Geschreven door gastblogger Annick

Tijdens twee volle weken in Spanje vorig jaar oktober heb ik geen één slechte Spaanse wijn geproefd en ook terug in Nederland stelt wijn uit Spanje me eigenlijk nooit teleur. Je kan er tenslotte altijd nog Sangria van maken! (grapje natuurlijk) Daarom was ik des te meer enthousiast over de uitnodiging om bij de overzichtsproeverij van La Mancha wijnen te zijn.

Masterclass

De middag start met een masterclass die een goede inkijk biedt in de grootste wijnregio van Spanje. La Mancha bestaat uit vijf provincies en staat bekend om de productie van wijn, Manchego kaas, graangewassen en saffraan. Doordat de provincies aan alle kanten begrensd worden door bergketens kan de zee geen verkoelende invloed uitoefenen. In de zomers is het er dus erg heet, maar in de winter kan het er flink vriezen. Daar hebben ze lokaal zelfs een gezegde voor:

“Negen maanden winter en drie maanden hel.”

Deze extremen maakt het lastig om wijn te verbouwen, maar de wijnboeren zijn hierdoor de laatste jaren juist een stuk innovatiever geworden en maken volop gebruik van moderne vinificatietechnieken.

la mancha

De classificatie van de wijnen

De populairste druiven in La Mancha zijn Airén voor witte wijn en Cencibel (Tempranillo) voor rood.  Ook wordt er geëxperimenteerd met internationale variëteiten of streeft de wijnboer naar een wijn in Nieuwe-Wereld-stijl. De wijnen zijn in ieder geval duidelijk te herkennen aan een specifiek classificatielabel en hier zijn er maar liefst zeven soorten van:

  • Joven (jong) – de temperatuur tijdens de fermentatie kent strenge voorwaarden waarmee de beste smaak gewaarborgd wordt. Het potentieel van deze smaak verdwijnt echter snel na het eerste oogstjaar. Mag jong gedronken worden dus!
  • Tradicional (trandioneel) – eigenlijk is dit ‘joven plus’. Gemaakt volgens het traditionele systeem, maar met de nieuwste technologische ontwikkelingen.
  • Envejecido en barrica (op eikenhouten vaten gerijpt) – deze wijnen zien minstens 60 dagen de binnenkant van een houten vat.
  • Crianza – heeft een rijpingsproces van 2 jaar en rust minstens maanden in eikenhouten vaten.
  • Reserva – heeft een rijpingsproces van 3 jaar en krijgt minimaal 12 maanden hout.
  • Gran Reserva – na een rijpingsproces van 5 jaar wordt deze dan óók nog minstens 18 maanden in een houten vat gestopt.
  • Método traditional (mousserende wijnen) – door een tweede gisting op de fles verkrijgt deze wijn z’n bubbels en verschijnt in alle stijlen van brut nature tot sweet.

Tijd om te proeven

Keuze genoeg dus en dat blijkt ook tijdens de aansluitende overzichtsproeverij waar 22 producten aanwezig zijn. Helaas vind ik het aanbod aan goede witte wijn tegenvallen. De meesten zijn vlak van smaak. Toch word ik aan het einde van de proeverij nog door iemand gewezen op een Sauvignon Blanc en Garnacha Blanca van producent Dehesa de Luna. De Sauvignon stuift godzijdank wél het glas uit en de Garnacha Blanca heeft gerijpt op acaciahout wat zorgt voor een tropische twist. De rode wijnen van Dehesa de Luna heb ik niet kunnen proberen, maar via importeur La Persistance in Breda kan ik alsnog in de herkansing.Dehesade Luna

Bijzondere bubbels en meer

Verder proef ik van Bodega Iniesta een bijzondere roze bubbel, gemaakt van de lokale Bobal druif. Dit wijnhuis maakt trouwens ook een erg lekkere Spumante Moscato die ik door de juiste balans van zoet en vriendelijke zuren het liefst als aperitief zou drinken.

Aan de tafel van Cien Y Pico leer ik een nieuwe wijnterm kennen; Doble Pasta. Na de eerste gisting laat de wijnmaker het sap weglopen waarna een tweede portie druiven de tank in gaan. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt om extra kracht te geven aan lichte rode wijn. Niet slecht!

Met een hoop nieuwe kennis en wat heerlijke tapas achter de kiezen keer ik huiswaarts. Misschien heb ik wellicht niet helemaal kunnen vinden wat de regio daadwerkelijk te bieden heeft, maar ik zal er Spaanse wijn niet minder om waarderen!

Annick

Bedankt voor de leuke gastblog Annick! Je kunt Annick ook volgen via Instagram en haar website Winewifey

Nog meer Spanje?

Lees dan ook over de wijnregio Rueda in de blog Het hele jaar zomer met Verdejo uit de Rueda en over de de wijnregio Ribera del Duero in de volgende blogs: Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga en Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!
En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Facebook Reacties
(Visited 27 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.