Net als ik drink je vast graag wijn. Maar proef je ook wel eens wijn? Door het proeven van de wijn, kom je meer over de wijn te weten en daarnaast kun je door vaak proeven ook beter beschrijven hoe de wijn smaakt en nog belangrijker of dit iets is wat jij lekker vindt. Door proeven kom je dus te weten wat jouw smaak precies is! Maaruh, hoe proef je wijn? Het is net wat meer dan een slokje wijn nemen, maar verder helemaal niet zo ingewikkeld. In deze blog vertel ik je hoe je makkelijk wijn proeft, in maar 4 stappen! Dus ik zou zeggen pak een glas wijn er bij en doe meteen mee.
Hoe proef je wijn stap 1: Kijken
Als de wijn ingeschonken is kun je meteen aan de slag. De eerste stap is het ‘kijken’ en wel naar de kleur van de wijn in het glas. De kleur kun je het beste beoordelen door je glas voor een wit A4tje te houden en ook door te zorgen dat je genoeg licht hebt in de ruimte waar je aan het proeven bent.
De kleur kan je verschillende dingen vertellen. Bijvoorbeeld van welke druif de wijn gemaakt is en hoe oud de wijn is. Zo is een lichtrode (meer paarskleurige) wijn nog jong en gaat een oude rode wijn richting bruin qua kleur.
Hoe proef je wijn stap 2: Ruiken
Nee, we gaan nog steeds niet proeven. Eerst nog ruiken! Als eerste kun je kijken (naja, ruiken) hoe intens je wijn is qua geur. Dit kun je doen door het glas met wijn op 3 verschillende plekken te houden ten opzichte van je neus. Hou je glas eerst ter hoogte van je navel en kijk je of de wijn dan al kunt ruiken. Ja? Dan heb je te maken met een hele intense wijn waarvan de aroma’s het glas duidelijk uit knallen (of ‘stuiven’ zoals ze in wijnland zeggen). Ruik je niks, dan kun je het glas schuin bij je neus houden. Nog niks? Dan is de wijn qua geur niet intens en ruik je de aroma’s in ieder geval als je de wijn direct onder je neus houdt.
En doe dat dus maar eens. Stop die neus maar eens in je glas en bedenk wat je ruikt! Appel? Bloemetjes? Hout? Kattenpis?! Yep, ook dat kun je ruiken in een wijn (die vervolgens gewoon heerlijk smaakt!).
Maar het kan zijn dat je nog niet zoveel ruikt of dat je het lastig vindt om te benoemen wat het precies is wat je ruikt. Hoe je nog beter kunt ruiken, is door het walsen van de wijn. Ofwel het ronddraaien van de wijn in je glas. Hierdoor komt er zuurstof bij de wijn en zullen de aroma’s nog meer vrij komen.
Blijft het lastig, raad ik je aan om een aromawiel te gebruiken. Zo’n aromawiel geeft je echt veel houvast en zal je echt helpen. Er staan termen in waar je zelf misschien in eerste instantie niet op zou komen maar die je wel kunt herkennen. Op deze manier kun je ze ook daadwerkelijk benoemen.
Hoe proef je wijn stap 3: Proeven
Ja, eindelijk tijd voor het ”echte” werk! Het proeven! Je kunt een slokje nemen, maar net als met ruiken heb je hier ook nog een speciale manier om de wijn nog beter te proeven. Terwijl je de slok in je mond hebt, zuig je als het ware nog wat zuurstof naar binnen in je mond. Laat de wijn vervolgens goed door je mond gaan. Net als bij het ruiken, komen de aroma’s weer beter vrij door het toevoegen van zuurstof.
Bedenk vervolgens wat je proeft. Niet alleen qua aroma’s maar ook wat minder specifiek. Heeft de wijn zuren? Zit er ook iets zoets in of proef je ook wat bitter? Heeft de wijn houtrijping gehad of niet? Dit soort kenmerken kun je er vaak vrij makkelijk uit halen.
Hoe proef je wijn stap 4: Voor herhaling vatbaar?
Als je ”officieel” wijn proeft, zo leerde ik tijdens mijn WSET wijncursus, doorloop je deze stappen (nog veel uitgebreider) om zo te beoordelen of de wijn goed is (objectief) niet of die lekker (subjectief) is. Mijn doel (en vast ook die van jou) is dat normaal gesproken juist wel. Is de wijn lekker en voor herhaling vatbaar. En wat is je conclusie in dit geval? Smaakt dit naar meer? Schenk dan vooral nog even bij!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En ken je nog iemand waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!