Heb jij dat ook? Dat je een wijntje drinkt en niet verder komt dan ‘lekker’ of ‘niet lekker’ voor wat betreft je mening over die wijn? Het wel of niet lekker smaken van een wijn is wat mij betreft het belangrijkste criterium maar het lijkt me zo leuk dat als ik een wijn proef en ruik ik er ook echt iets uit zou kunnen halen en benoemen. Ik probeer dit wel eens maar vind het eigenlijk altijd wel lastig. Wat ruik en proef je nou eigenlijk? Wat voor veel dingen geldt is dat je het gewoon veel moet doen en ook oefening baart kunst!

Ironstone Zinfandel

Alle begin is moeilijk dus als eerste wijn eentje die ik stiekem al ken, de Ironstone Old Vine Zinfandel 2013, een rode wijn uit Californië. Ik ben fan van Amerikaanse wijn en helemaal van Zinfandel of ‘Zin’ zoals de Amerikanen zeggen. Als ik ergens wat ga drinken hoop ik altijd dat deze op de wijnkaart staat. Het is geen hele bekende druif dus het is altijd maar afwachten of hij er bij zal staan. Gelukkig is de Zinfandel ook in de supermarkt en bij speciaalzaken te vinden dus thuis hebben wij altijd een fles (of flessen) liggen.

Dan nu het proeven. De Ironstone lag al te wachten in het wijnrek om geopend te worden. Steeds meer wijnen hebben een schroefdop maar deze heeft nog een ‘ouderwetse’ kurk. Na het inschenken eerst maar eens goed ruiken. Lekker! Onee, ik wil er meer over kunnen zeggen… Daarom wat extra hulp ingeschakeld namelijk een zogenaamd aroma wiel. In zo’n wiel staan verschillende aroma groepen met subcategorieën. Deze kun je gewoon online vinden, bijvoorbeeld hier (Nederlands) of hier (Engels).

Ik vind dat de Ironstone kruidig ruikt. Ik meende kruidnagel te herkennen. Om daar zeker van te zijn, gekeken of we in onze kruiden la nog een zakje kruidnagels hadden liggen en ja de geur komt overeen.
Verder heeft de wijn veel smaak. Hij is krachtig en heeft aardig wat body. Ik proef iets van bessen/bramen (de rijpe versies, niet de zure) en later deed een slok me ook aan (melk) chocolade denken.

Dit bij elkaar en de romige, volle smaak zijn voor mij tekenen dat de wijn op hout gerijpt is. En laat ik daar nou net van houden. Op het etiket staat niets over de manier waarop de wijn gerijpt is, maar de wijn producent noemt op de website dat de wijn inderdaad op (Frans eiken) hout heeft gelegen. Op het etiket staat tevens dat je peper in de wijn zou kunnen proeven. Dat herken ik dan weer niet. Maar goed de geur- en smaakbeleving blijft iets persoonlijks. Dus wat je ruikt en proeft (en wat niet) is eigenlijk altijd goed!

Ik ben en blijf fan van deze wijn! Dus hij krijgt van mij een score van 4,5 druifjes (van de maximaal 5).

Kende je deze druif nog niet? Het is de belangrijkste (blauwe) druivensoort van Californië al kun je hem ook in de rest van Amerika vinden.  Zijn oorsprong vindt deze druif in Kroatië. Old Vine betekent dat de wijn afkomstig is van druivenstokken die minstens ouder zijn dan 45 jaar. De meeste Zinfandels hebben een hoog alcoholpercentage, waardoor de wijn die volle, kruidige smaak krijgt.

Waar te koop: Gall & Gall
Prijs: €10,99

druiven

 

 

Ken je deze wijn of ga je hem ook proeven? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar jouw mening en proef ervaring!

Leuk om nieuwe wijnen te proeven? Ik schreef een artikel waarin ik verschillende wijnabonnementen review. Misschien vind je het interessant!

Leuk als je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties