Reeds bij leven een legende. Over wie kunnen we dat zeggen? Zeker in Nederland, waar we het maaiveld graag laag houden en niet snel een held op het schild hijsen doen we nuchter over de mensen die écht iets kunnen. Fijn die nuchterheid, maar ik maak in dit stukje een uitzondering met een lofzang op een van mijn favoriete brouwers.

Eerst een disclaimer: nee, deze tekst is niet gesponsord en nee, ik heb geen banden met de brouwerij waarover dit stukje gaat. Wel ben ik van origine Middelburger en spreek graag, vaak en met trots over mijn moederstad. Ik ben in alle eerlijkheid dus grotendeels, maar niet helemaal, objectief. Kies zelf maar hoe groot de korrel zout is waarmee je dit verhaal tot je neemt.

In Kamperland staat een prachtige brouwerij: Emelisse. Hier heeft de held van dit verhaal, brouwer Kees Bubberman, zeven jaar lang in de luwte van het Zeeuwse achterland heerlijke bieren gebrouwen. Met familie en vrienden kwam (kom) ik altijd graag langs bij Emelisse vanwege de smaakvolle biertjes, de zonrijke tuin en het uitstekende eten. Al in de tijd dat je goede Nederlandse bieren met een lampje moest zoeken werd hier topkwaliteit geleverd. Er werd met succes gepionierd op biergebied. Groot was dan ook mijn teleurstelling toen ik hoorde dat brouwer Kees Emelisse ging verlaten.

Op het moment dat bekend werd dat Kees een eigen brouwerij ging beginnen, nota bene in mijn moederstad Middelburg, ging hier de vlag uit. Ik kreeg het oude Sinterklaasgevoel; geen idee wat je precies kan verwachten, maar het zou wel eens helemaal fantastisch kunnen worden. Vol verwachting klopte mijn bierhart! Er werd via internet een crowdfunding opgezet waaraan mijn broertje en ik direct samen deelnamen.

brouwer kees middelburgKees koos voor zijn eigen brouwerij de toepasselijke naam ‘Brouwerij Kees’. Geen ‘hipster met baard’ naam maar de nuchtere benadering. Inmiddels heeft Kees een reeks bieren gebrouwen (Ratebeer.com noemt er 35) waarvan ik grofweg de helft heb geproefd. Het zijn stuk voor stuk unieke bieren in hun soort. Het zijn soms wat extremere smaken, maar ik vind ze altijd mooi in balans. Inmiddels worden de bieren door velen zeer gewaardeerd en gaan ze de hele wereld over.

Je zag het misschien van een afstandje aankomen: ik ben lyrisch. Vooral de Export Porter 1750, East India Porter en de Session IPA (gisteren weer van tap gedronken bij Hoender en Hop op de Grote Markt in Den Haag) zijn wat mij betreft aanraders.

Dit stukje schrijf schrijf ik met een Farm House IPA van Kees erbij. Een mooi oranjekleurig bier met een forse hopneus waar wat citrus in te herkennen is.  Vanwege de citrus en bitterheid herken ik grapefruit in de smaak. Er zit een aangenaam bittertje in de smaak en hoewel je wat tropisch fruit proeft is het is zeker niet zo’n fruithap die je bij IPA’s vaak te verstouwen krijgt. Super.

“Ieder volk krijgt de leider die het verdient” is een bekende uitspraak. Ik zou willen zeggen: “Iedere stad krijgt de brouwer krijgt die zij verdient”. Voor mij is (Brouwerij) Kees een unieke ambassadeur voor de stad Middelburg en de brouwer die de stad verdient. Passie, genieten en nuchterheid staan centraal. Ik ben ontzettend enthousiast en trots dat in Middelburg zulke fantastische bieren worden gebrouwen. Kees is een levende bierlegende en zet de stad Middelburg op een weergaloze manier op de kaart.

Leuk als je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! Biertjes met Mark is te volgen via Instagram.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties

2 Comments

  1. Bart 18 augustus 2016 at 00:24

    Weer een leuke gast column! Leuk dat jullie wijn en bier en genieten met eten zo combineren.

  2. Mark 18 augustus 2016 at 09:13

    Thanks! Het was niet zo moeilijk om iets leuks over deze brouwerij te schrijven 🙂

    Ik wil binnenkort iets over Cantillon schrijven en zoek nog iemand zo’n 75cl fles samen mee te slachten. Interesse?