Af en toe vind ik het leuk om uit te pakken voor een etentje thuis. Dus lekkere wijnen en nieuwe recepten uit proberen. Met een vakantie in Spanje achter de rug, kwam ik al snel op het idee om er een Mediterraanse avond van te maken toen we pas een etentje bij ons thuis hadden. Verslag van een Mediterraans diner thuis!

Mediterraans diner thuis… inspiratie uit Sevilla

Tijdens die vakantie, in Sevilla om precies te zijn, maakten we kennis met het gerecht ‘Ajo Blanco‘ (letterlijk witte knoflook). Dit is een koude soep, iets waar ik normaal niet heel erg fan van ben. Maar dit was zo lekker! Zo lekker dat we het later die vakantie zelfs nog een keer gegeten hebben. Dus met ook nog een Spaanse wijn in de koelkast, besloot ik dat ik die soep zelf wilde gaan maken; en had ik de wijn en het voorgerecht rond.

Voor de Ajo Blanco gebruikte ik een recept van Smulweb. De belangrijkste ingrediënten zijn amandel, knoflook en olijfolie. Je voegt twee witte (in water geweekte) boterhammen toe en dat is het eigenlijk! De sherry azijn die ook nog in het recept genoemd wordt, kon ik niet vinden, maar heb ik eigenlijk ook niet gemist. Bij de Ajo Blanco schonk ik een Palacio de Pimentel, een Verdejo uit de Rueda. Goeie combi! En de Ajo Blanco kwam echt in de buurt van hoe de soep op vakantie smaakte!

Mediterraans diner thuis: Spanje

Door naar Italie!

Van Spanje door naar Italië en daarmee naar het hoofdgerecht. Ik ben super fan van risotto en maak die regelmatig met courgette, champignons en zalm. Maar ik wilde eens wat anders. Ik kwam uit bij een recept van Appie van risotto met gorgonzola en peer. Een bijzondere combinatie! In het recept stond een link naar een bijgerecht van pompoen met rozemarijn uit de oven. Ook dat leek me wel wat.

De Italiaanse wijn die ik er bij koos was de Barbera d’Asti Superiore. Erg tevreden over het resultaat. Pompoen uit de oven smaakt echt heerlijk! Doordat je die samen met een bol knoflook, rozemarijn, citroen en olijfolie in een schaal doet, trekken die smaken er goed in. Smullen! En dit gaat ook erg goed samen met de risotto met peer en kaas.

Mediterraans diner thuis

Classic: Port bij dessert

En dan last but not least, het dessert! Ik koos ik eigenlijk eerst het drankje, een Dow’s port en ging ik daarna op zoek naar een Portugees dessert. Maar ik kwam niet echt wat tegen. Dus ja, hier heb ik een beetje gesmokkeld. Ik besloot te gaan voor een bitterkoekjes parfait met kaneelroom, naar een recept van Uit Pauline’s keuken. Een makkelijk dessert wat goed smaakte en er leuk uit ziet. Het is wel iets wat je op tijd moet maken, aangezien het minstens 5 uur de vriezer in moet.

Mediterraans diner thuis: Portugal

Mediterraans diner thuis was super geslaagd!

Ik vond het een erg geslaagde avond. Echt eten in Mediterraanse sferen! De recepten zou ik zo weer willen maken. De risotto, de pompoen en de parfait zou ik zeker aanraden, bijvoorbeeld ook voor kerst. Je maakt er zeker indruk mee en de recepten zijn niet ingewikkeld (ook altijd een belangrijk criterium vind ik).

Ga jij een van de recepten of wijnen proberen? Leuk als je laat weten wat je er van vond!

Ga je voor Mediterraans maar wil je er iets heel bijzonders bij serveren? Probeer dan eens Turkse wijn! Je verwacht het in eerste instantie misschien niet, maar je kunt je gasten op iets heel lekkers en bijzonders trakteren met wijn uit dit onverwachte wijnland.

Wil je geen enkele update missen? Zorg dan dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter
en/of Instagram volgt!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: Ahr & Mittelrhein in Duitsland. Cheers!

Deel met vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •