Getest: 6x wijnen van Halfes

Een tijdje geleden kreeg ik een wijnbox van Halfes toegestuurd. En niet zomaar een wijnbox! Want de 6 wijnen die er in zaten, zijn van een heel ander formaat dan ik normaal gewend ben. Leuk om die eens te mogen testen. Maar wat voor flessen zaten er dan in? Dat ga ik je vertellen in deze nieuwe blog.

Wijnen in kleine flessen

Ik verklap het nu maar meteen, bij Halfes kun je kleine (lees: halve) flessen wijn ofwel flessen van 37,5cl (goed voor 3 glazen wijn) bestellen. Hoe handig! Want je kent het wel… je hebt zin in wijn, maar je partner niet. Je hebt zin in wijn maar de volgende dagen ben je niet thuis. Je hebt geen zin om een aantal dagen achter elkaar dezelfde wijn te drinken of je bent single waarbij een normale fles wijn sowieso vaak te veel is. En dat betekent vaak dat je wijn overhoudt en moet weg gooien.  Of dat je zelfs gewoon maar besluit om geen wijn te nemen. Zonde! Kleine flessen wijn kunnen dus zeker handig zijn!

Halfes, het start-up bedrijf van Jasper Smit, biedt de oplossing met een klein maar gevarieerd aanbod van rood, wit en rosé wijnen. Alle wijnen worden zelf geïmporteerd en worden door een grote groep klanten getest voordat ze in de verkoop gaan. De wijnen komen uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. En binnenkort wordt er ook Nederlandse wijn aan het assortiment toegevoegd.

Tijd om te proeven

Tendem van Halfes wijn

In de doos die ik ontvang zit van alles wat: 2x rood, 3x wit en 1x rosé. Daarnbij ook een leuk kaartje met een recept voor een Peruaans gerecht wat goed past bij een van de wijnen.

1. Mafesousa Vinho Branco

Ik start met de Portugese wijn die in de doos zit. Ik proef fijne bubbeltjes, wat doet denken aan een Vinho Verde, een Portugese wijn die dat ook altijd heeft. Verder proef ik appel en is de wijn lekker fris. Ook in de verte wat tonen van gist, wat me doet denken aan mousserende wijn. Deze wijn vind ik echt een grote verrassing! Een wijn om lekker koud te zetten en open te trekken op een mooie zomerse dag!

2. Tendem

Deze Tendem, gemaakt van Sauvignon Blanc en Roussane komt uit de Pays d’Oc ofwel Languedoc-Roussillon. Qua geur vind ik deze witte wijn niet heel intens. Qua smaak is de wijn wel wat sprekender. Ik proef perzik en limoen. Sauvignon Blanc is voor mij vaak wat te ‘hoog’ in de zuren, maar ik denk dat de combinatie met Roussane de wijn precies mooi in balans maakt. Een fijne frisse wijn die het wat mij betreft goed doet in de zon op het terras, net als de voorgaande Portugese Mafesousa.

3. Esprit de Tursan

Dan de laatste witte wijn die ik test. De Esprit is gemaakt van Baroque, Gros Manseng en Sauvignon Blanc. Alleen de laatste druif zegt me iets, de eerste twee doen geen belletje rinkelen! Google vertelt me dat Baroque en Gros Manseng beide inheemse druiven uit het zuidwesten van Frankrijk zijn. Voor mij een eerste kennismakingen het blijkt na het proeven niet echt mijn ding te zijn. De wijn is vrij aromatisch maar ik kan niet goed benoemen wat het nou is dat ik ruik en proef. Voor mij zit deze wijn nogal hoog in de zuren. Bij de Tendem werd dat nog mooi in balans gebracht maar hier mis ik dat.

4. Impératrice Eugénie

Als je me al wat langer volgt, weet je dat ik geen grote rosé fan ben. Ik vind ze al snel aan de (te) fruitige kant. Maar deze rosé uit Tursan gemaakt van Cabernet Franc, Tannat, Fer Servadou en Cabernet Sauvignon past zeker wél in mijn straatje. De wijn is mooi donker oranje/rood van kleur en dus niet super fruitig, al proef ik er wel aardbei in. Ik herken ook grapefruit waardoor er een mooie balans ontstaat en de wijn vooral fris en droog is.

De  naam en het etiket verwijzen trouwens naar de negende gravin van Teba. Zij was een Spaanse gravin die door haar huwelijk met Napoleon III de laatste keizerin van Frankrijk werd.

Bordeaux van Halfes

5. Lacaze Bordeaux Supérieur 2014

Door met rood en dan meteen een Franse klassieker. Deze Lacaze Bordeaux is gemaakt van Merlot en Cabernet Franc en heeft houtrijping gehad. Hij is mooi donker van kleur, heeft een intense geur kruidige geur die me aan laurier/drop doet denken. Ook in de smaak is de wijn kruidig. De tannines zijn duidelijk herkenbaar, voor mij zouden ze iets zachter mogen. Dit is een wijn die nog beter wordt als deze wat lucht krijgt. Ik kan me dan ook helemaal vinden in de tip die ook op de site van Halfes staat bij deze wijn waarbij wordt aangeraden de wijn een halfuur voordat je deze gaat drinken te openen. Zeker doen dus en de wijn zal alleen maar beter smaken!

6. Noemus Rioja

Ik sluit af met de Spaanse Rioja, een vegan biologische wijn van Tempranillo. Vaak hebben Riojas houtrijping gehad maar voor deze nog jonge Noemus geldt dat niet. Hierdoor is het geen hele heftige of complexe wijn maar eentje die je makkelijk kunt drinken. Ik ruik kersen en laurier, wat ook terug komt in de smaak. Op zoek naar iets lekkers voor bij tapas of paella? Denk aan deze Rioja!

En?

Wat een super leuk concept en nog handig ook! Halfes heeft met hun assortiment voor ieder wat wils. Mijn winnaar van de 6 wijnen die ik mocht proeven is de Portugese Mafesousa Vinho Branco maar ook een eervolle vermelding voor de rosé, aangezien deze mij als niet rosé fan behoorlijk wist te verrassen! Ook benieuwd naar deze kleine flessen wijn? Check de website hier. Je kunt de flessen per stuk bestellen of zelf een doos met 12 flessen samenstellen.

 

Dit artikel is een samenwerking met Halfes

En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Deel het dan ook via social media! Bedankt 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Scroll naar boven