In speciaalbier land vliegen de gekke en grappige namen voor biertjes je om de oren. Vooral Amerikanen kunnen het goed. Maar in Nederland kom je ook een hoop grappige namen tegen. Zo waren wij een keer op een bierfestival waar 100 biertjes geproefd konden worden. Je kon bijvoorbeeld kiezen voor een James Blond (Brouwerij Rodenburg), Spanning & Sensatie (Brouwerij de Molen), Hop met de Gijt (Brouwerij de Natte Gijt), Joost mag het weten (Brouwerij Het Uiltje) en nog veel meer. In de wijnwereld is men vaak nog vrij serieus en grappige wijn namen kom je niet vaak tegen. Jammer eigenlijk! Hieronder heb ik een paar grappige wijnnamen voor je verzameld…

Grappige wijnnamen #1: In Pork We Trust

Recent kwam ik een erg grappige wijn naam tegen in de box van Baltazar; In Pork we trust. Geen alledaagse naam! Van deze wijnboer Marco Zanetti, proefden we eerder al de Mouthbomb. Een mooie en ook grappige naam die perfect bij de wijn past want de Mouthbomb is een echte knaller. De In Pork we trust past zoals je misschien al verwacht had goed bij… vlees!

grappige wijnnamen

Grappige wijnnamen #2: Barista Coffee Pinotage

Wijn die naar koffie smaakt? Dat is een gedachte waar je even aan moet wennen. Toch heeft deze Pinotage aardse tonen waarin je ook koffie kan herkennen. De makers hebben deze unieke smaak in de naam van hun wijn verwerkt en noemen hem Barista. Hoewel ik je niet zou aanraden hier je kantoordag mee te beginnen, is het zeker een aanrader voor de liefhebber van stevige wijn die tevens gek is op koffie! Hij is te vinden in mijn wijnwinkel Wijn van Esther. En over grappige namen gesproken. Door deze wijn heeft deze wijnmaker de bijnaam Bertus ”Starbucks” Fourie gekregen!

Grappige wijnnamen #3: Flip Flop Wine

Verder dronken wij een aantal jaar geleden tijdens onze vakantie in Amerika Flip Flop wine. Een vrolijke simpele naam waarmee Flip Flop wines vooral fun wil uitstralen en over wil komen als een wijn zonder pretenties.  Geen wijn voor een chique diner maar perfect voor een mooie zomerse vakantie dag. Ik heb na de vakantie in Amerika mooie herinneringen aan de Flip Flop Wine over gehouden, aangezien we deze hebben gedronken in Yosemite National Park waar we in een prachtig huis aan een riviertje verbleven. Back to basic in de natuur met het geluid van de rivier op de achtergrond. Erg rustgevend! En de wijn maakte het helemaal af.

Grappige wijnnamen #4: Barefoot Wine

Ook een Amerikaanse wijn met precies dezelfde instelling als Flip Flop wines; wijn hoeft niet super serieus genomen te worden. Gewoon genieten! Barefoot Wine verwijst in dit geval naar de manier waarop de druiven voor deze wijn in het begin werden geplet, met blote voeten dus…

grappige wijnnamen

Grappige wijnnamen #5: Arrogant Frog

Op de etiketten van deze Franse wijn speelt een kikker de hoofdrol die een tikkie arrogant is. Niet veel… maar wel genoeg om anders te zijn. Net zoals de wijn. De naam Arrogant Frog is een verwijzing naar de bijnaam die de Engelsen aan de Fransen hebben gegeven: arrogante betweters. Maar in de wereld van het wijn maken is wat eigenzinnigheid juist heel goed!

Grappige wijnnamen #6: Wild Pig

Genoemd naar een van de wilde zwijnen die te vinden was in een van de wijngaarden van Maison Gabriel Meffre in de Languedoc. De druiventelers daar waren gewend om wilde zwijnen rond te zien rennen, maar deze was wel heel nieuwsgierig. Ze kwam vaak kijken als er gewerkt werd op het land. Ze noemden haar Greta en er is zelfs een speciale cuvée aan haar gewijd! Haar beeltenis zie je terug op de flessen van Wild Pig. Bij deze wijnmaker kennen ze verder geen filosofie maar een piglosofie!

grappige wijnnamen
Foto: wildpigwines.com

wild pig wijn
De Wildpig wijnen die ik dronk tijdens een ShareDnD diner in Amsterdam

Grappige wijnnamen #7: Fat Bastard

Zo genoemd omdat een van 2 vrienden (Guy & Thierry, beide wijnmakers) dit riep na het drinken van een bepaalde wijn. Na het eerder samen proeven van een heleboel wijnen waren ze nog niet echt onder de indruk. Totdat ze deze wijn dronken die zo anders was. Guy gebruikte de uitdrukking ‘Fat Bastard‘ vaker om iets wat fantastisch was te omschrijven. En nu dus voor deze wijn.

Grappige wijnnamen #8: Hãhã Sauvignon Blanc

Wijn om te lachen? Het wijnhuis met deze naam moet je wel degelijk serieus nemen. De naam is een Maori woord en betekent zoiets als smakelijk en weelderig. Deze Sauvignon Blanc (Hãhã maakt ook andere prachtige wijnen, check hun website) is een mooi voorbeeld van nieuwe wijnen uit Nieuw-Zeeland. De druiven die voor de productie van deze wijn worden gebruikt komen uit de Wairau vallei in Marlborough.

Hij is online te bestellen maar hij staat in elk geval ook bij wijnwinkel Smaak van het Zuiden in Rijswijk (zeker een bezoek waard!)

Ken jij nog andere wijnen die een grappige naam hebben?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: Ahr & Mittelrhein in Duitsland. Cheers!

Deel met vrienden
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

3 Comments

 1. Judith 13 juli 2016 at 20:25

  MMM Macho Man Monastrell; ook nog eens echt lekker en een grappige naam 😉

  1. Esther 14 juli 2016 at 19:21

   Haha, grappig! Stoer etiket ook! En Spaans 🙂