Port, ik hou er van! Leuk dus dat ik voor een samenwerking mocht kennis maken met niet een maar maar liefst 2 port wijnen van Kopke. Die naam doet je misschien wel al een belletje rinkelen? Dat kan! Want dit is een merk wat al een hele tijd bestaat. Kopke is namelijk het oudste Porthuis wat er is en is opgericht in 1638. Ik mocht kennismaken met de Tawny 10 years old en de White Port 10 years old.
Een kleine geschiedenisles
Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw vochten de Britten en de Fransen hardnekkige conflicten met elkaar uit. De Britten gebruikten hun overmacht op zee om Franse havens te blokkeren en zo de Franse economie te verzwakken. Daardoor kon er ook geen sprake zijn van export van Franse wijn naar Groot-Brittannië. De Britten moesten daarom een list bedenken om toch aan hun portie wijn te komen. Ze keken daarvoor naar hun bondgenoot Portugal. Helaas was het in die tijd niet zo eenvoudig om wijn te exporteren. Tegen de tijd dat de wijn uit Portugal in Groot-Brittannië aankwam was deze bedorven.
De oplossing? Brandy toevoegen! Deze combinatie bleek een schot in de roos: de Britten vonden deze wat zoete en fruitige drank fantastisch en het werd een groot succes.
Het maken van Port
De start van de productie van port ziet er hetzelfde uit als bij gewone wijn. De druiven worden laat in het seizoen (wat mogelijk is dankzij de lange en hete zomers) geoogst en geperst. Vroeger was dat persen in de Douro vallei een heel feest waarbij mensen gearmd in rijen de druiven met de voeten uitpersten. Er zijn nog steeds quintas waar deze methode wordt toegepast, maar vaak is het proces van persen inmiddels gemechaniseerd.
Na het persen ligt de most (het sap van de druiven en de zaadjes, schilletjes en takjes) een paar dagen te gisten waardoor de eerste suikers worden omgezet in alcohol. De verdere vergisting verloopt anders dan bij gewone wijn. Zoals hiervoor al verteld wordt de drank gemaakt door brandy aan wijn toe te voegen. Door deze toevoeging stopt het gistingsproces. De toevoeging van brandy vindt plaats voordat de vergisting helemaal klaar is, waardoor nog niet alle suikers zijn omgezet in alcohol. Veel van de natuurlijke zoetheid van de druiven blijft daardoor in de drank behouden.
De port die op deze manier is verkregen wordt vervolgens in eikenhouten of stalen vaten bewaard zodat het daar verder kan rijpen. Sommige ports blijven lang in de vaten liggen voor houtrijping en andere worden gebotteld zodat ze in de fles verder kunnen rijpen. Er kan worden gekozen voor verschillende typen portvaten. De grote vaten geven niet heel veel smaak af aan de wijn (stalen vaten doen dat überhaupt niet) terwijl kleine eikenhouten vaten juist veel smaak afgeven doordat de drank veel contact heeft met het hout. De port moet in ieder geval minimaal twee jaar rijpen voordat hij op de markt mag worden gebracht.
Meer over Kopke
Kopke is met hun oprichting in 1638 het oudste porthuis dat er is en hun port wijnen worden gemaakt in Quinta São Luiz, een domein wat in 1922 gekocht is en aan de linkeroever van de Douro ligt. Op dit moment is de wijnmaker ‘in charge’ Carlos Alves.
De port wijnen van Kopke herken je aan hun iconische flessen met handgeschilderde ‘etiketten’. Ook het zwart-wit contract op de fles is typisch Kopke.
Kopke specialiseert zich in zeldzame en oudere ports en hun diverse portfolio bestaat uit witte Port, Tawny Port en Colheitas. En daarbinnen heb je dus allerlei verschillende jaargangen.
De oudere ports worden gemaakt door het blenden van verschillende port wijnen van verschillende oogstjaren. De gemiddelde leeftijd van de blend bepaalde de leeftijd op de fles. Dat kan 10, 20, 30 of zelfs 40 jaar oud zijn. Alle Kopke ports rijpen in houten vaten.
Meer over de Tawny Port 10 y.o. & White Port 10 y.o. van Kopke
De White Port 10 y.o. is gemaakt van verschillende druiven, namelijk Arinto, Rabigato en Viosinho. Het is ook de eerste port die ik ga proeven. In het glas een mooie oranje, amberkleurig uiterlijk heeft. De aroma’s springen het glas uit, geuren van gekonfijt fruit, sinaasappel, amandel, noten, vijg en wat honing.
Na openen is deze White Port nog 2-4 maanden goed. Je hoeft je dus niet te haasten om de fles leeg te krijgen.
Je kunt deze port o.a. kopen bij vinhodoporto.nl voor €23,95.
Dan door naar de Tawny Port 10 y.o.. Deze is ook van verschillende druiven gemaakt, namelijk Tinta Roriz, Touriga Franca and Touriga Nacional. Qua uiterlijk zie ik een mooi lichte robijnrode kleur in het glas. En ook hier weer een heleboel aroma’s te herkennen zoals rozijnen, noten, karamel en gekonfijte kers.
Na openen is deze Tawny Port nog 4-6 maanden goed.
Je kunt deze onder andere kopen bij gall.nl voor €17,99 (incl. kistje).
Beide port wijnen kun je prima zo serveren als aperitief/digestief maar ook combineren met borrelhapjes, voorgerechten en desserts (zo combineerde ik de Tawny port 10 y.o. met een chocolade dessert en de White Port 10 y.o. met een Crème brûlée) . De optimale serveertemperatuur van de witte port is 8 – 10ºC. De Tawny serveer je het beste op een temperatuur tussen 12 – 14ºC.
Meer info over Kopke? Check de website.
Dit artikel is een samenwerking met Kopke. Voor meer info zie disclaimer.
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!