Leuke restaurants in Leiden zijn er genoeg! Ben je van plan binnenkort een bezoekje te brengen aan Leiden? Goed plan! Ik vind het echt een super leuke stad: het centrum van Leiden is niet te groot, maar heeft volop leuke straatjes, grachten en volop sfeer. Maar wat zijn nu de beste plekken om goed te eten en een wijntje te drinken? In dit artikel geef ik graag 5 tips voor Leidse hotspots die ieder ook een mooi terras hebben. Handig voor het mooie weer!

 

1. Lot en de Walvis

Een van mijn favoriete restaurants in Leiden! Zo’n gave locatie! Lot en de Walvis ligt namelijk aan het water in de haven van Leiden, op het randje van de binnenstad. Vorig jaar kwam ik hier voor het eerst en hadden we geluk, we konden op de vlonder aan de zijkant naast het restaurant zitten. Aan het water dus. Lekker in het zonnetje wijntjes drinken en bootjes kijken! Super relaxed!

Het beviel zo goed dat toen we op mijn werk een etentje zouden hebben ik meteen aan Lot en de Walvis dacht en we daar dus ook gingen eten. En yes, het was goed weer zodat we eerst gezellig buiten konden borrelen. Ook mijn collega’s vonden het top. Je kunt er echt perfect uit eten: Aanrader dus! Lees meer over deze hotspot in een eerder blog dat ik schreef over Lot en de Walvis. Hun Verdejo is een goede keuze voor als je buiten kunt zitten om van de zon te genieten.

Je vindt deze topplek aan de Haven 1. Op de website van Lot en de Walvis kun je meer informatie vinden over de menukaart, openingstijden e.d.

Leuke restaurants in Leiden: Lot en de Walvis
Lot en de Walvis: wijn aan het water!

2. Aan de Rijn

De naam verklapt het eigenlijk al; nog een leuk restaurant aan het water, en midden in het centrum van Leiden! Er is een terras direct aan het water maar je kunt ook direct voor het restaurant zitten. Toen wij er waren, was ik jarig dus namen we rond koffie (thee) tijd een appeltaartje met noten! Nog iets te vroeg voor wijn, maar dat hebben ze natuurlijk ook op de kaart staan. Je kunt er zelfs genieten van een high wine!

Je vindt Aan de Rijn aan de Nieuwe Rijn 37 in Leiden. Check hun website voor meer informatie over het menu (lunch en diner), openingstijden en meer!

Leuke restaurants in Leiden: Aan de Rijn
Heerlijk appeltaartje en thee bij Aan de Rijn

3. Jeanpagne

Deze naam vind ik zo grappig! Je denk natuurlijk meteen aan Champagne als je dit hoort. En toch gingen wij niet voor bubbels toen we hier waren 😉 Wij namen plaats op het terras aan het water en kozen voor een glas witte wijn. Ik nam de Franse Tarani, Comité Tolosan, een Sauvignon Blanc. Mark koos voor een wijn uit een wat spannender wijnland, namelijk uit Roemenië en wel de Cãlusari, Timisoara. Allebei een goede keuze!  Wij kozen de wijn van de terraskaart, maar er is ook een uitgebreide wijnkaart met wijn uit veel verschillende landen, waaronder zelfs een Pinot Noir uit Nederland!

Wij hielden het bij wijn, maar je kunt hier ook terecht om wat te eten. Jeanpagne is een bistro en heeft een menukaart met allemaal Frans gerechten. Ik ga zeker eens terug om er te eten. In ieder geval een aanrader als borrelplek!

UPDATE: Jeanpagne viel zo goed in de smaak dat het de locatie is geworden voor een  Wijntjes met Esther evenement: een Zuid-Afrikaanse wijnproeverij wat ik vorige jaar organiseerde. Je rondje langs leuke restaurants in Leiden is wat mij betreft niet compleet zonder een bezoek aan Jeanpagne.

Jeanpagne is te vinden aan de Nieuwe Rijn nummer 27 in Leiden. Op de website kan je informatie vinden over de menukaart met bistrogerechten en natuurlijk de fantastische wijnkaart!

Leuke restaurants in Leiden: Jeanpagne
Wijn aan het water! Het kan bij Jeanpagne in Leiden

4. Bistro Malle Jan

Bistro Malle Jan vind je aan de Nieuwsteeg. Als je binnenkomt heb je meteen dat bistro gevoel, leuke inrichting en een gezellige sfeer (Zelfs op die maandagavond dat wij er waren). Je hebt verschillende gedeeltes waar je plaats kunt nemen, wij kozen voor boven. Daarna natuurlijk nieuwsgierig naar de kaart. Als eerste de wijnkaart natuurlijk! Daar staan zo’n 9 wijnen op die je per glas kunt kiezen. Wij kozen de Pinot Blanc en Picpoul de Pinet bij onze voorgerechten; tonijncarpaccio (als er tonijn op een kaart staat, ben ik direct verkocht) en pompoensoep. Vervolgens bij mijn kabeljauw met dragonsaus een glas Chardonnay wijn. Mark schakelde voor de eend op zijn bord over naar de Shiraz.

Bij onze hoofdgerechten nog salade en frietjes om de maaltijd compleet te maken.

Een plek waar je gewoon goed en gezellig kunt eten, zonder fancy opsmuk. En ook hier hebben ze een terras!

Benieuwd naar deze Bistro? Voor openingstijden en de menukaart check je hier de website.

Bistro Malle Jan

 5. Cityhall

Wow wat een gave locatie is dit! Bar Bistro Cityhall is namelijk gevestigd in een deel van het eeuwenoude monumentale stadhuis. Cityhall heeft deze prachtige locatie omgetoverd met een Italiaans karakter. Buiten een mooi terras op het plein wat er bij ligt, binnen het restaurant.

Leuke inrichting (tip: kijk ook eens naar het plafond ;))! Wij gaan hier uiteraard voor een lekkere wijn! En met het oog op onze vakantie naar Sicilië koos ik voor de Preciso  Nero d’Avola. Heerlijk, ik ben wel fan van dit druivenras! Het is een stevige wijn maar als je daar liefhebber bent is deze Nero d’Avola mijn wijntip bij Cityhall.

Cityhall kan je vinden op een voor de hand liggend adres: het Stadhuisplein nummer 3 in Leiden. De openingstijden, wijnkaart, het menu en informatie over het restaurant (ze proberen het ook kids naar hun zin te maken!) en het maken van een reservering kan je terecht op de website van Cityhall.

Leuke restaurants in Leiden: Cityhall
Cityhall zit in een van de meest bijzondere panden van Leiden

Dit waren mijn 5 tips voor leuke restaurants in Leiden! Ga je er een of meerdere uitproberen? Dan hoor ik graag wat je er van vond! En mocht ik nog leuke plekjes missen, let me know!

Zin in wijn gekregen?

Wil je nog meer tips maar dan voor andere steden? Dan zijn de artikelen over leuke restaurants ontdekken in Antwerpenborrelen en eten in Maastrichtleuke restaurants in Den Bosch, leuke restaurants in Den Haag of 12x het leukste terras in Den Haag misschien ook wel interessant voor jou!

Lekker thuis wijn proeven? Lees dan over het organiseren van een wijnproeverij thuis of probeer eens een van mijn alternatieven voor champagne!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Facebook Reacties
(Visited 1.444 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.