Voor de Franse wijnproeverij van vorige weekend proefde ik een van de wijnen vooraf al, zodat ik er ook iets over zou kunnen vertellen tijdens het evenement. Dat was de Gigondas Le Grand Montmirail van Domaine Brusset, een rode wijn uit de Rhône

Verschillende druiven

Voordat ik vertel wat ik precies van dit broertje van de Châteauneuf-du-Pape vind eerst wat meer over de wijn zelf! Deze wijn is gemaakt van verschillende druiven namelijk: GSM+C. Wat? Dat is een handig ezelsbruggetje voor Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault een combinatie van druivenrassen die vaker voorkomt. Het aandeel Grenache is in dit geval het grootste namelijk 65%. Je kent Grenache wellicht ook als Garnacha, zoals deze druif in Spanje genoemd wordt. Deze druif houdt net als ik van de warmte, een mediterraans klimaat. Vandaar dat die ook zo goed tot z’n recht komt in Spanje maar ook in de Zuid-Rhône.

Wijnproducent Domaine Brusset

André Brusset (1910 -1999) had eerst fruit-en olijfbomen maar besloot in de jaren ’40 het roer flink om te gooien. Hij plantte wijnranken en zo begon zijn carrière als wijnmaker. Een slimme zet want een paar jaar later was er een strenge en lange vorst die er voor zorgde dat er maar weinig fruit-en olijfbomen het overleefde. De wijnranken daarentegen waren hier gelukkig wel tegen bestand! Een goed begin voor Domaine Brusset. Zijn voorbeeld werd daarna door veel boeren gevolgd.

Bij dit familie bedrijf staat op dit moment de kleinzoon Laurent aan het roer.

Kwaliteitswijn

Deze wijn voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van AOC Gigondas. Deze herkomstbenaming vind je dan ook op het etiket terug.

De strenge controle begint al in de wijngaard door de wijnmaker zelf. De druiven worden allemaal met de hand geplukt, geselecteerd en vervolgens verwerkt volgens het vinivicatie proces. Ieder druivenras wordt dan nog apart gehouden. Uiteindelijk wordt het een mooie blend die nog deels op rvs, deels op hout gerijpt wordt.

En dan proeven!

Ik val meteen met de deur in huis; deze wijn is geweldig! Een krachtige wijn met aardse tonen en een geur van rode rijpe vruchten en een volle smaak. Een powerwijn maar niet too much! Dat geldt ook voor de tannines. Die zijn er wel, maar die zijn mooi rijp! Ik ben vaak geen fan van tannines, maar wel als ze zo zijn.

Een klassieke wijn spijs combinatie is om deze wijn te drinken bij rood vlees. Precies wat we ook deden bij de Franse Wijntjes met Esther proeverij. En ja dat gaat heel goed samen. Maar ook past dit bij harde, rijpe kazen.

Conclusie over deze Gigondas

Wat een geweldige wijn! Deze Fransoos krijgt de maximale score! 5 druifjes! Echt een wijn die ik zo weer zou kopen en een echte aanrader.

Waar te koop: de Gouden Ton

Prijs: €21,95

 

 

Wil je nog meer weten over deze Gigondas Montmirail? Bekijk het filmpje hieronder! Benieuwd naar interessante andere rode wijnen? Lees mijn artikelen over de Ironstone Zinfandel, de Vina Mayor Barrel Aged Tempranillo of de Sherazade Donnafugata (Nero d’Avola).

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! 

Facebook Reacties
(Visited 5 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.