Restaurant Niven; veel over gehoord en gelezen, dicht in de buurt van Den Haag, waar ik woon, maar ik was er tot voor kort nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen! Samen met vrienden gingen wij langs bij Niven Rijswijk. Geen avond uit maar een middag uit, wij gingen voor de lunch. Niven heeft één Michelinster, waardoor mijn verwachtingen hooggespannen waren. Zouden ze die waar kunnen maken? Mijn review over de lunch en het wijnarrangement lees je in deze blog!

Als eerste meteen een waarschuwing; de gerechten waren erg fotogeniek, dus zitten er veel foto’s bij dit artikel!

Groente in de hoofdrol

In dit restaurant speelt groente de hoofdrol. Het concept is namelijk dat 80% van elk gerecht uit groente bestaat en de andere 20% uit vlees en vis. Groentes zijn het belangrijkste in de keuken van chef Niven Kunz.

Benieuwd hoe dat naar voor zou gaan komen in de gerechten! Maar voor we dat gaan uitvinden is het eerst tijd voor  een glas champagne.

Als snel volgen eerst een aantal amuses waaronder de Westlandse tomaat met een tartaar van tomaat die je hieronder op de foto ziet. Het lijkt niet heel bijzonder maar zodra je een hapje neemt weet je dat het wel zo is! Dat je dit kunt doen met tomaat. Echt lekker en je merkt dat dit met veel aandacht is bereid.

Niven Rijswijk: tomaat

De tomaat werd nog gevolgd door de volgende amuses:

  • Watermeloen  & Vermouth
  • Gin Fizz & Citroen
  • Olijf, zoet & zout

Leuke combinaties en zeker in het bijzonder wat betreft de olijf, die bijna niet meer terug te herkennen was maar wel erg smakelijk ook op deze manier.

Na de champagne zijn we benieuwd naar wat Niven nog meer op wijngebied te bieden heeft. Ik heb de wijnkaart wel doorgebladerd (veel keuze!) maar vind het toch het leukste om bij elk gerecht een bijpassende wijn te proeven met daarbij wat uitleg over de wijn. Een wijnarrangement dus.

Voorgerecht

Krab, gele groentes en gerookte eidooier met Hain Piesporter Riesling Feinherb 2016 uit Duitsland

Wow, ziet dit voorgerecht er niet geweldig uit? Ik vind het echt een plaatje! En ik kan je vertellen het was niet alleen een mooi plaatje, het smaakte ook voortreffelijk. De groentes passen niet alleen qua kleur bij elkaar maar ook qua smaken. Dit is een gerecht wat me echt bij zal blijven en wat perfect laat zien wat het concept is van dit restaurant.

Bij dit gerecht dus een Duitse Riesling wijn uit het Moezel gebied . Ik hou wel van Riesling, dus leuk om daar mee te beginnen. Hij is zoals je verwacht bij een Riesling, de combinatie van fruitig (zoetje) met fris (door een zuurtje).

Niven Rijswijk: voorgerecht

Tussengerecht

Snoekbaars met aardpeer en waterkers met Domaine de Montine Gourmandises 2016 uit Frankrijk

We blijven bij de zee en gaan van krab naar snoekbaars. Ook hier proef je dat er aan het gerecht veel aandacht is besteed maar ook elk ingrediënt apart heeft veel smaak.

Bij dit gerecht een Franse witte wijn uit de Côte-du-Rhône gemaakt van maar liefst 6 verschillende druiven; Marsanne, Roussanne, Clairette, Viognier, Bourboulenc en Grenache Blanc. Interessant! Van de meeste druiven heb ik nog wel gehoord, maar van de Bourboulenc niet. Dat is een oud druivenras  Deze druif is er ook een die je terug kunt vinden in witte Châteauneuf-du-Pape. Die wordt daarin toegevoegd vanwege zijn frisheid.

Niven Rijswijk: snoekbaars

Hoofdgerecht

Sukade van rund met wortel, ui en aardappel met Saint Nicolas de Bourgueil 2016 uit Frankrijk

Weer wordt ons een mooi plaatje voor gezet. Ook dit bord is met zorg opgemaakt. De groentes worden op verschillende manieren gepresenteerd en het vlees is heerlijk mals.

Hierbij weer een Franse wijn, dit keer een uit de Loire en gemaakt van de Cabernet Franc druif.  Goede keuze voor bij het vlees.

Niven Rijswijk: Saint Nicolas de Bourgueil

Niven Rijswijk: runder sukade

Kennismaken met de fromager

Kaas met Macvin de Jura Benedicte & Stephane Tissot (Pinot Noir) uit Frankrijk

Na het hoofdgerecht was het eigenlijk tijd voor dessert, maar nadat we aan de praat raakten met een van de heren uit de bediening, liep dat toch iets anders. We spraken namelijk met Maarten Koek, die naast sommelier ook de fromager van restaurant Niven blijkt te zijn. Nou weet ik (natuurlijk) wat een sommelier is, maar een fromager? Die term hoorde ik die middag voor het eerst. Maar dat is dus iemand die kaas als specialiteit en passie heeft. En dat merken we. Maarten vertelt er enthousiast over en wij (ook kaasliefhebbers) besluiten daardoor dat we toch echt wel die kazen moeten proeven voordat we aan het dessert gaan.

Maarten stelt de bordjes kaas voor ons samen bij de kaastrolley iets verderop in het restaurant. Bij elke kaas ook een eigen chutney/stroop. Heerlijk kaasplankje! Leuk ook de Macvin (een likeurwijn uit de wijnstreek Jura, die gemaakt wordt van druivenmost en Marc)  er bij wat geen standaard keuze bij een kaasplankje is.

Leuk weetje; Maarten is een aantal jaren geleden zelfs uitgeroepen tot ‘Beste Fromager van Nederland’ en dat zelfs meer dan eens. Hij heeft ook het boek ‘De Nederlandse Kaasplank’ geschreven waarin je kunt lezen over de ruim twintig Nederlandse kaasboerderijen die hij bezocht.

Niven Rijswijk: kaasplankje

Desserts

Alsof het nog niet genoeg is, krijgen we niet een maar maar liefst 2 desserts; chocolade met banaan en gember en chocolade softijs met crunch.

Het eerste nagerecht zie je hieronder. Ook weer een plaatje! Er zat eerst nog een chocolade krokantje boven op, maar die haalde ik er af voor de foto. Ik vond bij dit gerecht de banaan ietwat overheersend. Bij het softijs (geen foto) geen toeters en bellen maar gewoon een glaasje met dit ijs en de crunch. Duidelijk te proeven dat het ijs zelf gemaakt is, echt heerlijk! En de crunch is een grappige knetterende toevoeging.

Niven Rijswijk: dessert

Niven Rijswijk: friandises
En na het dessert nog huisgemaakte friandises toe voor bij de koffie en thee!

Een perfecte middag bij restaurant Niven

Ik kan best kritisch zijn als ik in een restaurant ben (toch die Hotelschool achtergrond), maar hier was echt niks op aan te merken. Juist niets dan lof voor Niven waarbij alles klopte deze middag! Geweldige (mooi en creatief opgemaakt) gerechten, heerlijke wijnen, attente en enthousiaste bediening en een goede sfeer. Niet te stijf (wat je misschien bij een sterrenzaak verwacht) maar wel die aandacht en oog voor details. Gebaseerd op deze ervaring zou ik zeker graag eens terug gaan want mijn hooggespannen verwachtingen hebben ze zeker waargemaakt!

Niven doet ook wel eens mee met speciale acties via Diningcity, Heerlijk e.d. dus ook als dit normaal gesproken misschien boven je budget is, kun je het toch eens proberen. Doen!

Info Niven Rijswijk

Je vindt Niven aan de Delftweg 58 a in Rijswijk en je kunt er dinsdag tot en met zaterdag terecht voor diner. Op zaterdag kun je er ook lunchen (net als wij deden!). Je kunt ook even de website van Niven checken voor nog meer info.

Ga je restaurant Niven Rijswijk ook een keer uit proberen? Of ken je dit Michelinster restaurant al? Let me know!

Meer Michelinster restaurants?

Het is super leuk om af en toe bij een sterrenrestaurant te eten. Dus mocht je binnenkort een bijzonder diner willen plannen dan heb ik zeker nog wel wat aanraders; lees dan Restaurant Kasteel Heemstede: Dineren in een kasteel!Restaurant Calla’s in Den Haag: Op en top genieten! of over restaurant Bolenius in Amsterdam in de blog Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Facebook Reacties