Op wijnreis naar Duitsland (Ahr en Mittelrhein) – deel 2

In het artikel over het eerste deel van de Duitse wijnreis nam ik je mee naar de Ahr, een wijngebied hier maar een paar uur vandaan. Na dat bezoek reden we de dag erop door naar de Mittelrhein, een wijngebied wat mij nog onbekend was.

Duitsland heeft 13 kwaliteitswijngebieden en net als de Ahr is de Mittelrhein is een van de kleinere wijngebieden. Het ligt aan de Rijn tussen Bingen en Bonn en ook hier veel steile hellingen. Het Oberes Mittelrheintal is zelfs sinds 2002 door de UNESCO is erkend als werelderfgoed! Dat zegt wat over het landschap hier. Verder ook veel historische stadjes en kastelen, waardoor dit gebied deze erkenning heeft gekregen.

De Moezel is een Riesling paradijs maar ook in de Mittelrhein is bijna 70% van wat er aangeplant staat Riesling. Een perfecte plek voor iedereen die net ik als Riesling fan is!

Wij zijn er maar kort en bezoeken de volgende 4 wijnhuizen:

  • Weingut Sturm
  • Weingut Matthias Müller
  • Weingut Phillips Mühle
  • Weingut Ratzenberger

Op dit moment kun je alleen de wijnen van Weingut Matthias Müller in Nederland kopen dus voor het proeven van de andere wijnen moet je toch echt zelf op wijnreis naar de Mittelrhein om er mee kennis te maken. Ik kan je zeggen dat is zeker geen straf!

Weingut Sturm in Leutesdorf

We rijden ‘s ochtends als eerste naar Weingut Sturm in Leutesdorf waar we Martin Sturm ontmoeten, een bijzondere wijnmaker. Geen zoveelste generatie wijnmaker, waarbij het wijnbedrijf al decennialang in de familie zit, maar iemand die eerst iets heel anders deed. Martin werkte als journalist maar gooide in 2010 het roer om. Een hele ommezwaai maar niet zonder de juiste voorbereidingen, wijnmaker word en ben je natuurlijk niet zomaar. Voordat hij de wijngaard overnam in 2010 heeft hij wel gedegen praktijk ervaring opgedaan bij o.a. Weingut Nelles (die ik eerder al eens in 2018 bezocht) in de Ahr en bij Jochen Ratzenberger (waar we later ook nog kennis mee maken). Hij combineerde in die jaren zijn journalistieke werk met de werkzaamheden in de wijngaard.

Die wijngaard is 4,1 ha met veel steile hellingen. 75% van wat er aangepland staat is Riesling, 15% Pinot Noir, 5% Kerner en 5% Sauvignon Blanc. 65% van de wijnstokken zijn ouder dan 45 jaar! Elk jaar worden er +/- 25.000 flessen wijn gemaakt.

Tijd om te proeven. Martin heeft er zin in want zo’n 20 wijnen passeren de revue. We beginnen met een Sauvignon Blanc maar het is verder Riesling wat de klok slaat tijdens de proeverij. Die wijnen proeven we in verschillende flights;  Riesling van verschillende jaargangen, verschillende klassificaties, verschillende wijngaarden, droge maar ook een aantal halfdroge. (over het verschil tussen droge witte wijn en zoete witte wijn schreef ik trouwens een artikel).

Na al dat Riesling geweld sluiten we nog af met een aantal Pinot Noirs. Wat een mooie kennismaking met dit wijnhuis en deze wijnmaker, bescheiden en vol passie! Leuk om te zien hoe iemand zo’n grote carrièreswitch heeft gemaakt wat duidelijk een goede stap is geweest. Best herkenbaar ook!

Meer info over dit wijnhuis? Check de website.

Weingut Sturm

Weingut Ratzenberger in Bacharach

Weingut Ratzenberger, VDP lid, is een familiebedrijf waar op dit moment Jochen samen met zijn familie de derde generatie is die aan het roer staat.  Ze hebben 28 ha aan wijngaarden en 60% van de opbrengst wordt geëxporteerd.

We proeven deze wijnen tijdens een diner in het restaurant van Burg Reichenstein maar eerst neemt Jochen ons mee op een tour door de wijngaarden. Handig zo’n gids, want hij laat ons de ene na de andere mooie plek zien. De foto bovenaan dit artikel is een geweldig mooi uitzicht op het dorpje Bacharach vanuit de wijngaarden die wat hoger gelegen zijn.

Na deze rondleiding, volgt een kort bezoek aan zijn wijnkelder waarna we doorgaan naar restaurant Puricelli. Hier kunnen we dan eindelijke kennismaken met de verschillende Ratzenberger wijnen:

  • Bacharacher Riesling Brut Sekt 2014
  • Bacharacher Posten Riesling Trocken 2015
  • Schloss Fürstenberg Riesling Halbtrocken 2018
  • Steeger St. Jost Riesling Grosses Gewächs Trocken 2011
  • Bacharacher Spätburgunder trocken 2014
  • Bacharacher Wolfshöhle Riesling Auslese 2003
  • Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Eiswein 2018

Riesling is een goede begleider bij eten en dat maakt dit diner ook wel duidelijk. Het voorgerecht van forel gaat perfect met de Bacharacher Posten Riesling. De wijn kan het gerecht, met een saus waar ook limoen in zit, uitstekend aan.

Het zijn stuk voor stuk mooie wijnen en ik heb uiteindelijk 1 fles mee naar huis genomen, de Bacharacher Riesling Brut 2014 vond ik een echte verrassing. Deze Sekt heeft 50 maanden op natuurlijk gist gerijpt en is niet gefilterd. De wijn is donker van kleur, is fris van smaak, heeft mooie zuren en wat gist tonen (brioche, noten) en het mooie de wijn is zeer betaalbaar (€14,80) alleen dus nog niet in Nederland te koop. Jammer!

Meer info over dit wijnhuis? Check de website.

Burg Reichenstein

Bachsaibling ofwel bronforel met een saus van limoen, courgette en kidneybonen & Bacharacher Posten Riesling 2015

Ratzenberger Mittelrhein

Verder kennismaken!

Onderweg van Weingut Sturm naar Weingut Ratzenberger maken we 2 tussenstops bij:

  • Weingut Matthias Müller in Spay waar we vader Matthias en zoon Johannes Müller ontmoeten die ons alles vertellen over hun familiebedrijf dat al 300 jaar bestaat. In 1990 namen vader Matthias en zijn vrouw Marianne de zaak over van grootouders Heinriche en Hilde. Vanaf toen is het oppervlakte aan wijngaarden wat ze hebben van 4 ha naar 17 ha op dit moment gegroeid.  Zoon Johannes heeft in Geisenheim gestudeerd en is duidelijk al helemaal in zijn element binnen het bedrijf. Hij is ook degene die met veel enthousiasme een aantal van hun wijnen aan ons laat proeven (12x Riesling).
  • Weingut Phillips Mühle in Sankt Goar waar we door de broers Thomas en Martin Philipps (die samen sinds 2011 de leiding hier hebben)  verwelkomt worden in een oude molen. Met recht oud, want de eerste verhalen over deze molen stammen uit 1264. Intussen draait de molen niet meer (tot 2015 nog wel! Voor het maken van meel.) maar is dit de plek waar we een selectie van hun wijnen proeven.Op dit moment hebben ze 6,5 ha en produceren ze zo’n 50.000 flessen per jaar.  De broers zijn ambitieus en hopen door te kunnen groeien naar naar 10 tot 12 ha binnen 5 tot 10 jaar. Aan nieuwe percelen te komen voor die gewenste uitbreiding is hier niet heel lastig. We horen dat veel wijnbedrijven in de regio hier in handen zijn van families die geen verdere opvolging hebben en dan dus ophouden te bestaan.

En?

Het was een bliksembezoek aan de Mittelrhein, maar wel een die naar meer smaakt! En dan doel ik niet alleen op de wijnen maar ook echt op de geweldig mooie omgeving. Ik zou zeker nog eens terug willen gaan om nog meer te ontdekken in deze wijnregio maar daar dan wel wat meer tijd voor uittrekken.

Meer wijnreizen?

In Duitsland is veel moois te zien en te proeven maar ik heb meer tips voor een mooie wijnreis:

Zin om zelf wijn te proeven? Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet? Lees alles over de vele mogelijkheden!

Voor deze reis ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging.

Mis geen enkele update en volg wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven