Dit artikel gaat over Italiaanse wijnen uit Piemonte. Dat komt goed uit want net terug van vakantie naar Sicilië blijf ik graag in Italiaanse sferen. Ik proefde 3 wijnen die Greenflash wijn mij toestuurde. Deze wijnen (en ook uit de rest van het assortiment) komen uit de regio Piemonte, gelegen in noordwest Italië. 

Italiaanse wijnen uit Piemonte

Een van de bekendse wijnen uit Piemonte ken je vast wel; Barolo. En heel suf, maar ik dacht eerst altijd dat het een druivenras was! Niet dus. Gelukkig ben ik dit wijnblog begonnen en leer ik steeds meer. Zo ook dat deze wijn zijn naam dankt aan het dorp Barolo en gemaakt is van de Nebbiolo druif.

Maar nog wat meer over Piemonte. Uit dit gebied komen vooral rode wijnen, namelijk 2/3e van wat er gemaakt wordt. Naast Barolo zijn Alba en Asti bekende wijnsteden die hier gelegen zijn. Deze steden zie je vaak terug komen op het etiket van de wijn. Op de fles zie je dan de druif en ook de stad genoemd. Bijvoorbeeld; Barbera d’Alba of Moscato d’Asti.

Piemonte is niet het grootste wijngebied van Italië, maar heeft wel de meeste DOCG’s (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en  DOC’s (Denominazione di Origine Controllata), waarbij de eerste de hoogste kwaliteitsnorm is. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van de wijnen die hier vandaan komen!

Dan de drie wijnen die ik ontving om zo nader kennis te maken met Piemonte; Ugo Lequio, Langhe Nebbiolo, Piancanelli Chardonnay en Madonna di Como, Dolcetto d’Alba. Tijd om te proeven!

Ugo Lequio, Langhe Nebbiolo

Deze proeverij van Italiaanse wijnen uit Piemonte begint met de Nebbiolo. Gemaakt van dezelfde druif als Barolo wijn, maar toch anders. Deze wijn proefde ik tijdens een wijnproeverij met vrienden die ik thuis organiseerde. We ontdekten een zachte, subtiele wijn met ook wat tannine. Qua smaak herkenden we bes en kers. Bij de verschillende hapjes die we erbij proefden, paste deze het beste bij het plankje charcuterie. Om de wijn helemaal goed tot z’n recht te laten komen, schonk ik de wijn over in een decanteerkaraf om de wijn wat lucht te geven.

Deze wijn heeft na rijping op roestvrij stalen vaten, nog een rijping gehad van 5-6 maanden op Frans eiken hout.

Italiaanse wijnen uit Piemonte: nebbiolo

Piancanelli Chardonnay

Dan over naar een Chardonnay. Chardonnay? Ja, daar denk je niet snel aan bij een Italiaanse wijn. Tenminste ik niet. Dus leuk om te proberen. Ik kan meteen al verklappen dat ik dit echt de verrassing van de drie wijnen vind.  De wijn heeft zelfs wat kleine bubbeltjes. Verder een strogele kleur en qua smaak lekker fris met een zuurtje. Echt heerlijk! Geen typische Chardonnay (deze Piancanelli heeft ook geen houtrijping gehad wat veel Chardonnay’s vaak wel hebben) maar wel een die naar meer smaakt. Ik zou deze zo weer in huis halen!

Een foto van deze Chardonnay zie je bovenaan het artikel.

Madonna di Como, Dolcetto d’Alba

Dan de laatst wijn, waarbij het voor mij de eerste kennismaking met het druivenras Dolcetto is. En zeker ook een geslaagde. De wijn heeft een donkerrode kleur en ruikt fruitig. Kers! Verder nog een hint van vanille en wat (maar niet te veel) tannine.

Dolcetto betekent trouwens ‘kleine zoete’. Een misleidende naam eigenlijk, want de wijn die ik bijvoorbeeld proefde is niet zoet! Het is zo genoemd vanwege het lage zuurgehalte. Verder is het een druif die vroeg rijpt en jong gedronken kan worden. Een fijne wijn die niet ingewikkeld of complex is.

Italiaanse wijnen uit Piemonte: Dolcetto
Italiaanse wijnen uit Piemonte: Dolcetto

En?

Dat was een geslaagde en interessante kennismaking met deze Italiaanse wijnen uit Piemonte. Vooral de Chardonnay vond ik een verrassing en is daarom mijn favoriet van deze 3. Het is zeker een kennismaking die naar meer smaakt! Sicilië was eigenlijk mijn eerste kennismaking met Italië, misschien is Piemonte wel een mooie bestemming voor een volgende vakantie!

Over Greenflash wijn

Rob Naaijkens is het gezicht achter Greenflash wijn, een groot liefhebber van Italiaanse wijn en dan vooral uit de Piemonte regio. Na vele reizen door dit gebied wil hij via Greenflash wijnen uit dit gebied onder de aandacht brengen en zo anderen er ook kennis mee laten maken. De wijnen die je op de site vindt importeert hij zelf en zijn allemaal afkomstig van kleine wijnmakers.  Alle wijnen komen uit het gebied tussen Alba en Asti en de meesten worden verbouwd in beschermd UNESCO-gebied.

Meer interessante wijngebieden

Ben je geïnteresseerd in bijzondere wijngebieden? Dan is het artikel over wijn uit Nieuw-Zeeland misschien interessant voor je. En wat dacht je van wijn uit Turkije? Gastblogger Bart schreef een interessant artikel over Turkse wijn. Zelf bezocht ik wijnland Belgie voor een kennismaking met Belgische wijn.

Ben jij een wijnliefhebber? Dan wil je vast geen update missen! Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

 

Facebook Reacties
(Visited 17 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.