Grand Café 1884 is een nieuw restaurant in Amsterdam dat nét is geopend! Aan de De Ruijterkade 105, pal naast Amsterdam Centraal Station. Voordat het zover was mocht ik alvast een kijkje komen nemen en komen proefeten. Tipje van de sluier: gastvrijheid, mooi menu en een toplocatie met uitzicht over het IJ! Mark en ik namen de uitnodiging hiervoor graag aan. Tijd voor een review!

Grand Café 1884 op een gave locatie!

Grand Café 1884 is gevestigd op een toplocatie. In een hoekpand (wat stamt uit 1884) aan de Ruijterkade zat eerst een  fietsenwinkel maar daar zie je niks meer van terug. Van buiten is het een karakteristiek pand, met een stijlvolle uitstraling. De afgelopen maanden is er flink verbouwd om een er mooi nieuw restaurant van te maken. Dat was een hele klus maar het resultaat mag er  zeker zijn! Het karakter van het gebouw is mooi bewaard gebleven, maar er is nu een modern, maar vooral sfeervol interieur aan toegevoegd.

Sfeervol interieur & uitzicht op het IJ

Binnen vallen direct de frisse kleuren (wit en mintgroen), gave lampen en gezellige tafeltjes op. Je kan plaatsnemen op een van de comfortabele stoelen in het restaurant langs het raam of rondom de bar. Als je aan het raam zit heb je een mooi uitzicht over het IJ! In de zomer kun je hier ook buiten zitten, dus goed om in gedachten te houden als de zon schijnt. Een van de grote voordelen van Grand Café 1884 is de centrale ligging: pal naast Amsterdam Centraal Station. Je kan dus makkelijk vóór of na een dagje Amsterdam even langsgaan.

Proefeten

Voordat Grand Café 1884 officieel opent mag ik alvast komen proeven. Voor de medewerkers natuurlijk spannend en leuk om te zien of alle plannen ook in de praktijk goed werken en of het menu in de smaak valt. We worden vriendelijk verwelkomd en mogen daarna kiezen waar we willen zitten. Wij kiezen voor een van de hogere tafels bij de bar en krijgen meteen een glas Cava. Heerlijk, dat begint goed!

Dan is het tijd voor de menukaart. Aangezien we komen proefeten, verwacht ik een beperkte keuze maar het menu vind ik nu al best uitgebreid. Zodra ik bij de voorgerechten tonijn tataki zie staan, ben ik meteen verkocht.  I love tonijn tataki 🙂 Mark is ook zo’n liefhebber, dus we kiezen heel origineel voor hetzelfde. Daarbij ook beiden een glas Verdejo.

Grand Café 1884 Amsterdam review

Voorgerecht

Een plaatje toch dit voorgerecht? Je vraagt je misschien af wat er op de tonijn zit, maar dat is de soja. Alleen dan op een bijzondere manier gepresenteerd. Het is namelijk een marshmallow! Even wennen aan die structuur maar wel heel leuk en ook lekker zo. De tonijn is geweldig! Bij de tonijn verder nog wat wakame, crème van bospeen, kletskop van sesam en een zoetzure komkommer granité. Smullen geblazen.

Hoofdgerecht

Dan naar het hoofdgerecht waar Mark en ik niet eensgezind zijn. Voor hem het duo van rund met gekonfijte roseval aardappel, compote van rode ui, romanesco en huisgemaakte jus de veau en voor mij de kabeljauw met gort, citrus, gemarineerde cherita tomaatjes en warme saffraan mayonaise. Daarbij verse friet. Ik drink daarbij een Pinot Grigio en Mark schakelt over naar een biertje. Mijn vis valt goed in de smaak. Zeker in combinatie met de gort die lekker smeuïg is.

Grand Café 1884 Amsterdam Kabeljauw
Kabeljauw met Alkmaarse gort

 

Grand Café 1884: chocolade dessert

Afsluiter

Natuurlijk zijn we ook nieuwsgierig naar de desserts, dus speciaal daarvoor nog wat ruimte bewaard. Ik ben een echte kaasliefhebber zoals jullie weten maar voor nu staat er nog geen kaasplankje op het menu. Maar niet getreurd want dat komt er nog wel aan. Goed nieuws 🙂 Nu werd het voor mij het chocolade truffeltaartje met sinaasappel, basilicumstroop en sinaasappel-peper ijs ofwel ‘De chocoladefabriek’.  Ook dit is weer een mooi plaatje. En nog lekker ook!

Na het proef eten (en drinken) is het wel duidelijk: Grand Café 1884 is er klaar voor! De medewerkers waren erg gastvrij en attent en de gerechten zijn echte plaatjes. Ik kom na de officiële opening heel graag terug. Natuurlijk om te kijken welke wijn er dan op de kaart staat maar ik ben ook nieuwsgierig welke gerechten er de komende tijd worden geserveerd. Ga jij ook een keer langs? Leuk als je jouw ervaring laat weten!

Meer leuke restaurants en wijnbarren?

Het bezoek aan Grand Café 1884 was een succes! Als je ook in Amsterdam bent vind je het misschien leuk om een bezoek te brengen aan Rayleigh & Ramsay, een supergave wijnbar aan de Overtoom waar je zelf je wijn kunt tappen.  Eerder schreef ik ook over het Warenhuis in de Haarlemmerstraat dat ook echt een aanrader is.

Een keer iets heel anders? Plan dan eens een weekend Rotterdam. Of bezoek een van de leuke restaurants in Leiden, leuke restaurants in Den Bosch of leuke restaurants in Den Haag.

Andere bijzondere plekken die ik kan aanraden zijn wijnbar Wijn bij Stijn (gekozen tot Winebar of the Year 2017), ‘t Postkantoor in Delft (waar je geweldige Zinfandel kan krijgen), (vis) restaurant Vigo in Den Haag en Hemels Vught in de historische Petruskerk in Vught.

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan Zeeland? Denk dan eens aan wijnbar en restaurant ‘t Vliegendt Hert in Middelburg of (vis) restaurant Visbar Domburg. Allebei geweldige plekken om te genieten van heerlijk eten en super wijn!

Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn?  Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties
(Visited 76 times, 2 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.