Mijn laatste artikel ging over Pan y Vino; een leuke nieuwe Mediterraanse ontdekking in Den Haag, waar je terecht kunt voor Spaanse en Portugese wijnen en hapjes. Heerlijk! Voor dit artikel blijf ik ook nog even in die regio. Spaanse wijnen drink ik regelmatig, Portugese een stuk minder. Dus toen ik door The Porto Connection gevraagd werd of ik kennis wilde maken met Montes Ermos wijn uit het Douro gebied in Portugal had ik daar wel oren naar.

The Porto Connection is een van de leveranciers die de Portugese wijn Montes Ermos wijn in Nederland verkoopt.  Ze stuurden mij een selectie van 5 wijnen uit de Douro op en een fles olijfolie. Ook dat hebben ze dus in hun assortiment.

Altijd leuk om een doos wijn te ontvangen, zeker als de inhoud een verrassing is. Dus zodra deze flessenpost arriveerde kon ik niet wachten om deze te openen en te beginnen met proeven. Welke wijnen haalde ik er uit? En hoe smaakten ze? Voor het proeven schakelde ik hulptroepen in.

De rode Montes Ermos wijn

Reserva 2014: De geur verraad al dat deze wijn op hout heeft gerijpt. De smaak is zacht en we proeven braam en ander donker bosfruit. Mooi in balans deze wijn!

Colheita 2014: Weer een houtgerijpte wijn. Daar hou ik van 🙂 Wel wat minder houttonen dan de Reserva. We roepen alledrie ‘kers’ na de eerste slok. Lekker!

Touriga Nacional 2014: Deze druif wordt vaak gezien als de Cabernet Sauvignon van Portugal. De Portugese wijnen die ik eerder gedronken heb, zijn meestal van deze druif gemaakt en vallen altijd goed in de smaak. Dus ik kijk er naar uit deze te proeven.  Als we de wijn ruiken, vinden we het alledrie lastig te benoemen waar deze naar ruikt. Bij het proeven halen we er wat rood fruit uit. Ook proeven we wat tannine. Voor mij iets te veel, Mark en Bart houden er wel van.

Ik ben het meest enthousiast over de eerste twee rode wijnen, maar de Colheita is mijn favoriet!

Montes Ermos wijn uit Portugal

De witte Montes Ermos wijn

Códega do Larinho Branco 2015Ik ruik meteen iets van ananas, en proef dit ook al is het wat minder uitgesproken dan de geur. Lekkere frisse en toegankelijke wijn!

Reserva 2015Deze wijn doet ons aan (groene) meloen denken, fris en niet te zoet. Ook deze wijn is niet complex en makkelijk te drinken. (Latere toevoeging: Nu deze wijn wat langer open staat, merk ik dat de smaak wat verandert. Je proeft nu wat meer hout en de wijn is wat voller en romiger van smaak. Nog lekkerder zo!)

Jammer dat het weer het nog niet toelaat want dit zijn 2 mooie wijnen voor in de zon op het balkon of terras!

Montes Ermos wijn en olijfolie

Tot slot proeven we nog de Montes Ermos Premium Extra Virgin olijfolie die ook in de doos zat. Deze olie is gemaakt van Negrinha de Freixo olijven, een inheemse olijvensoort die koud geperst is en verkregen met uitsluitend mechanische middelen. We nemen er wat brood en zout bij, maar dat laatste blijkt overbodig te zijn. De olie op zich zelf heeft al zoveel smaak, daar heb je verder niks bij nodig! Dus het zout blijft onaangeraakt staan, maar we hebben wel meer brood nodig 😉

Dat was een fijn Portugees proef feestje! Heerlijke diverse wijnen en smaakvolle olijfolie! Wij hebben genoten en kijken terug op een geslaagde kennismaking.

http://www.theportoconnection.nl/


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties