Hoeveel wijn schenk je in een wijnglas?

Tijdens een gezellige avond thuis schenk ik de glazen van het bezoek graag ruim in. Tijdens een wat serieuzere proefsessie (bijvoorbeeld voor een opdracht) gebruik ik thuis vaak de Coravin en gaat er maar een kleine hoeveelheid wijn in mijn glas. Maar wat is eigenlijk de optimale hoeveelheid wijn die je in je wijnglas schenkt? En dan bedoel ik niet “hoe het heurt volgens de regels”, maar wat het meest handig is en hoe je het best kunt genieten van de kenmerken van de wijn.

Regels voor hoeveel wijn je schenkt?

Echte standaard regels voor hoeveel wijn in het wijnglas moeten worden geschonken bestaan niet. Dat zou ook gek zijn, aangezien dat geen recht zou doen aan de verschillende soorten wijn. Ik lees dat er in de horeca vaak uitgegaan wordt van 100 cc per glas. In dat geval kun je zo’n 7 glazen uit 1 fles halen. Soms kon je in de horeca van die wijnglazen tegen waarop een streepje staat tot hoever er geschonken mag worden. Helemaal handig! Maar ik vind een glas zonder streepje wel net wat meer charme hebben 😉

Voor thuis als je met gasten hebt zou ik bij het inkopen rekening houden met ongeveer 6 glazen per fles.

Hoewel er kleine verschillen zijn bij het schenken van verschillende soorten wijn denk ik dat de hoeveelheid wijn die je in een wijnglas schenkt vooral afhangt van de situatie hoeveel wijn je in een glas schenkt. Het maakt volgens mij nogal uit of je gezellig in de tuin zit te drinken met vrienden of dat je met een wijnproefgroep serieus een wijn aan het analyseren bent. Je past de wijn aan op de situatie en wat mij betreft pas je daar ook de schenkhoeveelheid op aan.

Bij grote glazen schenk je al snel te veel omdat het weinig lijkt, dus pas op!

Hoeveel wijn schenk je in een wijnglas
Mooie hoeveelheid of toch ietsje te veel ;)?

Afhankelijk van de setting

Meestal kan je de wijn wat losser inschenken: tijdens een feestje of borrel met vrienden of collega’s bijvoorbeeld. Waarschijnlijk is niet iedereen op dat moment op zoek naar de exacte finesses van het oogstjaar, maar wil iedereen gewoon genieten van een prima glas. Je kunt dan grofweg de volgende handige stelregels aanhouden:

Rode wijn

Rode wijn schenk ik het liefst iets onder het breedste deel van het wijnglas. De reden hiervoor is dat je bij rode wijn graag een groot oppervlak hebt, zodat de aroma’s in de wijn goed tot hun recht kunnen komen. Tegelijkertijd wil je ook goed (en veilig) kunnen walsen; de wijn in het glas rond laten gaan. Het liefst doe je dat walsen zonder je (nieuwe) jurk of shirt te ruïneren. Rustig aan met het schenken dus! Je haalt hiermee grofweg 5 tot 6 glazen uit een fles.

Witte wijn of rosé

Witte wijn of rosé kan je kan je iets royaler inschenken, tot ongeveer het breedste deel van het glas. Bij witte wijn en rosé is het vooral belangrijk dat de temperatuur van de wijn niet te hoog oploopt. Als je te ruim inschenkt kost het misschien te veel tijd om het glas leeg te drinken, waardoor de wijn opwarmt en veel van zijn charme verliest. Ook hier haal je ongeveer 5 glazen uit een fles.

Mousserende wijn

Dan mousserende wijn. Vaak schenken mensen mousserende wijn zoals champagne of prosecco uit in flutes en dan het liefst helemaal tot de rand vol. Het kan tijdens een feestje een vrolijk effect geven om flutes te presenteren. Zelf drink ik mousserende wijn liefst in een gewoon witte wijnglas en nooit in een flute. Je kunt de wijn dan namelijk veel beter ruiken en het drinkt makkelijker vind ik. Pas wel op met walsen van mousserende wijn: de wijn verliest dan zijn bubbels. Zonde! In witte wijnglazen haal je ongeveer 5 tot 6 glazen wijn uit een fles.

Wat minder bij een echte wijnproeverij

Als je doel alleen is om wijn te proeven dan spuug je soms de wijn uit. En als je de wijn niet uitspuugt dan wil je niet dat je vermogen om goed te proeven te veel wordt vertroebeld door de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt. Daarom zou ik voor een gelegenheid (bijvoorbeeld als je een wijnproeverij thuis organiseert) waarbij je verschillende wijnen gaat proeven rekenen op ongeveer 12 glazen uit een wijnfles. Dan kun je het wel een tijdje volhouden 😉

Grote wijnfles: hoeveel wijn schenk je hier uit?
Je snapt voor dit soort flessen gelden weer andere vuistregels 😉

Genieten met mate, het glas halfvol

Ik ben een echte wijnliefhebber en vind het leuk om verschillende wijnen te ontdekken. Maar veel wijn en van die volle glazen zoals hier op die ene foto hierboven, echt too much voor mij! Het gaat mij echt om de smaak en er rustig van genieten. Zodat je je niet alleen ‘s avonds maar ook de volgende dag nog gewoon helemaal top voelt!

Ik ben eigenlijk wel voorstander van halve glazen en ben blij dat ik dat bij steeds meer restaurants tegenkom die dat aanbieden in ieder geval bij een wijnarrangement. Soms kun je op wijnfestivals voor halve glazen kiezen. Helemaal top!

Bij wijnbarren als Walsjerot en Rayleigh and Ramsay kun je zelf je wijnhoeveelheid kiezen, ook heel fijn! Daar tap ik dan ook nooit een vol glas, maar kies voor halve glazen of slokjes.

Je ziet…hoeveel je inschenkt heeft met meerdere factoren te maken! En wees maar niet bang…als je een keer bij mij langskomt of ik schenk je een glas in tijdens een wijnproeverij… dan krijg je een ‘normaal’ glas. Geen halve 😉


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Interessant artikel voor je vrienden, familie of collega’s? Leuk als je het artikel met ze deelt!

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, bijvoorbeeld door thuis een wijnproeverij te doen? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop kun je een wijnproeverij thuis pakket bestellen.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven