Geschreven door gastblogger Annick
Onlangs was ik aanwezig bij de “Masterclass New Zealand Uncovered” welke werd georganiseerd door Pitch PR in samenwerking met New Zealand Winegrowers.
Masterclass
Nieuwsgierig nam ik plaats bij de masterclass. Het hoofdstuk Nieuw-Zeeland in mijn leerboek blijft namelijk voor mij toch een wat ongrijpbaar stuk tekst. Dit komt omdat ik tot nu toe met name de Sauvies uit Marlborough heb gedronken en verder nog niet veel ander aanbod heb getroffen. Dit is opzich niet vreemd omdat Marlborough 70% van de totale Nieuw-Zeelandse productie vertegenwoordigt en nog eens 80% van die productie naar het buitenland exporteert. Ik vroeg me toen wel af wat ze voor zichzelf houden en wat we er die middag van te proeven zouden krijgen.
Ruud Maasdam was daar om alle aanwezigen te voorzien van een hoop interessante feiten over de Nieuw-Zeelandse wijnbouw en wijnexport. Met zijn eigen wijndomein Staete Landt, gelegen in Marlborough, doet hij sinds 1997 binnen deze onderwerpen een hoop ervaring op. Terwijl Ruud vertelt krijgen wij een twaalftal zeer diverse wijnen voorgeschoteld die in een recordtempo geproefd worden en waar Ruud ook het zijne van vindt. Naast de bekende Sauvignon Blancs kwam er ook een Pinot Gris en Chardonnay voorbij. Als aanhanger van wijnen met een iets mildere zuurgraad werd ik erg verrast door de Spy Valley Chardonnay uit 2014. De geur dendert het glas uit, maar de smaak is ondanks de elf maanden op hout toch subtiel en zelfs een beetje ziltig. Voor wat betreft rood staat Pinot Noir aan het roer als meest aangeplante rode druivensoort.
Terug naar het land
Nieuw-Zeeland is één van de meest geïsoleerde landen ter wereld en er zijn in de directe omgeving geen vervuilende landmassa’s aanwezig. Een feit dat door de wijnboeren gebruikt wordt om de focus op milieuvriendelijke wijnbouw nog eens te benadrukken. Het land streeft naar 90% gebruik van duurzame energiebronnen in 2025. De commitment naar kwaliteit is hier dus groot. Om dit te waarborgen bestaat sinds 1997 het programma Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) dat duidelijke richtlijnen geeft aan de wijnsector met betrekking tot duurzame wijnbouw. Binnen de onderwerpen als biodiversiteit, chemicaliën en ondernemingsethiek zoekt SWNZ naar constante verbetering binnen de wijnbouw. Het werpt zijn vruchten af! Inmiddels vallen al meer dan 90% van de wijngaarden binnen het programma.
Ontdekking
Deze toewijding heb ik na afloop van de presentatie proefondervindelijk vastgesteld bij alle veertien aanwezige producenten. Ze hadden gelukkig weinig voor zichzelf gehouden. Want wat bleek? Stond daar ineens een producent vol zelfvertrouwen zijn Arneis, Zweigelt en Montepulciano aan te prijzen! En hoewel de druiven een duidelijk eigen karakter hebben, was in deze wijnen toch de typische Nieuw-Zeelandse stijl te ontdekken: zuiver, fris en puur fruit. Sold!
Smaakt dit naar meer?
Vond je het leuk om te lezen over een bijzonder wijnland als Nieuw-Zeeland? Neem dan eens een kijkje bij mijn artikelen over Turkse wijn en Belgische wijn! Het is altijd interessant om nieuwe wijnlanden te leren kennen!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! Annick kun je ook volgen via de website www.winewifey.nl en Instagram.
Gastblogger Annick (a.k.a. @winewifey) heeft een achtergrond in marketing en communicatie, is werkzaam voor Queze, heeft inmiddels haar WSET3 op zak en staat elke ochtend gelukkig op omdat ze met haar grootste passie bezig is. De Elzas vindt ze het fijnste wijngebied tot nu toe. Daarnaast drinkt ze graag opzwepend wit en hartverwarmend rood.