8x tips: Gids voor borrelen en eten in Maastricht (met kaasbar en wijnbar!)

Intussen ben ik al een paar keer in Maastricht geweest, maar ik krijg er nooit genoeg van. Je kunt in deze stad volop genieten en de leukste restaurants, barren en terrassen ontdekken. Wat ik intussen ook heb gedaan. Dus ik heb een aantal tips die ik natuurlijk met je wil delen. Tipje van de sluier: er zit ook een wijnbar en zelfs een wijnrestaurant waar je geweldig uit eten kan gaan bij! Hier komen mijn 8x tips: voor borrelen en eten in Maastricht, ook buiten het centrum!

8x tips: voor borrelen en eten in Maastricht

Tip 1. Kaasbar Café Nouveau

Een kaasbar? Ja je leest het goed! Als kaasliefhebber kreeg kaasbar café Nouveau meteen een plekje hoog op mijn lijstje met tips voor plekjes in Maastricht waar ik een kijkje wilde nemen tijdens ons weekendje weg toen ik hier online over las. Naast kaas speelt ook wijn een grote hoofdrol. Bij voorbaat al een topplek dus!

Deze kaasbar vind je in de Koestraat, een straatnaam die je zeker moet onthouden als je naar Maastricht gaat, aangezien dit een heel gezellig straatje is, waar een heleboel leuke restaurants en barren te vinden zijn. Waaronder dus deze.

Met lekker weer (zoals toen wij er waren) neem je buiten plaats maar binnen is het ook heel gezellig. Dan de uitdaging hier, wat ga je nemen? Je kunt zelf een kaasplank samenstellen en hebt daarbij de keuze uit maar liefst 30 kazen!! Is dat wel een hele moeilijke opgave voor je, dan kun je een van de kaasplanken kiezen die ze zelf voorstellen. Zoals de kaasplank ‘uit de streek’‘niet te moeilijk’ of bijvoorbeeld ‘bourgondisch’. 

Wij gingen uiteindelijk voor de kaas – wijn proeverij. En dan de versie met 4 kazen en daarbij 3 wijnen en een port. Wat kwam er voorbij tijdens deze proeverij?

  1. Domaine Gibault Sauvignon Blanc & Nederlandse geitenkaas
  2. Metairie Les Barriques Chardonnay & truffel schapenkaas
  3. San Marzano I Tratturi Primitivo & roodschimmel kaas
  4. Ruby port (niet opgeschreven welke…) & Pas de Bleu schimmelkaas

Mijn favoriete combinaties zijn nummer 2 en 4, waarbij ik de wijn en de kaas het beste bij elkaar vond passen. Heel leuk om zo’n proeverij te doen!

 

Borrelen en eten in Maastricht: kaasbar nouveau kaasmenu

Borrelen en eten in Maastricht: kaasbar nouveau interieur

 

Meer info over kaasbar Nouveau of benieuwd naar de menukaart en openingstijden? Check de website.

Tip 2. Harvey’s Bar

Harvey’s bar kwamen wij die keer tegen toen we voor een bruiloft een lang weekend in Maastricht waren. Onderweg van onze airbnb naar het centrum fietsten we er langs. En ja, de naam verwijst inderdaad naar Harvey Specter uit Suits! In dit restaurant vind je volop verwijzingen naar deze serie en naar Harvey. Niet bepaald verkeerd toch dames ;)?! Zo kan ik nu tenminste zeggen dat ik met Harvey op de foto sta!

Je kunt hier gezellig binnen zitten, maar er is ook een terras voor als de zon schijnt. Je kunt hier de hele dag terecht voor lunch, borrel en diner. De kaart is toegankelijk en biedt voor ieder wat wils. Wij waren er rond lunchtijd, dus ik ging voor de bagel met zalm en een glas Real de Castilla Sauvignon Blanc (en Macabeo). Een lekkere frisse witte wijn. De wijnkaart is niet heel uitgebreid dus hier kom je niet speciaal voor de wijn maar vooral voor gezelligheid en lekker  (niet te ingewikkeld) eten zoals burgers, pasta, salades en meer.

Anyone can do my job but no one can be me aldus Harvey Specter

Borrelen en eten in Maastricht: harvey's bar

Borrelen en eten in Maastricht: harvey
Samen met Harvey 🙂

 

Meer info over dit restaurant of benieuwd naar de menukaart en openingstijden? Check de website.

Tip 3. Filmhuis en Restaurant Café Lumière

Voor deze tip moet je aan de rand van het centrum zijn bij ‘t Bassin. Bij deze oude binnenhaven vind je een aantal leuke restaurants waaronder filmhuis en Restaurant Café Lumière. Een bijzondere locatie want dit gebouw (van voormalig sanitairproducent Sphinx) wat ook wel de Timmerfabriek wordt genoemd (en sinds 1996 een rijksmonument is) bestaat uit vier delen: de elektriciteitscentrale, de twee daarachter gelegen ketelhuizen, de elektriciteitscentrale en het Hennebiquegebouw.

Buiten kun je geweldig zitten op het terras met uitzicht op het water, maar ook binnen wil je hier zeker een kijkje nemen want zoals je al begrijpt, dit is geen standaard gebouw. Voor het restaurant ga je als je vanaf het terras naar binnen gaat, met de trap naar boven. Daar aangekomen zie je een hele grote en vooral ook hoge ruimte. Heel gaaf, industrieel en ook gezellig ingericht.

Wij deden hier een wijntje en genoten van een Verdejo en een mooie Chianti.  Wat de wijnen betreft zit je hier goed want de wijnen op de kaart zijn afkomstig van wijnkoperij Thiessen.

Naast wijn kun je hier terecht voor een snelle hap (bijvoorbeeld als je er voor kiest je bezoek te combineren met een film) of juist voor een uitgebreid 3-gangen diner. Voor ieder wat wils dus!

Tips voor eten in Maastricht: lumiere terras

Tips voor eten in Maastricht: lumiere wijn

Meer informatie over dit restaurant en filmhuis? Check de website voor de menukaart en openingstijden!

Tip 4. Gastrobar Dock Five

Deze tip ligt op loopafstand van Lumière, handig te combineren dus. Je vindt gastrobar Dock Five aan de kade bij de bootjes die aangemeerd liggen in deze binnenhaven. Het is niet heel groot, maar wel knus. Het concept hier is shared dining en daar hou ik wel van! Kun je lekker veel proeven en van verschillende gerechtjes genieten. Daarbij kun je het extra feestelijk maken door voor bubbels te kiezen zoals wij deden.  Wij begonnen met cava en bij het eten kozen we voor een rode wijn (Montepulciano). Leuke tip om heerlijk, ongedwongen te genieten!

 

Tips voor eten in Maastricht: Dock Five

Borrelen en eten in Maastricht: dock five wijn

Borrelen en eten in Maastricht: dock five gerechten

Meer weten over deze gastrobar? Check de website voor de menukaart en openingstijden.

Wijntjes met Esther wijnproeverij

Tip 5. Resto Bar Cinq

Zoek je een mooie hotspot aan het water? Dan is Resto Bar Cinq een goede tip om te onthouden. Hier zit je heerlijk op het terras wat direct aan de Maas gelegen is.  Wij genoten hier van een heerlijke Poké bowl met zalm en cava.

Mocht het weer niet mee zitten dan is het binnen ook prima toeven!

 

Tips voor eten in Maastricht: poke bowl cinq

Tips voor eten in Maastricht: cinq maastricht

Benieuwd naar de menukaart van Cinq? Check de website!

Tip 6. Wijnbar Via Mucca

Eerder las je al over café Nouveau en noemde ik de gezellige Koestraat waar een heleboel leuke restaurants bij elkaar zitten. Daar vind je dus ook deze wijnbar!

Hier heb je een uitgebreide keuze en kun je alle wijnen per glas en per fles bestellen. De wijnkaart is zeker niet standaard.  Zo kun je gewoon dicht bij huis blijven en een keer een Nederlandse wijn uitproberen. Ze hebben namelijk een Auxerrois van de Wijngaardsberg uit Limburg op kaart! Of ga voor een Grillo, heerlijke witte wijn uit Sicilië. Ik zelf koos er voor de Granléve Branco, een Portugese witte wijn uit de Douro gemaakt van twee voor mij onbekende inheemse druiven; Viosinho en Rabigato. Later nam ik de Spaanse Papa Luna van Garnacha, Syrah en Monastrell, een heerlijke blend.

Bij de wijn krijg je wat kleine snacks, maar verder is dit vooral een wijnbar en niet om te dineren. Al is er wel de mogelijkheid om wat kaas bij de wijn te bestellen. Met kaasbar café Nouveau aan de overkant ben je dan in ieder geval verzekerd van top kaas bij je wijn! Want dat is waar de kaas dan vandaan komt.

Borrelen en eten in Maastricht: via mucca wijnbar

Meer over deze wijnbar te weten komen? Check de site hier.

Tip 7. Brasserie Tapijn

Voor deze brasserie moet je niet in het centrum van Maastricht in gaan, maar naar het Stadspark aan de rand van het centrum. In de voormalige Tapijnkazerne kun je nu genieten van een hapje en een drankje.

Dat hier eerder een kazerne zat zie je aan alles terug. Aan dit thema wordt op een super leuke manier veel aandacht aan besteed. Het interieur binnen is geweldig; industrieel maar ook veel geinige details zoals oude kapiteinsjassen en oude radio’s. Ook op de menukaart staan grappige verwijzingen. Zo kun je bijvoorbeeld een lunchsalade ‘commander in cheese’ en ‘s avonds ‘recruit’s meat’  en ‘colonels catch‘ bestellen. Wat ik zelf het allerleukste vind en ook super creatie is de wijnkaart ofwel de ‘wijnmissie Tapijn’ waarvan je hieronder de foto ziet. De omschrijvingen zijn ook helemaal in stijl, maar daarvoor moet je zelf maar eens een kijkje nemen.

Ik koos in ieder geval de Albariño toen we hier waren voor lunch. Daarbij een sandwich zalm, avocado en ei.  Verder viel de vriendelijke bediening hier ook op. Op alle fronten een topplek dus!Dat was genieten daar in het zonnetje op het terras!

Borrelen en eten in Maastricht: tapijn wijnkaart

 

 

Borrelen en eten in Maastricht: tapijn interieur 2

 

Borrelen en eten in Maastricht: tapijn borrelen
Borrelen en eten in Maastricht: tapijn gaaf pand

Voor meer informatie over de menukaart en openingstijden check je hier de website.

Tip 8. Wijnrestaurant Mes Amis

Dit is mijn meest recente tip voor als je eens naar Maastricht gaat. Echt een must voor wijnliefhebbers kan ik wel zeggen. Mes Amis is namelijk een wijnrestaurant gespecialiseerd in locale wijnen en producten. Yep, op je bord dus producten uit de regio en Nederlandse wijn. Uit Limburg wel te verstaan. Check de wijnkaart maar eens (dit is dan alleen de kaart nog met wijnen per glas, ze hebben per fles nog veel meer). Zo’n kaart kom je niet vaak tegen, dus je drinkt hier zeker iets verrassends.

Tijdens een dag waarop ik uitgenodigd was voor een wijnreis in Limburg, begon ik met een lunch bij dit restaurant wat sowieso al op mijn ‘must-visit’ lijstje met tips voor restaurants in Maastricht stond. Dus mooi meegenomen dat dit restaurant deel uit maakte van het programma!

En wat hebben we genoten! En wel van de volgende 2 gerechten & wijnen:

  • Vooraf: verschillende bereidingen van paling, komkommer en waterkers met parelcouscous en jalapeño. Daarbij Hoeve Nekem Cuvée 2016, een witte wijn van Solaris, Riesling, Pinot blanc en Gewürztraminer, vol van smaak die prima combineerde met het gerecht.
  • Hoofd: Eperheide lam met Provençaalse groentes, polenta, knoflook, crème van baba ganoush en rozemarijn tijm saus. Daarbij een rode wijn, namelijk de Dornfelder 2017 van Landgoed Overst. Hij doet mij in de verte wat denken aan Spätburgunder, een van mijn favoriete wijnen.

Beide gerechten zien er geweldig uit en zo smaken ze ook. Genieten!

Borrelen en eten in Maastricht: interieur wijnrestaurant Mes Amis

Borrelen en eten in Maastricht: voorgerecht wijnrestaurant Mes Amis

Borrelen en eten in Maastricht: Dornfelder uit Limburg

Voor meer informatie over de menukaart en openingstijden check je hier de website.

Echt heerlijk eten in Maastricht

Maastricht is zo leuk! Ook al ben ik er nu een paar keer geweest, het is steeds net zo leuk als de vorige keer. Er zijn zoveel gezellige plekjes om te eten en drinken, je blijft hier leuke dingen ontdekken. Het voelt voor mij altijd alsof ik hier echt op vakantie ben. Fan van Maastricht dus!

En jij? Hoe vind jij Maastricht? Ook fan? Heb je wat aan deze tips gehad? Laat het weten!

Ontdek steden met mijn wijnroutes!

Speciaal voor wijnliefhebbers en Bourgondiërs heb ik wijnroutes samengesteld.

Met zo’n route ontdek je gezellige restaurants en wijnbarren én ontdek je ook meer over wijn. Want naast het ontdekken van een stad, proef je op een leuke plek een aantal wijnen, leer je hoe je dat het beste doet en mag je de wijnen scoren. Wat proef je, wat ruik je en (heel belangrijk) is de wijn lekker? Hoeveel punten geef je de wijn?

De wijnroute is dus een soort stadswandeling waarbij je een toffe stad en haar bezienswaardigheden ontdekt, wijnen proeft en meer over wijn ontdekt. Een top invulling van je middag toch? Een perfect uitje voor tijdens je dagje of weekendje weg!

Je wandelt in je eigen tempo. Je doet de tour namelijk op je eigen gekozen tijd met je eigen gezelschap. Ik begeleid je digitaal aan de hand van een aantal video’s. Een proeverij bij een van mijn favoriete wijnbarren van die stad, is onderdeel van de tour.

De wijnroute (met nog veel meer tips dan in deze blog) bespaart je een hoop uitzoekwerk vooraf en tijdens je dag of weekendje weg kun jij lekker genieten en de stad verkennen.

Voor meer info: Wijnroutes
Boeken: Wijnroute Leiden

Op dit moment is de wijnroute alleen te doen in Leiden, maar andere steden (zoals ook Den Haag en Haarlem) volgen binnenkort!

Andere leuke stedentrips?

Er zijn zoals je hebt gelezen veel leuke restaurants en te gekke plekken om een lekker wijntje te drinken en te eten in Maastricht! Op zoek naar tips voor andere steden? Ik heb nog veel meer tips!

Leiden? Check leuke restaurants in Leiden,
Haarlem? Lees leuke restaurants in Haarlem
Den Haag? Check leukste terras in Den Haag of leuke restaurants in Den Haag.
Rotterdam? Lees weekend Rotterdam!
Den Bosch? Lees mijn tips.
Antwerpen? Check leuke restaurants in Antwerpen
Wijn tappen? Check 5x tips voor leuke wijnbarren waar je wijn kunt tappen

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Scroll naar boven