Er wordt veel geproefd deze dagen in huize Wijntjes met Esther! Voor online wijnsessies maar ook voor reviews. En zo stonden ook twee Italiaanse wijnen van Castello Vicchiomaggio uit Toscane op het programma; de San Jacopo Vermentino en de San Jacopo Chianti Classico. Beide toegestuurd gekregen door wijnwebshop Wijnspecialist.nl. Ik neem je in dit artikel dus even mee naar Italië, lees je mee?

Over Castello Vicchiomaggio

Castello Vicchiomaggio is een historisch kasteel uit de 15e eeuw en op dit moment in handen van een familie (wijn) bedrijf in de Toscane, Italië. Familie Matta is eigenaar van dit mooie kasteel en bijbeborende landgoed wat 140 hectare beslaat,  waarvan 34 hectare bestaat uit wijngaarden, 10 hectare uit olijfbomen en de rest park is.

In die wijngaarden staat vooral Sangiovese aangepland maar ook veel van de inheemse druivenrassen als Canaiolo en Colorino (waar ik zelf nog nooit van gehoord heb) maar ook bekende internationale druiven als Merlot en Cabernet Sauvignon.

Je kunt op dit landgoed ook overnachten net als Leonardo da Vinci ook ooit gedaan heeft! Idee voor als je ooit in de Toscane bent. Ik zet ‘m zelf in ieder geval op mijn ‘te bezoeken’ lijstje want het ziet er echt heel mooi uit daar, als ik zo hun website bekijk.

Castello Vicchiomaggio

Tijd om te proeven!

San Jacopo Vermentino 2019

Als eerste open ik de witte wijn. Deze is gemaakt van Vermentino druiven die in dit geval afkomstig zijn van de Maremma kust regio in Toscane. De wijn heeft 4 maanden rijping gehad ‘sur lie’ wat betekent dat de wijn gedurende 4 maanden in contact blijft met de gistcellen. Dit resulteert in meer complexiteit in de wijn.

Vermentino (ook wel Rolle genoemd in Frankrijk) drink ik niet vaak, dus ik ben erg nieuwsgierig naar deze wijn. Bij het inschenken zie ik een lichte strogele kleur in het glas. De aroma’s komen me al meteen tegemoet. De wijn heeft iets bloemigs en wat tonen van perzik en abrikoos. In de verte proef ik wat meloen en wat citrus maakt de wijn ook lekker fris. Mooie wijn voor in het zonnetje!

San Jacopo Chianti Classico 2017

Al weer even geleden dat ik een Chianti Classico geproefd heb maar zeker iets dat goed in mijn straatje past. De wijn  gemaakt van de Sangiovese druif is granaatrood en vrij licht van kleur.

Qua geur denk ik direct aan kers en iets kruidigs zoals laurier. Ook in de smaak komt dat terug samen met iets frisser fruit als rode bes. De wijn is mooi rond, zacht en heeft ook wat milde tannines. De 8 maanden houtrijping die deze Chianti Classico heeft gehad heeft een subtiel effect op de wijn. Je kan het er bij het ruiken en proeven wel uit halen maar het is niet overduidelijk. Een wijn die goed bevalt en naar meer smaakt en die me ook heerlijk lijkt in combinatie met Italiaans eten. Zei iemand daar risotto?

Wist je dat Chianti alleen Chianti Classico (=hoogste Italiaanse DOCG kwalificering) mag heten als de wijn afkomstig is uit het het klassieke, originele Chianti gebied binnen de Toscane? Je kunt er dan in principe vanuit gaan dat de wijn van hoge kwaliteit is. De zwarte haan (Gallo Nero) op de fles is het symbool hiervoor en daaraan kun je ook zien dat de wijn uit dit kwaliteitsgebied komt. Op de fles San Jacopo zie je dat ook terug!

Leuke kennismaking zo met dit wijnhuis! Beide wijnen zijn goedgekeurd, al is de Chianti Classico wel mijn persoonlijke favoriet.

Zelf proeven? Nu met korting!

Ben je nieuwsgierig geworden? Leuk! Je kunt de wijnen nu bestellen op wijnspecialist.nl met 5% korting door het gebruiken van de speciale kortingscode estherwijnspecialist2020. Heb je ze geproefd, laat je dan weten hoe jij ze vond? Vind ik altijd leuk om te horen!

 

Voor dit artikel kreeg Wijntjes met Esther de wijnen toegestuurd door Wijnspecialist.nl.

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  26
  Shares