fbpx

Een koud kunstje: op welke temperatuur schenk je je wijn?

Het is een droom van mij: een wijnklimaat koelkast. Hoe heerlijk zou het zijn om wijn op een zelf ingestelde temperatuur te kunnen schenken? En laten we vooral niet vergeten: je wijnen te laten zien aan al je gasten! Toch zou zo’n koelkast redelijk snobistisch overkomen in mijn knusse Amsterdamse appartement. Tenslotte, ik heb al een koelkast en een vriezer. 

De temperatuur van de wijn speelt een grote rol bij de beleving

Meer keukenapparatuur dan een koelkast heb je niet nodig om wijn goed op temperatuur te kunnen schenken. En temperatuur is belangrijk want drinktemperatuur speelt een grote rol bij de waarneming van geur en smaak. Het zijn de aroma’s die vervliegen die de geur van de wijn bepalen. Hoe kouder een wijn is, des te minder aroma’s vrij komen. Bij 8℃ of lager, is de geur van de meeste wijnen nauwelijks te herkennen. Aan de andere kant, de vluchtige aroma’s stuiven gemakkelijker uit je glas bij warme temperaturen. Maar pas op: als de temperatuur weer te hoog is, kunnen de aroma’s te snel vervliegen en zelfs overstemd raken door een alcoholgeur. 

Ook de smaakpapillen doen een duit in het zakje want deze registreren smaken op een andere manier bij verschillende temperaturen. Indien wijn goed gekoeld is duurt het langer om zoete smaken te registreren en proeven, maar bittere (of astringente) smaken springen eruit. Bij hogere temperaturen versterk je juist zoete en zure smaken.

Met een optimale temperatuur kun je van de wijn genieten zoals de wijnmaker het bedoeld heeft. Het opzoeken van deze temperaturen is niet al te moeilijk en je zult in boeken of online om en nabij dezelfde vuistregels vinden. Ik neem je mee in het waarom, zodat je bij grensgevalletjes gemakkelijk zelf de optimale drinktemperatuur kunt bepalen. 

Mousserende wijn

De mousse is CO2 (koolzuur) die in de vorm van belletjes aanwezig is in de wijn. Deze belletjes vervliegen sneller als de wijn warmer is. Champagne, cava, prosecco of sekt: alle bubbelwijnen kun je dan ook het beste goed gekoeld drinken (6-10℃). De mousse geeft deze wijnen een extra frisse en sprankelende ervaring mee!

Er bestaat een uitzondering voor mousserende wijnen uit een hoger kwaliteitssegment. Heb je een mousserende wijn van uitzonderlijke kwaliteit zoals een gerijpte Gran Reserva? Het wordt aangeraden deze wijnen te schenken met een temperatuur waarmee je ook een witte, fruitige wijn zou schenken. Rijping voegt namelijk complexiteit toe, die je natuurlijk zo goed mogelijk wilt ervaren. Minder belletjes is hier geen probleem omdat het belangrijker is dat de aroma’s en smaken van de wijn goed tot hun recht komen.

temperatuur mousserende wijn

Witte wijnen & rosé

Hoe complexer de wijn, hoe hoger de aangeraden drinktemperatuur. Dit is ook van toepassing op de stille wijnen. Heb je een frisse, lichte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc? Deze mogen goed gekoeld worden (7-8℃), heb je een aromatische wijn zoals een Gewürztraminer of Viognier? Dan kun je richting de 10℃ gaan. Door deze wijnen koud te schenken, komt hun fruitigheid goed over. Je ervaart daarnaast dat ze verfrissender zijn, omdat je minder goed de suiker in de wijn proeft. Heerlijk voor op een warme lentedag!

Heb je een (te) jonge wijn, of een wijn die niet zo hoog op de lekkerheid-meter scoort? Hoe kouder hoe minder je hem proeft 😉 

Rosé drink je ook gekoeld, is dit een lichte en snoepachtige rosé? Hou dan 8-10℃ aan. Een rosé die wat droger en kruidiger is (zoals een mooie Provence rosé), kun je al richting de 11 tot 12 ℃. Deze bevatten namelijk mooie aroma’s die je niet wilt maskeren door de kou.

Een witte wijn met een volle body en/of de wijnen die gerijpt zijn op hout wil je niet te koud serveren. Ze hebben namelijk al wat tannine meegekregen (zij het veel minder dan rode wijn). Drink deze te koud, dan komt de wijn bitterder over dan wanneer ze wat minder koud zijn. Bij een drinktemperatuur van 10-14℃ kun je ook meer dan alleen de fruitige primaire smaken ontdekken, als deze vrij komen bij hogere temperaturen.

Rode wijnen

Hoe meer tannine in de rode wijn zit, hoe hoger de aanbevolen drinktemperatuur. Een oude rode wijn, Syrah of een Amarone della Valpolicella? Hou dan 16-18℃ aan. De tannines zullen zich meer op de achtergrond houden terwijl de aroma’s uit het glas zullen springen. Rode wijn met iets lager tanninegehalte zoals Pinot Noir gedijen goed bij een paar graden koeler (14-17℃).  Rode wijnen die gemaakt zijn van druiven met dunne schillen, of met methodes om extra fruit in de wijn te krijgen, drink je zelfs licht gekoeld (10-13℃). Dit zijn de wijnen zonder al te veel tannines zoals Beaujolais of een Valpolicella. Door deze gekoeld te drinken benadruk je hun fruitigheid.

Kamer en omgevingstemperatuur

Hanteer jij ook de ongeschreven regel van witte wijn in de koelkast, en rode wijn in het keukenkastje? Deze regel, zij het ongeschreven, gaat er nog vanuit dat je keukenkastje de kamertemperatuur heeft van ongeveer 17 graden. Dat is inderdaad perfect voor een gerijpte rode wijn. Echter is de kamertemperatuur van tegenwoordig wat hoger, zo rond de 18-20℃. Te warm dus voor je wijn.

De gouden tip is: alle wijnen de koelkast in, en bijtijds eruit halen. Serveer je wijn liever te koud dan te warm. Aangezien onze omgevingstemperatuur zo rond de 18-20 ℃ ligt, zal de wijn bij inschenken in het glas en het staan op tafel, snel warmer worden en zijn smaken en aroma’s prijsgeven. 

Hoe krijg je wijn snel koud?

Heb je je wijn net gescoord en is deze niet gekoeld? Zet deze in een koeler/ vaas/ emmer, gevuld met water en ijs (toch handig die vriezer in Amsterdam). IJs in het water, niet in de wijn graag. Het water zorgt ervoor dat de wijn sneller koud wordt dan enkel met ijs. Nog minder tijd? Strooi wat zout in de koeler met water en ijs. Dit zorgt ervoor dat water nog kouder kan worden, doordat het vriespunt lager komt te liggen. Of als je dan toch die vriezer hebt, wikkel een natte theedoek om de wijnfles, en leg deze in de vriezer. Na het inschenken van de glazen de wijn weer terug in de koelkast te zetten. Of de klimaatkast… Klinkt het al ideaal, die wijnkoelkast in huis?

Lisan ook volgen op Instagram? Dat kan hier.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

 

+ posts

Lisan is 27 jaar en heeft in Wageningen haar Master Sensory Science afgerond. De kennis over hoe je ruikt, proeft en waarneemt met de zintuigen past ze nu toe in haar baan bij HEMA om de beste wijnen in te kopen, en te verkopen.

Deel met vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Scroll naar top