetje honing en romigheid door de houtrijping. Van de drie wijnen is dit de meest uitgesproken wijn, maar doordat de wijn ook nog wat zuren heeft (citrus) hoef je ook met deze wijn niet bang te zijn voor een super heftige houtgerijpte wijn. Een mooie wijn die goed in mijn straatje past, zeker voor deze prijs.
Voché Reserva Rioja DOC
Van dit wijnhuis mocht ik ook een rode wijn proeven, de Reserva. Deze Reserva wordt gemaakt van Graciano en Tempranillo en rijpt zo’n 24 maanden op nieuwe en gebruikte eikenhouten vaten. Vervolgens rijpen de wijnen ook nog 24 maanden op fles.
De wijn is krachtig maar zeker niet te heftig. Ik vind ‘m vol van smaak, kruidig en ik proef ook rood fruit en in de verte wat pure chocolade. Doordat de wijn ook nog wel wat zuren heeft, is er een bepaalde frisheid in de wijn zodat de wijn mooi in balans en niet te stevig is.
1924 Bourbon Barrel Double Black Cabernet Sauvignon
Deze wijn van Cabernet Sauvignon wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van wijngaarden in Noord-Californië, met name uit de regio Lodi.
De derde generatie Indelicato (met Italiaanse roots) is eigenaar van verschillende wijnbedrijven waaronder 1924. 1924 slaat op de periode waarin er in Amerika een alcoholverbod was. Maar dit stuitte natuurlijk op verzet. Cabernet sauvignon werd smokkelwaar en smokkelaars werden helden. De 1924 wijnen zijn een ode aan dit tijdperk.
1924 was ook het jaar waarin de familie Indelicato voor de eerste wijnstokken aanplantte in Californië en druiven verbouwde die aan vrienden en buren werden verkocht.
Terug naar de wijn. Deze heeft rijping gehad op eikenhouten vaten die eerst gebruikt zijn voor het maken van Amerikaanse Bourbon Whisky.
Ik ben erg benieuwd naar deze wijn die maar liefst 15% is! Bij het inschenken zie je al dat de wijn wat ‘dikker’ is, ofwel veel body heeft. De wijn is donker van kleur. Verder een echte krachtpatser met veel kruiden, rijp gestoofd fruit, chocolade, karamel (ala Werthers echte) lakritz/drop en kaneel. Een ‘Cab Sav’ (zoals de Amerikanen een wijn van deze druif ook wel noemen) waar je rustig de tijd voor moet nemen en die je wat mij betreft het beste kunt combineren met eten. Leuk om eens een keer zo’n wijn geprobeerd te hebben die op bijzondere vaten rijping heeft gehad! Voor mij een net tikkie te stevig.
Noble Vines 667 Pinot Noir
De wijnstokken die dit wijnhuis ooit plantte in hun wijngaarden in Californië, zijn afkomstig uit Bordeaux, Bougogne en de Elzas. Om het onderscheid te maken tussen de verschillende stokken, hebben ze een nummer gekregen. Aangezien de stokken de beste condities verdienen, zijn ze geplant op de beste plekken (in Lodi en Monterey) waar ze het best to hun recht komen. Duurzaamheid speelt hier een belangrijke rol.
De stokken voor de 667 Pinot Noir hebben hun oorsprong in Dijon (de Bourgogne, Frankrijk). De wijn rijpt op Amerikaans en Frans eiken.
Zoals je van een Pinot Noir kunt verwachten is deze rode wijn wat licht van kleur in het glas. Qua smaak veel kers en ander rood fruit, een beetje kruidigheid (drop/laurier), maar het fruit overheerst. Ik vind de wijn erg fruitig en wat voller en steviger dan een ‘gebruikelijke’ Pinot Noir. Ik vermoed dat dit komt door het hogere alcohol percentage, aangezien dat bij deze Amerikaan 14,5% is!
En?
Kort gezegd; een leuke kennismaking met een mooie selectie wijnen, die goed in de smaak vielen! Ik hou wel van een stevige wijn op z’n tijd, maar de Amerikaanse wijnen waren voor mij net een tikkie te heftig. Mijn persoonlijke favorieren waren eigenlijk toch wel alle drie de witte wijnen, waarbij de Moldavische Pinot Grigio me het meest verrast heeft. De andere 2 (Rioja en de Vigonier) hadden allebei een mooi samenspel tussen fris en houtgerijpt. En de Rioja scoort natuurlijk ook wat extra punten door de speciale fles.
Ook kennismaken?
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze wijnen of naar wat Vinify nog meer voor wijnen in hun assortiment heeft? Check de website hier. Bestellen kan nu zelfs met korting! Gebruik dan de code ESTHER. Deze code geeft 20% korting op het hele Vinify assortiment bij minimale besteding van €35. Geldig t/m 18 oktober 2021.
Dit artikel is een samenwerking met Vinify.nl (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!