Een van mijn favoriete steden in eigen land is Haarlem. Je vindt er veel gezellige plekjes waar je terecht kunt als je op zoek bent naar goed eten en lekkere wijn. Dus ik ben er regelmatig te vinden en verzamel ik op die manier een aantal tips speciaal voor jou. Hier komen (in willekeurige volgorde) 6 leuke restaurants in Haarlem.

Tip #1: Spaarne 66

Een van mijn favoriete plekjes aan het water (de rivier het Spaarne), waar ik altijd graag heen ga als ik rond lunch- of borrel tijd in Haarlem ben is Spaarne 66. In de zomer lekker buiten op het terras voor het restaurant of aan het water, bij kouder weer zit je binnen ook heel gezellig.

Hapje en drankje in Haarlem

Spaarne 66

Benieuwd naar de menukaart en precieze openingstijden? Check de website van Spaarne 66 hier.

Tip #2: By Lima

Tijdens een van mijn bezoekjes al een tijd geleden  kwamen we  By Lima tegen, waar we door de ramen zagen dat het er gezellig druk was. Nog nooit geweest, dus een nieuwe ontdekking. Wat een gezellige, vrolijke plek! Jammer dat we toen net gegeten hadden, op de kaart namelijk veel keuze. En alles gemaakt met heerlijke en eerlijke (zonder/zo min mogelijk e-nummers, geraffineerde suiker) pure ingrediënten.  Ik moet echt nog een keer terug dus! ‘Smile there is wine as well’ kun je op het menu lezen. Dat kwam goed uit. Voor mij werd het een (biologische) Verdejo. Proost!

Hapje en drankje in Haarlem

Meer informatie nodig over het precieze adres, de menukaart of openingstijden? Check de website van By Lima hier.

Tip #3: De Jopenkerk

De Jopenkerk slaan we vrijwel nooit over als we in Haarlem zijn. Dat krijg je met een man die speciaalbier liefhebber is. Nee hoor, ook ik vind de Jopenkerk super! Dit is niet een standaard kroeg, maar in een kerk (de voormalige Vestekerk), brouwt Jopen sinds 2010 hier hun bier en kun je er terecht voor een hapje en een drankje, uhm Jopenbiertje! En ook een wijntje trouwens 😉 Ze hebben bij de Jopenkerk namelijk ook een interessante wijnkaart. Ik vind de sfeer er altijd fijn. In het weekend is het er gezellig druk met zo nu en dan livemuziek of een DJ maar ook op een doordeweekse dag kun je er prima terecht.

jopenkerk haarlem

Voor de kaart, het adres en verdere informatie over de Jopenkerk, check de website.

Tip #4: Morris

Aan het Spaarne vind je niet alleen Spaarne 66 (of Ratatouille waar ik in een andere blog al eerder over schreef) maar ook restaurant Morris. Een gave zaak met stoere uitstraling. Wat hoge tafels voor in, lage tafels achter in, veel bakstenen en hout aan de muur en zoals je op de foto kunt zien was ik hier met kerst. Ik zat gezellig aan zo’n hoge tafel en genoot van de Francis Ford Coppola Pinot Noir Votre Santé. Al eerder andere wijnen van Francis Ford Coppola gedronken en deze hebben me tot nu toe nog nooit teleurgesteld. Zo ook deze Pinot Noir niet! Een aanrader voor als je hier ook een keer heen gaat voor een wijntje!

Restaurant Morris

wijn bij Morris
Wel jammer, een wijnglas zonder steeltje!

Voor meer informatie over restaurant Morris, check hier de website!

Tip #5 Wijnbar Viqh

Een bezoekje aan Viqh heb ik al een tijdje op mijn lijstje staan maar eerder kwam het er nog niet van. Afgelopen kerstvakantie wel! Deze wijnbar is centraal in het centrum gelegen en zit in een mooi historisch pand met uitzicht over de Grote Markt. Binnen is het niet heel groot en vrij smal. Het interieur is niet mijn ding, maar over smaak valt niet te twisten zal ik maar zeggen. Wat wel mijn ding is? De uitgebreide wijnkaart! En het feit dat alle wijnen op die kaart ook per glas te bestellen zijn. Extra punten voor Viqh! Ik vind het altijd een plus, als je ergens niet alleen maar veel keuze per fles hebt maar ook per glas. Zo kun je ook een aantal verschillende wijnen proberen, zonder dat je aan een hele fles gebonden bent of maar uit een aantal wijnen per glas kunt kiezen.

Vanwege de vakantie, besloten wij aan de bubbels te gaan en kozen voor de Ferghettina Franciacorta. En het werd weer bewezen, Franciacorta stelt nooit teleur, ook deze niet!

Ook leuk, Viqh heeft een webshop, dus de wijnen die je daar proeft en die in de smaak vallen, kun je makkelijk bestellen voor thuis!

wijnbar Viqh Haarlem

Viqh bubbels

Franciacorta bij Viqh

Voor meer info over wijnbar Viqh, kun je hier de website bekijken.

Tip #6 Wijnlokaal Louwtje

Last but not least, mijn laatste tip en ook meest recente ontdekking in Haarlem: wijnlokaal Louwtje op de Lange Veerstraat. Deze zaak is wordt gerund door dezelfde ondernemers die al Proeflokaal In den Uiver en Bierlokaal de Uiver uitbaten. Na speciaalbier nu dus tijd voor wijn!

Ik ben al vaker bij In Den Uiver geweest en elke keer is de sfeer daar geweldig (gezellig!) en wordt je uitstekend en met aandacht geholpen. Zelfs als het druk is, wordt je niet vergeten. Zou dat bij Louwtje ook zo zijn?

Louwtje doet gezellig en huiselijk aan. Er zijn een aantal lage zitjes en tafeltjes maar je kunt natuurlijk ook aan de bar plaats nemen. Verder aan een van de wanden een gave eyecatcher; een bord met alle wijnen die je per glas kunt kiezen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Je kunt dus ‘gewoon’ de wijnkaart bekijken waar alles netjes in staat, maar zo’n bord is ook heel handig en leuk! Zo zie je ook meteen hoe de flessen er uit zien.

We werden meteen op een hartstikke leuke manier geholpen, want naast de wijnen die we uitkozen liet degene die ons hielp ook nog een andere vergelijkbare wijn proeven. Na de Portao De Pegoes en Dr Burklin Wolf Riesling, namen we beide de Valpolicella uit de ‘Premier League’ (de pareltjes per glas, waarvan het aanbod regelmatig wisselt). Top wijn! Het heerlijke kaasplankje maakte ons bezoek aan dit wijnlokaal helemaal af.

wijnen bij wijnbar Louwtje

Wijnlokaal Louwtje

kaasplankje bij wijnlokaal Louwtje

Voor meer informatie over Wijnlokaal Louwtje kun je hier de Facebookpagina checken.

Meer van Haarlem zien?

Haarlem is een prachtige stad om in rond te lopen. Dat kan je ook goed zien vanuit de lucht!

Wat zijn jouw favoriete plekken voor een hapje en drankje in Haarlem? Heb jij nog tips voor andere leuke restaurants in Haarlem waar ik de volgende keer eens langs kan gaan?

Meer leuke restaurant (met wijn) tips?

In Haarlem heb ik nog een aantal tips! Wat dacht je bijvoorbeeld van ML restaurant en fine dining restaurant Fris?

In Den Haag heb ik al wel een heleboel ontdekt, dus lees zeker eens over leuke restaurants in Den Haag als je eens een keer die kant op gaat. Keer richting Den Bosch (aanrader!)? Dan heb je wat aan de blog leuke restaurants in Den Bosch.

Mis geen enkele update en volg wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties