Zo de wijncursus WSET 2 zit er op! Ik wil graag meer leren over wijn. Daarom schreef ik al dat ik de knoop had doorgehakt en besloten had deze wijncursus te gaan volgen. Wat heb ik veel geleerd én geproefd in die 24 uur (verdeeld over 8 woensdagavonden). Hieronder vertel ik je meer over mijn ervaringen tijdens deze wijncursus. UPDATE: Yes! Ik heb het examen gehaald! Hoera!

Wijncursus WSET 2: de highlights

Er zijn ongelooflijk veel druivensoorten en wat zijn er veel aspecten die invloed kunnen hebben op hoe een wijn zal smaken… Een van de factoren waar ik het belang meer van ben gaan inzien is het klimaat waarin de druiven groeien. Ik heb heel veel bij geleerd (en ik kan nog véél meer leren over wijn ;)) Een aantal hoogtepunten:

  • Voor de wijncursus had ik niet veel met Riesling wijn, maar intussen is mijn mening veranderd. Ik vind het nu een interessante wijn/druif die zo divers kan zijn en helemaal niet alleen maar zoet is. Ik kies nu regelmatig een Riesling als dat ergens op de kaart staat.
  • Chenin Blanc is een druif die ik meer ben gaan waarderen. Heerlijk uit Frankrijk of Zuid-Afrika.
  • Tannines kunnen ook lekker zijn! Ik ben geen groot fan van tannine, maar door het vele proeven tijdens de lessen heb ik geleerd dat tannines ook wel smaakvol kunnen zijn, zeker als ze goed gerijpt zijn.
  • Er zijn zoveel verschillende druivensoorten! Er zijn er honderden, misschien zelfs wel duizend. Die hebben we natuurlijk niet allemaal behandeld, maar er zijn er best wel veel aan bod gekomen.

Meer leren over wijn

Wijncursus WSET

Wijnbrevet WSET?

En toen was het zover, het examen Rotterdam.  Met boek en aantekeningen er heen gegaan om zo ook de laatste minuten nog goed te gebruiken. Waar ligt ook al weer wat? Welke druif vind je vooral bij de Linkeroever, welke bij de Rechteroever? Wat is ook al weer het verschil tussen Pouilly Fuissé en Pouilly Fumé? Wat zijn ook al weer de verschillende Sherry types etc.etc.

Het examen bestaat uit 50 multiple choice vragen over wijn, versterkte wijn en gedestilleerd. Ik besloot het rustig aan te doen en de vragen heel goed te lezen (ik hou er normaal gesproken graag de vaart in ;)). Alles wat ik meteen wist beantwoordde ik gelijk, de vragen waar ik ook maar iets over twijfelde sloeg ik eerst even over. Ik heb er dus goed de tijd voor genomen.

UPDATE: Uiteindelijk met postief resultaat! Na een aantal weken kreeg ik vanuit Engeland de uitslag: geslaagd! Ik ben er super blij mee. De wijncursus WSET 2 heeft mijn ogen geopend voor zoveel nieuwe aspecten van wijn. Dat maakt me alleen nog maar enthousiaster om meer de diepte in te gaan en meer te leren over wijn. Ik ben er nog lang niet! Op mijn wijn blog Wijntjes met Esther wil ik jullie verder meenemen in mijn wijnavonturen.

Wil je ook meer leren over wijn?

De wijncursus WSET 2 heb ik gevolgd bij Wijnstudio in Den Haag. Over de begeleiding, de manier waarop de stof werd aangeboden en het enthousiasme van de docent ben ik erg tevreden. De Wijnstudio kan ik dus zeker aanraden!

Meer leren over wijn

Meer weten over de wijncursus WSET?

Onderstaande video vertelt je iets over de organisatie achter de WSET:

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! 

Facebook Reacties