Op uitnodiging van het Duits Wijninstituut mocht ik eind augustus mee op (pers) wijnreis naar Duitsland. Op het programma een bezoek aan de Ahr, Mittelrhein en Wiesbaden voor de Vorpremiere Grosse Gewächse. Terwijl ik dit tik regent het, net als de rest van de week, dus ik neem je snel even mee terug naar die paar dagen in augustus waar het heel ander weer was, volop zon en meer dan 30 graden. Los geht’s!
Ahr
In de Ahr ben ik al eerder geweest (zie: 7x tips voor je wijnreis naar de Ahr) dus ik wist al wat een geweldig mooi wijngebied dat is en dat het ook nog eens heel dichtbij is! Zo verzamelden wij in Utrecht en vanuit daar is het 3,5 uur rijden naar dit Spätburgunder paradijs. Want in de Ahr, draait alles eigenlijk om deze druif, de Pinot Noir die de Duitsers dus Spätburgunder noemen. En ik ben er gek op. Lucky me dus dat we hier een aantal wijnhuizen gaan bezoeken. Ik noem een aantal (wat mij betreft) highlights van het programma.
Meyer-Näkel
Onze eerste stop is bij Meyer-Näkel in Dernau waar we worden ontvangen door dochter Dörte voor een proeverij en waar vader Werner later ook nog even aansluit. Meike en Dörte hebben de dagelijkse leiding, maar Werner is er nog altijd om zijn dochters met raad en daad bij te staan.
We proeven 9 wijnen, beginnend met rosé brut, een reguliere rosé en een Blanc de Noir (witte wijn van blauwe druiven). Daarna vervolgen we de proeverij dan vrij snel met de rode wijnen. Als eerst de Frühburgunder, daarna de verschillende Spätburgunders:
- 2017 Rosé Sekt Brut
- 2018 Rosé (van Spätburgunder)
- 2018 “Illusion” Spätburgunde Blanc de Noir
- 2017 Spätburgunder
- 2016 Frühburgunder
- 2017 “Grauwacke” Spätburgunder
- 2017 “Blauschiefer” Spätburgunder
- 2012 Sonnenberg Spätburgunder GG
- 2012 Pfarrwingert Spätburgunder GG
Ik proefde tijdens mijn eerdere wijnreis naar de Ahr al eens wijnen bij dit wijnhuis en was toen het meest enthousiast over de Grauwacke. Zo enthousiast dat er ook een flesje mee naar huis ging. Ook nu is dit weer mijn favoriet.
Tijdens de proeverij vertelt Dörte van alles over de wijnen en over het bedrijf. Zo horen we onder andere over het volgende:
- De klimaatverandering is ook merkbaar in de wijngaard, er wordt steeds vroeger geoogst.
- De Frühburgunder was niet zo früh in 2018. In dat jaar werden deze druiven gewoon na de Spätburgunder geoogst! De druif had het toen echt nodig om nog langer door te rijpen.
- Dit jaar hebben de druiven het lastig gehad en dat zouden we na de proeverij ook nog gaan zien. Nu het herfst is ben je het misschien vergeten maar we hebben natuurlijk wel een paar weken gehad dat het erg heet was afgelopen zomer. Hierdoor zijn ook druiven verbrand, die niet meer gebruikt kunnen worden voor de oogst.
- De stijl van Meyer-Näkel is wel wat veranderd maar niet doordat de zussen het van hun vader hebben overgenomen. Eerder doordat met de tijd de smaak van de klanten veranderd, maar ook toch weer door het klimaat.
Na deze mooie start van de wijntrip wandelen we met Dörte door de wijngaarden naar onze lunchbestemming Weingut Kloster Marienthal waar we genieten van allerlei heerlijke Flammkuchen en wijn. Dit restaurant is zo mooi gelegen (in een oud klooster zoals de naam al verklapt), echt een aanrader!
Leuk om te weten is dat dit klooster uit 1137 stamt en in het bezit is van de wijncoöperaties Altenahr-Mayschoss, Dagernova Weinmanufaktur en de wijnhuizen Brogsitter en Meyer-Näkel.
Weingut Peter Kriechel & proeverij verschillende producenten
Na de lunch kunnen we er weer tegenaan en maken we eerst kennis met een selectie wijnen van wijncoöperatie Dagernova waar 600 wijnfamilie’s bij aangesloten zijn. Daarna rijden we met wijnmaker Peter Kriechel door de wijngaarden naar zijn wijnbedrijf waar we in de wijnkelder een proeverij hebben van wijnen van verschillende producenten die allemaal aanwezig zullen zijn op Wineprofessional in januari 2020 in Amsterdam. De meeste producenten zijn ook bij de proeverij aanwezig om ons over hun wijnen te vertellen.
Een mooie plek om te proeven, zo tussen de grote houten wijnvaten! We proeven steeds 2 wijnen van deze producenten:
- Weingut Peter Kriechel
- 2016 Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder
- 2016 Marienthaler Rosenberg
- Ahrweiler Winzer Verein
- 2016 Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder
- 2018 Weisser Turm Spätburgunder Blanc de Noir
- Weingut Burggarten
- 2017 Schieferlay Spätburgunder
- 2017 Kräuterberg Spätburgunder
- Weinmanufaktur Dagernova
- 2017 Handschrift Spätburgunder ‘J’
- 2015 Dernauer Schieferlay
- Deutzerhof
- 2017 Caspar C Spätburgunder
- 2017 Mönchberg Spätburgunder GG
- Weingut Julia Bertram
- 2017 Dernauer Spätburgunder
- 2017 Marienthaler Trotzenberg Spätburgunder
- Weingut Erwin Riske
- 2016 Dernauer Hardtberg Spätburgunder
- 2018 Dernauer Hardtberg Frühburgunder
- Winzergenossenschaft Mayschoss – Altenahr
- 2017 Ponsart Nr.28 Ahr Spätburgunder
- 2017 Pinot Noir ‘R’ Spätburgunder
- Ahrweiler Winzer Verein
- 2017 Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder
- 2017 Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder
Het is een behoorlijke lijst en ook een klus om dat allemaal te proeven.
Er komt van alles voorbij. Wijnen die al helemaal goed op dronk zijn, maar ook wijnen die nog wat tijd nodig hebben en die je gerust nog 5-10 jaar kunt laten liggen zoals bijvoorbeeld de Caspar C van Deutzerhof. Bijzonder waren ook de wijnen van 29-jarige wijnmaakster en Duitse Wijnkoningin van 2012/13 Julia Bertram. Twee wijnen die hele andere geur en smaak hebben dan wat ik meestal herken in Spätburgunder. Lastig te omschrijven, maar beide wijnen zitten wat in ieder geval wat mij betreft vrij hoog in de zuren. Dat is voor mij wel too much. Dat maakt de wijn voor mij persoonlijk wat te ‘strak’ / ‘scherp’. Maar ik begrijp van de andere proevers aan tafel dat dit wijnen zijn die ‘reductief’ zijn. Wijnen die vaak karakteristiek qua geur en smaak zijn en die zich met de tijd verder ontwikkelen waardoor de aroma’s meer in balans komen.
Een van mijn favorieten van deze proeverij is de 2017 Kräuterberg Spätburgunder van Weingut Burggarten. Deze wijn heeft een mooie geur, veel aroma’s, rood fruit en kruidigheid (daar ben ik altijd gek op in Spätburgunder).
Diner bij Restaurant Hoherzollern
Na al dat proeven sluiten we de dag af met een diner bij Restaurant Hoherzollern. En wat een geweldig uitzicht heb je hier (zie foto hierboven). Met het mooie weer kunnen we heerlijk buiten zitten en genieten van het Ahr dal en van heerlijk eten!
Als je een keer in de Ahr bent is het zeker een aanrader om hier eens te eten, om zo ook uit te kunnen kijken over dit mooie gebied.
De Ahr, echt voor herhaling vatbaar!
Het was zeker de moeite waard om hier een tweede keer te zijn. Ik heb een heel nieuw deel van de Ahr ontdekt tijdens deze reis en nog meer wijnproducenten ontdekt. Ook na deze trip ben ik onverminderd enthousiast over dit wijngebied en de mooie wijnen die er vandaan komen. Ik ben en blijf fan!
Dit was dus de Ahr, maar ook de Mittelrhein stond nog op ons programma. Daar kom ik in een volgende blog (deel 2) op terug!
Let op: vorig jaar (in 2021) is de Ahr getroffen door een enorme overstroming. Nog altijd zijn de gevolgen merkbaar. Het kan er dus net wat anders aan toegaan dan wat ik heb ervaren toen ik er was in 2018.
Voor deze (pers) wijnreis ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging
Mis geen enkele update en volg wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!