ML in Haarlem ken je waarschijnlijk als Michelinster restaurant maar sinds half maart is ML meer dan dat! Ik kan je vertellen hoe dat precies zit en waarom je echt eens een bezoekje aan ML in Haarlem moet brengen want een aantal weken geleden was ik uitgenodigd voor een perslunch en kon ik kennismaken met dit nieuwe concept. Hier de 6 redenen waarom een bezoekje aan ML zeker een goed idee is. 

1. Verhuisd en helemaal vernieuwd

Sinds half maart 2018 vind je Michelinster restaurant ML niet meer in de Kleine Houtstraat maar aan het Klokhuisplein in Haarlem. In het prachtige monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé zat eerst Brasserie Stempels maar nu dus ML zoals de naam van het bedrijf van compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion nu luidt.

Waarom een nieuwe naam? ML is niet alleen verhuisd maar is ook flink uitgebreid zoals je door zal hebben als je verder leest! Het pand is ook helemaal vernieuwd. Ieder onderdeel van ML heeft z’n eigen identiteit maar samen is het toch een geheel.

2. Borrelen in de bar

Zo heeft ML nu een bar en dat is ook de plek waar we de middag beginnen. En goed ook want bij ontvangst krijgen we een glas Le Colture, Pianer, Valdobbiadene Processo met daarbij 3 amuses (taco met garnaal, tomaat en mini maïs & krokante gamba met spicy dip & eendenlever bonbon met rode bier, aceto en Granny Smith) die de toon meteen zetten. We maken kennis met de 3 eigenaren, de sommelier, 2 van hun wijnleveranciers en de interieur ontwerper.

In de bar kun je alle dagen van de week vanaf de namiddag tot begin van de nacht terecht voor een lekker hapje en een drankje.

3. De hele dag genieten in de bistro of op het terras

Na de bar verplaatsen we ons naar de bistro, ook nieuw binnen het ML concept. Wel zin in goed eten maar niet in fine dining met alles er op en er aan? Dan kun je hier goed terecht! De bistro is een plek waar je alle momenten van de dag terecht kunt. Voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor een koffie of ander drankje met iets lekkers tussendoor.

Lekker weer? Dan kun je hier ook perfect buiten zitten op het terras met een mooi uitzicht op de St. Bavokerk. En je slagingskans om een mooi plekje te kunnen scoren is groot. Ze hebben namelijk ruim 200 stoelen!

Wij maken hier (binnen) kennis met een aantal gerechten van de bistro kaart en wijnen. Als eerste de crunchy sushi met kreeft, avocado en togarashi crème. Wow dit is echt geweldig! Een plaatje en ook heel smakelijk. Ik ben gek op sushi dus dit is echt een gerecht voor mij! Bij de sushi drinken we Earl Pascal Rillet Macon-Villages Chardonnay uit de Bourgogne, Frankrijk. Heerlijke wijn die goed past bij dit gerecht.

Na de sushi gaan we door met de steak tartaar met ei, krokante ui, radijs en tabasco. Ook dit ziet er weer prachtig uit! En dit is dan ‘nog maar’ de bistro! Bij dit gerecht proeven we de Saporito Merlot Rabosco uit Veneto, Italië.

De kennismaking met de bistro sluiten we af een echte ML ‘klassieker’ het Snickers dessert! Zoals de reep dus, maar dan als nagerecht. En ja, het smaakt echt zo! Leuk en creatief nagerecht! We dronken hierbij trouwens een glaasje Etim Verema Tardana Negre. Een rode dessertwijn, zacht en ietwat zoet van Garnacha druiven gemaakt.

4. Top kwaliteit in het Michelinster restaurant met Chef’s Table

Dan door naar ML restaurant wat sinds 2011 een Michelinster heeft, maar nu dus een nieuw jasje heeft gekregen. Zo is er nu een heuse Chef’s table, een mooie toevoeging aan het sterrenrestaurant. Dit is een wat informelere plek waarbij de chefs recht voor je neus bezig zijn met het bereiden van de mooiste gerechten. Front row seats dus in de verder helemaal open keuken! Hier kun je je helemaal laten verrassen door het speciale menu wat hier geserveerd wordt.

Wij nemen plaats in het restaurant. Een hele andere uitstraling dan de bistro. Wat meer klassiek en vrij donker. Zeker een verschil met de bistro waar juist veel licht is vanwege de grote ramen.

En ook hier proeven we wat gerechten, dit keer van de restaurant kaart. Als eerste de zeebaars met appeltabak, venkel en hangop. En ja, ook dit is weer een mooi plaatje! Hierbij wordt een wijn uit een bijzonder wijnland, Israël, geserveerd. In ons glas krijgen we de Galil Viognier Upper Galilee. Een wijn met een klein zuurtje en veel smaak. Een uitgesproken wijn die goed bij het gerecht past.

We gaan door met sukade, ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood, koolrabi en sambai (Japans azijn). Daarbij een glas van de Bibi Graetz Sangiovese Casamatta Rosso. Weer een Italiaanse wijn, dit keer uit de Toscane. De rode wijn die we eerder proefden in de bistro was prima maar van deze wijn wordt ik meer enthousiast. Erg smaakvol!

Tot slot is het tijd voor het dessert; lemoncurd met maple syrup yuzu en karamel. Hierbij eindigen we zoals we ook zijn begonnen, met bubbles! De sommelier koos bij dit gerecht voor een frizzante, de Julius Klein Gelbe Muskateller uit Oostenrijk. Met deze wijn wil hij de zuren uit het gerechte nog extra benadrukken. Voor mij is dessertwijn al snel te zoet, dus ik vind het een goede keuze! Deze Oostenrijker smaakt naar tropisch fruit (ananas) en heeft een klein zoetje, maar is verder ook fris met een klein zuurtje. Mooie combi met het dessert.

5. Blijven slapen bij ML in Haarlem!

Na een heerlijk diner hoef je niet weg! Je kunt hier namelijk ook blijven slapen. ML heeft een 4 sterren hotel met 17 kamers en suites. De kamers zijn modern en stijlvol maar de historie zie je ook nog in de kamers terug. Mooie plek toch voor een overnachting, zo midden in het centrum? De volgende ochtend kun je vervolgens in de bistro ontbijten. En zo is de cirkel weer rond!

Fotocredit: René van Dongen Fotografie

6. Vergaderen of een feestje vieren?

Of het allemaal nog niet genoeg is, kun je bij ML ook terecht voor bijvoorbeeld vergaderingen of een groot diner of feest geven. Tijdens onze rondleiding zien we de twee zalen die daarvoor gebruikt kunnen worden.

En?

Een verhuizing op zich is al een hele onderneming maar zo’n grote uitbreiding? Ik ben onder de indruk van wat ze hebben neergezet! ML in Haarlem is een mooie plek geworden waar je op elk moment van de dag terecht kunt en waar iedereen wel een geschikt plekje kan vinden wat bij hem of haar past. Van toegankelijk en wat laagdrempeliger in de bistro en op het terras tot topniveau in het restaurant. Zeker een aanrader voor als je in Haarlem bent.

Voor openingstijden, menukaart en verdere informatie over ML, check de website.

Heb jij al kennisgemaakt met het vernieuwde ML in Haarlem? En wat vond je er van? Laat maar weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Facebook Reacties
(Visited 20 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.