Een tijdje geleden hakte ik de knoop door! Ik besloot het gewoon te gaan doen en schreef me in voor een wijncursus; WSET 2; 8 lessen op woensdagavond bij de Wijnstudio in Den Haag.  Bloggenderwijs heb ik al wat over wijn geleerd en ook kennis gemaakt met allerlei wijnen. Het zorgt er in ieder geval voor dat ik veel meer varieer in de wijnen die ik nu kies en ook van alles probeer. Nieuwe druiven, minder (voor mij) bekende wijnlanden etc.  Heel leuk! Ik weet ook wel wat van wijn, maar wat  meer achtergrond zou toch fijn zijn. Meer te weten komen en nog meer proeven, zo breng ik mijn woensdagen de komende tijd door.

Wijnbrevet

De cursus is van WSET, wat staat voor de Wine & Spirit Education Trust. Dit is de grootste opleider van de wereld. Hier kun je internationaal erkende certificaten halen op het gebied van wijn en gedistilleerde dranken. De cursussen zijn er op verschillende niveau’s van WSET 1 voor de beginner, tot WSET 4 voor de gevorderde. Met WSET 2 behaal je aan het einde van de rit, een wijnbrevet. Mits je natuurlijk slaagt voor het examen! Die is in mijn geval 20 mei, dus ik heb nog even te gaan om alles goed in me op te nemen en te leren.

wijnbrevet

Tot zover heb ik 2 lessen gehad en al veel opgestoken en geproefd. Onze docent houdt van vertellen en zorgt er voor dat de lesstof op een boeiende wijze aan bod komt. Daarnaast proeven we volgens de WSET proefmethode steeds 7-8 wijnen. Dus je snapt de 3 uur die zo’n les duurt, vliegen om!

4 opvallende wijnweetjes die mij de afgelopen 2 lessen hebben verrast:

  • Met de proefmethode beoordeel je of de wijn goed is (objectief), niet of die lekker (subjectief) is. Dat is wel een lastige!
  • Champagne in een flute serveren? Eigenlijk liever niet! In een wijnglas krijgen de bubbels meer zuurstof wat voor meer aroma zorgt. Maarja, een flute staat wel veel feestelijker!
  • Body. Dat is een lastig begrip want op de vraag aan ons wat dat nou is, kreeg onze docent allerlei omschrijvingen maar niet de juiste. Ook ik dacht dat wijn met veel body een wijn is met veel kracht en een volle smaak. Wrong! Body geeft de ‘dikte’ van de wijn aan. Een goede om te onthouden!
  • Alle wijnen zijn van Europese druiven (de Vitis Vinifera) gemaakt. Ja, de wijnen buiten Europa zijn dus oorspronkelijk ook van Europese druiven gemaakt.

Op naar de volgende les!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties