Het is al weer een tijdje geleden, maar met deze zomerse temperaturen sluit deze blog eigenlijk perfect aan. Het gaat namelijk over Château Miraval wijnen. Je weet wel van die rosé en Brad Pitt! Of zit er meer achter dit wijnhuis? Zeker! En daar kwam ik achter tijdens de perslunch bij The Harbour Club in Vinkeveen waar we o.a. de nieuwe oogst 2018 mochten ervaren!

Brad Pitt doet het niet alleen…

Waar ik al snel achter kom tijdens de perslunch, Brad Pitt doet het niet alleen. Hij en Angelina Jolie kochten in 2008 het Château maar voor het wijnmaken schakelen zij hulp in. En wel van de Perrin familie die al 5 generaties lang een succesvol wijnbedrijf runnen en vanaf 2012 partner zijn van Miraval. Super leuk dat Matthieu Perrin zelf bij de lunch aanwezig is om ons alles over de wijnen en Miraval te vertellen!

Château Miraval was van 1970 tot een aantal jaar­ geleden eigendom van Jacques Loussier, een gepassioneerd wijnliefhebber en bekend jazzpianist die in zijn studio Miraval muziekopnames van onder andere Pink Floyd, Sting en Sade heeft gemaakt.­ De wijnkelder stamt uit de negentiende eeuw waarbij de houten vaten momenteel rusten in de kelder van de gerenoveerde boerderij. De wijngaarden rondom de villa liggen tegen de helling aan op een hoogte van 350 meter.

Château Miraval is een van de weinige estates in de Provence met een eigen wijngaarden in de regio Correns in het noorden van Brignoles. De wijngaarden omvatten twee appellaties: Coteaux Varois en Provence (in het noordwesten) en Côtes de Provence (ten oosten).

menu miraval perslunch

Niet alleen rosé!

Dan nog iets wat ik niet wist. Miraval is super bekend door de rosé, maar dat is niet het enige wat ze doen. Ze maken ook witte wijn (en rood)! En die witte wijnen proeven we ook voorafgaand aan de lunch.

Matthieu vertelt over de ambities van Château Miraval, natuurlijk om de beste wijnen te maken voor het ”premium” segment, die ook op gastronomisch vlak goed inzetbaar zijn. Maar wat ook belangrijk is ”just like making a movie, it should be enjoyed by everyone”. Een mooie vergelijking 😉

Ik ben wel benieuwd naar die wijnen. Tijd om te proeven en in ons glas achtereenvolgens de volgende wijnen:

Château Miraval Blanc Coteaux Varois 2016

Een witte wijn van 95% Rolle en 5% Grenache Blanc. Rolle noemt Matthieu Perrin de ‘Queen of the Provence’, de druif die je misschien beter kent als Vermentino. Een lichte wijn qua kleur, niet heel intens maar heerlijk fris met tonen van appel en iets bloemigs. Matthieu vertelt dat deze wijn in betonnen tanks rijpen.

Chateau Miraval Blanc Côtes de Provence 2015

Deze witte wijn is 100% Rolle. Wel weer een lichte wijn qua kleur maar qua geur wat intenser dan de eerste. Ik herken iets wat me doet denken dat de wijn ook houtrijping heeft gehad, wat Matthieu later inderdaad aangeeft (deels beton, deels houtrijping). Geuren van perzik, abrikoos en gedroogd fruit komen me tegemoet. Maar als ik pref is het toch net wat anders. De wijn heeft ook veel zuren, waardoor het een vooral frisse wijn is met een lange afdronk. Ik meen Granny Smith te proeven!

Miraval rosé

Château Miraval Côtes de Provence 2018

En dan is het intussen toch wel echt tijd voor die bekende rosé, die uit een niet bepaald lullig klein flesje geschonken wordt! Aan de bediening de schone taak om bij iedereen netjes de wijn uit deze joekel van een fles te schenken. En ons de taak om ook deze te proeven.

Een licht zalmroze wijn van Cinsault, Grenache, Syrah en Rolle. Deze druiven worden uitsluitend ‘s ochtends geoogst en twee keer gesorteerd en ontsteelt. De Cinsault, Grenache en Rolle worden direct geperst. De Syrah wordt gevinifieerd gedeeltelijk gebruikmakend van de saignee methode. Qua geur vind ik de wijn niet heel intens ruiken. Vooral aardbeien proef ik terug en door de zuren die er ook zeker in zitten wordt de wijn niet te zoet.

Château Miraval Muse de Miraval 2018

Als afsluiter van dit proefrondje; krijgen we iets heel bijzonders in ons glas; de Muse van Miraval! De druiven (Rolle en Grenache) voor deze wijn groeien op het beste deel van het domein.

Een licht zalmroze wijn, elegant en ook weer zeer fris. Veel rood fruit maar ook wat mineralen. Geweldig om ook deze wijn te mogen proeven!

voorgerecht harbour club vinkeveen

fruits de mer harbour club vinkeveen

Van al dat proeven krijg je trek! Dus na de 4 wijnen is het tijd voor de lunch waarbij we kennis maken met de specialiteiten van The Harbour club.

Vooraf geroosterde kreeft met bloody mary granité, spicy avocado crème en zeekraal, daarna worden de tafels vol gezet met hele mooie plateaus met fruits de mer (met een selectie van oesters, schelp-en schaaldieren, kreeft en kingkrab). Tijdens de lunch komen nogmaals een aantal wijnen van Miraval voorbij om zo ook de wijn te ervaren met eten.

Je begrijpt dit was een mooi wijn spijs feestje! En intussen weet je ook weer wat meer over die beroemde Miraval wijn!


Over The Harbour Club: 
The Harbour Club heeft verschillende locaties (Rotterdam, Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid) waarvan Vinkeveen de laatste aanwinst is. Gelegen aan het water kun je wel raden waarvoor je hier terecht kunt. In een mooie ambiance kun je hier genieten van alles uit de zee.

Over Wines & Spirits: Wine & Spirits is hoofdimporteur van Château Miraval.

Voor deze perslunch ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging. Dank hiervoor Pitch PR!

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 • 29
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  29
  Shares