Geschreven door gastblogger Annick

Van perfecte wijn/spijs combinaties gaat mijn bourgondisch hart altijd wat sneller kloppen. Ik liep dan ook op een donderdagmiddag in mei verwachtingsvol het restaurant ARC. By Lute binnen. Hier had Pitch PR in samenwerking met Loire Valley Wines een proefmiddag georganiseerd van wijnen uit de Loire vallei in combinatie met hapjes uit de keuken van ARC.

Samen met een select groepje verzamel ik mij in een prachtig gedeelte van het restaurant. De regen tikt zachtjes tegen de ruiten van de glazen koepel waar ik mij begeef. Hier krijg ik het eerste glas te proeven. Dit blijkt een wijn te zijn van een voor mij bekend wijnhuis: Domaine de la Noblaie. Ik heb al kennis mogen maken met hun Chenin Blanc, maar als aperitief heeft Pitch PR gekozen voor een Touraine Mousseux Rosé brut; een sprankelende rosé dus. Deze wijn is gemaakt van Cabernet Franc, volgens de méthode traditionelle en rijpt nog minimaal 36 maanden op fles. De wijn heeft een prachtige zalmroze kleur en ruikt een beetje ziltig. De amuses die hierbij worden geserveerd zetten gelijk de toon voor de hoge kwaliteit van de rest van de gerechtjes.

Ik zit naast Pierre-Jean Sauvion (what’s in a name?), voorzitter van Loire Valley Wines. Pierre-Jean is zo’n Fransman die een bepaalde charme bezit waardoor je gelijk aan zijn lippen hangt wanneer hij over wijn vertelt. Hij gaat graag het gesprek aan en ik stelde hem tijdens het weghappen van de amuses de volgende vragen.

Wordt er steeds bewuster lichter gekleurde rosé wijnen geproduceerd om in de behoefte van het grote publiek te voorzien?

Nog meer dan bij rode of witte wijn komt er bij rosé een bepaald gevoel kijken. De kleur is ontzettend belangrijk en rosé wordt vaak al alleen op kleur beoordeeld of het goede of slechte wijn is. Rosé heeft het stigma dat als de kleur te donker is, de wijn dan wel zoet zou smaken en bovenal goedkoop is.

We mogen de Provence eigenlijk bedanken want dankzij deze regio wordt er wereldwijd veel meer rosé gedronken. Er valt op dit moment niet veel te veranderen aan de trend van lichte rosé, maar ik zet mijn gasten altijd verschillende tinten rosé voor en draag ze op het eerst te proeven voordat ze de wijn beoordelen. De beste manier om ze snel van het vooroordeel af te helpen! (zei hij met een knipoog)

Hoe zou je de wijnen uit de Loire kunnen beschrijven?

In de Loire geldt ‘the rule of the 3 f’s’: fresh, fruity en friendly! De wijnen zijn makkelijk om te drinken, combineren goed bij veel verschillende gerechten en ze zijn laag in alcohol. Kijk maar naar Chenin Blanc, de kameleon van de Loire. Deze druif heeft een goede zuurgraad, is een meester in het vertalen van het lokale terroir en geeft interessante minerale tonen.

Pierre-Jean Sauvion

Amfora’s, Botrytis en Bonnezeaux

Ik moet nog even wachten op het proeven van die kameleon, want eerst worden de glazen die voor mij staan gevuld met twee soorten Muscadet. Het gebied ten Westen van Nantes is verdeeld in 3 regio’s waar Muscadet Sur Lie wordt geproduceerd. Deze wijnen worden gemaakt van de druif Melon de Bourgogne. Hierbij serveert ARC koudgerookte kabeljauw met peer, kaffier lime en postelein.

Ik vind het een geweldig gerecht en de wijnen sluiten goed aan. Mijn voorkeur gaat uit naar de iets vollere Muscadet van Domaine des Cognettes. Deze wijn rijpt op amfora’s en komt uit het gebied rondom Clisson. Een stad die, werd mij verteld, vanwege de Italiaanse invloeden erg het bezoeken waard is.

Bij het volgende gerecht van gamba, boemboe salade, bisque en kokosschuim komen de Chenin Blancs aan bod. We proeven een Touraine en een Savennières. Ik moet zeggen dat de Savennières echt de kroon spant! De druiven die voor deze wijn zijn gebruikt, worden geplukt net op het moment dat de edele rotting start. Tel daar de malolactische vergisting en 11 maanden sur lie bij op en je hebt een dijk van een wijn… voor maar € 17,00! De rijke smaken gaan goed bij het lichtpittige van de boemboe en het romige van de bisque.

Annick

Veel van mijn tafelgenoten willen voor de volgende gang de Savennières nog niet afstaan want deze zou ook zomaar heel goed bij het Hollands lam passen. Ook krijgen we een blend van Côt (Malbec) en Cabernet Franc (op de perfecte temperatuur) ingeschonken. De wijn is licht, fris en vriendelijk… Hé, ontdek ik nu in mijn eigen proefnotities the rule of the 3 f’s? De wijn levert iets van zijn fruit in bij de toch wel rijke smaken en daardoor proef ik nog eens de Savennières erbij. Yep, zonder problemen.

We eindigen deze tongstrelende lunch met een edelzoete wijn uit de appelatie Bonnezeaux. De wijn is geproduceerd door Domaine les Grandes Vignes en is volledig biodynamisch. Deze ‘Le Malabé’ uit 2011 wijn is gemaakt van door Botrytis aangetaste Chenin Blanc druiven en heeft houtrijping meegekregen. Door de bodemsamenstelling van met name schist heeft de wijn een goede zuurgraad en sluit daardoor naadloos aan bij het gerecht van matcha cremeux, dragon, venkel en bosvruchten/viooltjes ijs.

De specifieke wijnen, het bijpassende eten, het verhaal of de beleving. Wat het precies is met de wijnen uit de Val de Loire weet ik niet, maar ik ben er als een blok voor gevallen en ik sta te popelen tot het mosselseizoen begint zodat ik een mooie muscadet kan opentrekken.

Santé!

Fotocredits voor alle foto’s bij dit artikel: Mo Barends

Wil je Annick volgen? Check dan Instagram of haar website. Of lees haar eerdere gastblogs over de La Mancha masterclass en proeverij of de Barbera wijnproeverij

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Facebook Reacties