Have a cheesy Valentine!

Dat ik gek ben op wijn mag wel duidelijk zijn met een wijnblog. Maar naast wijn ben ik ook een echte kaasliefhebber. Als ik in een restaurant ben, hoop ik altijd dat er kaasplankjes op de kaart staan en ook thuis luid ik graag het weekend in met een paar heerlijke kaasjes. Gelukkig ben ik niet de enige thuis die heel blij van kaas wordt. Wel met lekkere wijn er bij natuurlijk! 

Cheesy Valentine!

Met kaas en wijn vieren we veel; dat het weekend is, een verjaardag, gezelligheid met vrienden maar ook Valentijnsdag is een goede reden om wat leuks te doen ook met kaas en wijn. Maar hoe maak je het dan extra speciaal?

Ik heb een leuke tip! Kaas.nl heeft namelijk iets leuks bedacht voor wijn-en kaasliefhebbers, je kunt de dag van de liefde namelijk vieren met kaas in de vorm van een….hart! Hoe cool en toepasselijk. Ik wist niet dat het bestond, maar het is echt zo! Ik mocht alvast kennismaken en ben erg enthousiast. Want ook al heb ik zelf niet zo veel met Valentijnsdag dit is echt iets wat precies in ons straatje past. 

Kaashartjes

Op het kaasplankje de Coeur Neufchâtel, een koekaasje met een fluweelzachte korst. Zoals je aan de naam al kunt afleiden komt deze uit Frankrijk, uit Normandië om precies te zijn. Deze kaas heeft sinds 1969 het AOP-kenmerk, wat in dit geval betekent dat deze kaas alleen van de melk van het vee uit het gebied van de Bray gemaakt mag worden. Waarom deze kaas de vorm van een hart heeft? Het verhaal gaat dat deze kaas tijdens de 100-jarige oorlog gemaakt werd door vrouwen voor de Engelse soldaten op wie zijn verliefd waren. Hoe romantisch!

Daarnaast nog een hartvormig kaasje, de Coeur d’Alvignac een geitenkaasje met witte korst. Deze heeft maar 7 dagen rijping gehad in het hart van Quercy en is speciaal voor Valentijnsdag in deze vorm gemaakt. 

Ze zien er dus helemaal perfect uit voor de dag van de liefde, maar hoe smaken deze kaasjes? Ik kan je zeggen, dit kun je je Valentijn met een gerust hart voorzetten. Het zijn niet zo maar kaasjes, ik vind ze echt heerlijk. Het koekaasje is wat steviger en heeft wat pit, het geitenkaasje heeft mijn hart helemaal veroverd! De combinatie van de korst met de hele zachte, romige binnenkant is geweldig. 

kaas aansnijden

Ook wijn bij de kaas!

Om het helemaal af te maken kocht ik voor bij dit kaasplankje een fles Chenin Blanc van Simonsig. Die heb ik wel eens eerder gehad en vind ik echt top, voor herhaling vatbaar. Naast de Chenin Blanc schonk ik er ook een glaasje rode 10 jaar oude Tawny port van Taylor bij.

Ik vind port heerlijk, al is het niet met alle type kazen perse de allerbeste combinatie (in theorie). Maar goed, dat geldt eigenlijk voor alle wijnen. Het is helemaal niet zo makkelijk om een juiste wijn-kaas combinatie te maken. Dit omdat kaas ook zo divers is;  jong/oud, lang/kort gerijpt, hard/zacht, met of zonder korst, koe/schaap of geit, pittig of zacht etc. Ik ben er vooral voor dat je zelf gewoon lekker probeert en bepaalt wat lekker is en niet een theorie dit voor jou doet. Vandaar de twee hele verschillende wijnen die ik probeerde. 

De Chenin is vooral lekker fris met wat zuren, de port meer geconcentreerd en wat zoeter. Allebei heerlijk maar welke combinatie is het beste? Ik ga dan toch voor de Simonsig Chenin Blanc, die gaat echt goed samen met beide kaasjes. Vooral de zuren van de Zuid-Afrikaanse wijn en het romige van de geitenkaas passen goed bij elkaar. 

Cheesy Valentine

Ook benieuwd naar deze Valentijnskaasjes? Je kunt ze vinden bij de kaasspeciaalzaak bij jou in de buurt. Check de website van Kaas.nl voor meer info over deze en nog veel meer kaasjes. Kijk uit, je krijgt echt trek van deze site…. 😉 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En ken je nog iemand waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Deze blog is een samenwerking met Kaas.nl

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven