Laatste nominatie Wijnvrouw van het jaar 2022 en wijnen van Torres

De vierde nominatie voor Wijnvrouw van het jaar 2022 werd afgelopen week bekend gemaakt. Toen Esther appte of ik in haar plaats kon gaan antwoorde ik direct volmondig ja. Een lunch en proeverij met allemaal vrouwen die bezig zijn om de wijnwereld nog leuker te maken. Klinkt als een feest, en dat was het ook.

Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland zijn de initiatiefnemers van de Wijnvrouw van het Jaar award. Volgens hen zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek en daar ben ik het helemaal mee eens. Genoeg reden om extra schijnwerpers op deze ambitieuze vrouwen te zetten die de diversiteit in de wijnwereld niet meer dan logisch te maken.
We starten de middag direct met een glas Viña Esmaralda Sparkling. De wijn heeft een zachte mousse met fijne bubbels. Aroma’s van peer en groene appel met citrus en witte bloesem maken het een heerlijk begin. Enigszins nerveus stap ik met mijn glas de groep in waarvan ik nog niemand ken. Ik kom er al snel achter dat wijn altijd een goede gespreksopener is.

De lunch vind plaats bij Cannibale Royale. Een plek waar je goed (vlees) van het vuur kunt eten. Het is een plek waar je tot aan het laatste moment nog wat te eten kan bestellen en waar altijd is nagedacht over de combinatie met een goede wijn (of vers getapt biertje). Goede kwaliteit eten en drank, en daar dan de perfecte combinaties in vinden. Daar gaat niet alleen hun maar ook mijn hart sneller van kloppen.

Terwijl de Jean Leon 3055 wordt ingeschonken neemt Walraven Sax ons mee in het verhaal van het wijnhuis Familia Torres. Walraven Sax is een van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Naaste Familia Torres bouwen ze in Nederland ook aan veel andere prestigieuze wijnhuizen en merken. Inmiddels onderdeel van een internationale groep maar nog altijd net zo gedreven en trots bezig met hun merken. De rosé die ze voor ons hebben ingeschonken is fris met een goede combinatie tussen de zuren en fruit aroma’s. Op tafel staat alvast een pittige gebakken camembert met knoflookbrood.

rose wijn Torres

Familia Torres is een familiebedrijf waarbij al de 5e generatie aan het roer staat. Ze zijn een icoon op het gebied van Spaanse wijnen waar hun (wijn)wortels liggen. Inmiddels zijn ze ook actief in Chili en Californië. Naast dat er hard wordt gewerkt aan het zo veel mogelijk biologische en fairtrade maken van de wijnen is er ook een focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen. De visie “Celebrate life, Care for the earth, Carry on our legacy” vind je dan ook terug in de manier van wijn maken en ondernemen.

Aan tafel beginnen we met Chicken Wings en Buffalo Wings gemaakt van bloemkool. In de prachtige glazen van Barbara Verbeek krijgen we twee glazen wijn ingeschonken; de Marimar Estate Albariño en de Milmanda Chardonnay. De Albariño heeft geen houtrijping gehad maar wel sur lie (op de droesem) rijping, waardoor deze fruitig is gebleven maak ook voldoende body heeft bij de gerechten. De Amerikaanse zon heeft de wijn ook bijgedragen aan de aroma’s van rijp fruit en aan de ronde structuur van de wijn. De lichtgele Chardonnay is de stevigste van de twee witte wijnen. Met 80% van de wijn op nieuw frans hout heeft de wijn de geur van boter en vanille meegekregen. Ook in deze wijn proef je de sur lie rijping en de malolactische gisting. Wat aanwezige tonen van citrus en appel maakt het een elegante wijn. Vol en rond met een lange afdronk.

Tussen de gerechten en wijnen door is de bekendmaking van de vierde nominatie voor Wijnvrouw van het jaar 2022. De laatste genomineerde is een enorme wijnfanaat met ambitie. In relatief korte tijd stond ze al aan de top en is nu dan ook de jongste genomineerde Wijnvrouw ooit. Na veel cursussen en diploma’s start ze in september met de Bachelor Vitcultuur en Oenology. Hiervoor zal ze wel haar plek bij het Zoldering* moeten verlaten maar werkt ze aan haar droom om wijngaard manager te worden. De vierde genomineerde is: Rianne Ogink, een totaal verdiende plek.

Tijd voor de rode wijnen. Op tafel komen planken met langzaam gegaarde spareribs die van het bot afvallen en super malse flat iron steaks. De eerste rode wijn hierbij is de Secret del Priorat. Een volle rode wijn op basis van Garnacha, Cariñera, Cabernet Sauvignon en Merlot. Veel zwart fruit met de kruidigheid van zwarte peper. Ook de mineralen uit het terroir van de Priorat proef je terug in de wijn. Vol en vlezig sluit hij perfect aan bij het rode vlees op tafel.

Torres Mas la Plana

De laatste wijn van de dag is de Mas La Plana uit 2017, een Cabernet Sauvignon uit de Penedès vlakbij Barcelona. Zo’n wijn die gedurende de jaren alleen maar lekkerder zal worden maar nu al enorm complex is. Gerijpt op 100% frans hout waarvan 85% nieuw. Intense aroma’s van leer en zoethoutdrop maar de druif geeft ook veel rijp fruit en jam achtige tonen.

Deze middag was een groot feest met lekker eten, top wijnen en allemaal leuke ambitieuze vrouwen die van wijn houden. Het voelt alsof ik langzaam mijn eerste echte stapjes aan het zetten ben in de wijnwereld. Dit soort events maken mij dan ook enorm nieuwsgierig en enthousiast over wat er nog gaat komen.

Update: Vorige week heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2022. De award werd feestelijk uitgereikt met een spetterende finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Winnares Tatjana Puklavec staat aan het roer van het familiebedrijf Puklavec Wines in Slovenië. De jury koost voor Tatjana als winnares om haar ambitieuze visie, professionaliteit en toegankelijkheid. Meer info lees je hier

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via  Facebook  en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

+ posts

Mijn leven bestaat uit heel veel voedselprojecten, het enige constante is dat daar altijd wijn bij betrokken is. Ik kan geen genoeg krijgen van oude Rielsings en vakanties zijn voor mij een grote boodschappentrip. Ik neem je graag mee op mijn culinaire avonturen op mijn Instagram @smaakmakende.

Deel met vrienden
Scroll naar boven