Hongaarse wijnmakers, van alle markten thuis

Oké, ik geef het toe. Bij iedere vakantie, stedentrip of ander uitje kijk ik eigenlijk direct of er ‘wijn’ in de buurt is. Niet alleen om gezellig mee te borrelen of te eten, maar ook om te ontdekken. Wat voor wijnen worden gedronken in het betreffende land? Wat is typerend? Welke druiven worden gebruikt? Vooral landen met veel inheemse druivenrassen (zoals eerder beschreven in mijn blog over Portugese wijnen) vind ik interessant. In deze blog neem ik je mee naar Hongarije!

Hongaarse proeftafel

In november 2018 ging ik een lang weekend naar Boedapest met een vriendin. En naast de traditionele badhuizen, het Vissersbastion, Hongaars Parlement en de rondvaartbootjes ging ik uiteraard op zoek naar wijnbelevingen. Omdat er geen wijngaarden in de buurt van Boedapest te bezoeken waren, kwam ik uit bij ‘Taste Hungary’. In een traditionele wijnkelder aan een proeftafel alles leren over Hongaarse wijn, kaas en charcuterie.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor mijn trip naar Boedapest nog maar weinig Hongaarse wijnen had gedronken. Hongaarse wijnbouwers zijn ook pas sinds 1989, toen het IJzeren Gordijn verdween, in contact gekomen met de rest van de wijnwereld. Hongaarse wijnboeren hebben naast bekende druivenrassen zoals Merlot en Chardonnay vooral veel inheemse druivenrassen aangeplant. De meeste wijngaarden bevinden zich in het oosten in de regio Tokaj of meer in het westen rondom het Balatonmeer. In Hongarije staan meer dan 100 verschillende druivensoorten aangeplant verdeeld over 22 wijnregio’s. De belangrijkste regio’s zijn Tokaj, Eger, Villány en Nagy Somló.

Vissersbastion Hongarije

Verschillende stijlen en regio’s

Tijdens de proeverij bij ‘Taste Hungary’ werd ons meer uitgelegd over de wijngeschiedenis, de wijnregio’s en verschillende inheemse rassen. We begonnen de proeverij met een droge bubbel, gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’. Dat is de dezelfde manier waarop Champagne wordt gemaakt. Deze bubbel was gemaakt van de inheemse witte druif Furmint (2016) uit de bekendste regio, Tokaj.  Furmint en Hárslevelu zijn de meest aangeplante witte druivenrassen in de regio Tokaj.

Vervolgens kregen we een zuivere witte wijn van Olaszrizling (2014) uit de Somló regio. Je zou denken dat deze druif verwantschap heeft met Riesling, maar dat is niet het geval. De Olaszrizling is de Hongaarse variant van de Italiaanse Welschriesling, heeft elegante zuren en lichte aroma’s.

De proeverij ging verder met twee stevige rode wijnen, namelijk Sygno Bikaver (2015) uit de Szekszárd regio en een Merlot (2007) uit de Villány regio. We sloten de proeverij uiteraard af met een Royal Tokaji Aszú (2013).

Hongaarse wijnen staan bekend om een relatief volle body en veel kracht. Ook deze wijnen waren goede begeleiders bij de traditionele Hongaarse kaasjes en hammetjes.

Proeverij Budapest

Van alle markten thuis

Zoals deze proeverij in Boedapest weerspiegelt, maken de Hongaren eigenlijk allerlei soorten wijnen. Ongeveer twee derde van de Hongaarse wijn is wit. Er worden wijnen gemaakt van strakdroog tot mierzoet, met en zonder bubbels. Het is verder gebruikelijk om de naam van de streek en het gebruikte druivenras op het etiket te vermelden.

Veel wijn wordt door de Hongaren zelf opgedronken. Ga je in Nederland op zoek naar Hongaarse wijn zal je vooral wijnen uit de regio Tokaj in de schappen vinden. Er worden strakdroge varianten gemaakt en natuurlijk de wereldberoemde ‘edelgerotte’ Tokaji Aszú. Wist je al dat Tokaj de oudste wijnregio is van Hongarije? Tokaj is trouwens de naam van het wijngebied, Tokaji van de wijn.

Tokaj

De parel van Hongarije; Tokaji Aszú

De herfst in Hongarije is lang en warm. Tijdens onze trip in november konden wij ook nog van een heerlijk zonnetje genieten. Een warme herfst en ochtendmist zijn ideaal voor botrytis cinerea, ofwel; edele rotting. Tokaji Aszú is de bekendste zoete wijn gemaakt van druiven die edele rotting hebben ondergaan. Klinkt misschien vies, maar dat is het niet. Een schimmel tast de schil van de druiven aan. De trossen worden vervolgens niet in hun geheel geplukt, maar een voor een uitgezocht. Dat moet dus handmatig gebeuren. De aangetaste druiven bevatten veel suiker, smaakstoffen aroma’s. Vervolgens worden deze druiven bij de reeds gistende most van ‘gewone’ niet aangetaste druiven gedaan. Na een aantal dagen hebben de aangetaste druiven zich volgezogen met verse wijn en worden deze zacht geperst. Deze nieuwe druivenpulp wordt opnieuw vergist. Hoe meer ‘edelgerotte’ druiven bij de ‘gewone’ druiven gaan, hoe zoeter de wijn. Heerlijke aroma’s van honing, nectar en abrikoos vliegen uit je glas!

Aan tafel

In Boedapest kan je heerlijk tegen een klein prijsje eten. De wijnkaarten bestaan uit nationale- en internationale wijnen. Maar als je er dan toch bent, ga lekker voor de Hongaarse wijnen. Goulash vond ik top te combineren met Kékfrankos. Misschien ken je deze druif eerder als Blaufränkisch? Visgerechten zijn top met Furmint en foie gras en zoete desserts uiteraard met de zoete Tokaji Aszú.

Wijnfestivals

Mijn volgende bezoek aan Boedapest zal waarschijnlijk niet in november maar in juni of september volgend jaar plaatsvinden. Ik kwam er tijdens het schrijven van deze blog namelijk achter (via tokajwijn.nl) dat er jaarlijks in juni een rosé- en mousserende wijnen festival is! Dit wijnfestival heet Rosalia en vindt plaats in het Boedapest City Park. Verder wordt elk jaar in september in het westelijk deel van Boedapest, een groots wijnfestival georganiseerd. Vier dagen lang presenteren de wijnboeren uit heel Hongarije hun beste wijnen. Dus, wie zie ik daar in 2021?

 Egészségére (proost),

KleinDruifje

Geraadpleegde bronnen: Wijnspijs magazine, Tokajwijn.nl, Ik weet veel van wijn, Stichting Wijnonderwijs Nederland

Benieuwd naar de verdere (wijn) avonturen van Tessy? Volg haar dan via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop. Daar vind je wijnen met een leuk verhaal, persoonlijk geselecteerd door Esther.

+ posts

Tessy is de bedenker en oprichter van KleinDruifje. Naast het delen van wijnweetjes en ervaringen op haar Instagramaccount organiseert zij wijnproeverijen en -belevingen op maat in de regio Rotterdam en Breda.

Deel met vrienden
Scroll naar boven