Geniet van Limburgse wijn: ga op wijnreis naar Limburg!

Ik ga graag op wijnreis! Wijngebieden zijn zo mooi en het is gaaf om wijnhuizen te bezoeken en te zien hoe een wijnmaker zijn wijnen maakt en natuurlijk ook het resultaat te proeven. Bij een wijnreis denk je vast meteen aan allerei wijnlanden maar vast niet aan Nederland. Maar ook dichtbij huis hebben we wijnregio’s die het bezoeken waard zijn. Zo kreeg ik zelf een uitnodiging van Maurice Warnier van Vinteur.nl om kennis te maken met onze wijnregio in het zuiden, ofwel ik mocht op wijnreis naar Limburg!

Relaxed op wijnreis naar Limburg

Als ik zelf op wijnreis ga, bereid ik dat altijd goed voor. Ik breng dan wel even flink wat tijd door online. Want welke wijnhuizen zijn nou écht het bezoeken waard en wat is een handige route? Moet er gereserveerd worden en zijn ze überhaupt wel open op het moment dat het jij langs wilt gaan? Daarnaast zijn de bedrijven vaak niet op loopafstand en is de conclusie dat als je met z’n tweeën op pad gaat er een iemand de bob moet zijn. Wat toch wel een beetje jammer is omdat een iemand daar dan toch rekening mee moet houden dat er nog gereden moet worden.

Ga je op stap met Maurice dan hoef je nergens aan te denken én heb je meteen ook een bob! Hij rijdt namelijk, erg handig! Onze enige opdracht voor die zaterdag was om op tijd in Maastricht te zijn voor een lunch bij wijnrestaurant Mes Amis.  Verder wilde Maurice vooraf wel even weten of we al wijnhuizen in de regio bezocht hadden zodat hij daar in het programma rekening mee kon houden.

Wist je dat ik ook een artikel heb geschreven over borrelen en eten in Maastricht?

Een smakelijke start bij wijnrestaurant Mes Amis

Wijnrestaurant Mes Amis stond op ons lijstje bij een eerder bezoek aan Maastricht, maar toen kwam het er niet van. Intussen dus wel. En wat een fijne kennismaking! Mes Amis is niet zomaar een restaurant maar gespecialiseerd in lokale producten maar ook lokale wijnen! En dat laatste vind ik helemaal bijzonder. Want hoe vaak vind je nou Nederlandse (en Belgische) wijnen op de wijnkaart, laat staan dat ze de boventoon voeren? Hier dus!

En zo worden het voorgerecht en hoofdgerecht gecombineerd met respectievelijk Hoeve Nekem Cuvée 2016 (een blend van Solaris, Riesling, Pinot blanc en Gewürztraminer) en Dornfelder 2017 van Landgoed Overst. Vooral de Dornfelder is een verrassing voor mij. Ik heb wel vaker Nederlandse wijnen geproefd maar eigenlijk altijd witte wijn. Rode Nederlandse wijnen zijn wat in de minderheid heb ik het idee. Maar de Dornfelder van Overst is er zeker een om te onthouden. Het is een wijn die me in de verte aan Spätburgunder doet denken. En dat drink ik altijd graag!

wijnreis naar Limburg: wijnrestaurant Mes Amis

voorgerecht wijnrestaurant Mes Amis
Voorgerecht: Verschillende bereidingen van paling, komkommer en waterkers met parelcouscous en jalapeño.
Dornfelder uit Limburg
Dornfelder voor bij de Eperheide lam met Provencaalse groentes, polenta, knoflook, crème van baba ganoush en rozemarijn tijm saus

Na de lunch begint de tour dan echt. Maurice pikt ons op bij Mes Amis en dan verlaten we Maastricht.

De grens over naar wijnkasteel Genoels-Elderen

Limburgse wijnen in de spotlight dus tijdens deze middag en daar sluit een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen dan ook prima bij aan. Je moet er wel de grens voor over, want dit wijnbedrijf vind je bij onze zuiderburen, maar vanuit Maastricht ben je hier zo.

Hier sluiten we aan bij een grotere groep en krijgen een uitgebreide rondleiding over het wijndomein en door de 13de eeuwse wijnkelders (het kasteel zelf is privé bezit en niet te bezichtigen). De dame die ons rondleidt vertelt dat de bodem hier vergelijkbaar is als de bodem in de Bourgogne en daarmee was de keuze voor de te verbouwen druiven snel gemaakt. Chardonnay, omdat deze druif ook het koude klimaat aankan. En verder staat er ook Pinot Noir aangepland.

wijnreis naar Limburg: wijngaard Genoels Elderen

wijnreis naar Limburg: wijnkelder wijnkasteel Genoels Elderen

proeven bij Genoels Elderen

Joyce is de wijnmaakster die hier verantwoordelijk is voor de wijnen. Haar ouders kochten het domein in 1990 en kwamen tot de ontdekking dat het vroeger een wijndomein was. Als 18-jarige vond Joyce dat zo interessant dat ze is voor een studie gekozen heeft om wijn te leren maken en met die kennis heeft ze het huidige wijnbedrijf opgezet.

Jaarlijks worden 3 Chardonnay’s geproduceerd (1x volledige houtrijping, 1x volledige rijping op RVS, 1x rijping op RVS en hout), 1 Pinot Noir en 4 verschillende mousserende wijnen.

Wij proeven 1 Chardonnay ‘Blauw’ (rijping op hout/rvs) uit 2015 en de Zwarte Parel Brut uit 2014. De Chardonnay is voor mij te hoog in de zuren. Veel te fris. De Brut die volgens de traditionele methode is gemaakt valt wat beter in de smaak. Nog steeds wel aan de frisse kant maar in de verte nog iets van een gist smaak.

Na de uitgebreide rondleiding en het proeven gaan wij snel door naar onze volgende stop.

Wijngaard Raarberg, helemaal niet zo raar!

Die stop is bij Wijngaard Raarberg (gewoon weer in Nederland). Geen rare naam voor een wijnbedrijf maar vernoemd naar het gehucht waarin de wijngaard gelegen is. Ook is Raar de naam van de mousserende wijnen die dit wijnbedrijf maakt. Alleen bubbels dus hier, geen stille wijnen. En gemaakt volgens de traditionele methode. Er zijn 3 varianten; een mousserende wijn is van Chardonnay/Pinot Noir, een bestaat voor 100% uit Chardonnay (ofwel Blanc de Blancs) en er is ook een rosé variant.

wijnreis naar Limburg: wijngaard Raarberg

We treffen tijdens onze tour wijnmaker en eigenaar Ralph Huydts op de wijngaard waar hij druk bezig is. Toen hij in 2010 begon was hij de jongste wijnboer van Nederland! Het wijnvak is hem niet met de paplepel ingegoten want hiervoor was hij accountmanager in de IT. Duidelijk iets heel anders! Met veel humor en passie vertelt hij over zijn wijngaard en hoe het er hier aan toe gaat.

De wijnen worden trouwens niet bij de wijngaard gemaakt. Daarvoor moet je naar het centrum waar in een uit de 19e eeuw daterend pand (aan de Alexander Battalaan 31 in de wijk Wyck.) het vinificatie proces van Wijngaard Raarberg wordt uitgevoerd. Hier kun je ook terecht voor een proeverij en/of rondleiding.

Wijngaard St. Martinus & een smakelijk bergdorpje

Van Raar rijdt Maurice met ons naar Vijlen. Onze volgende bestemming is wijngaard St. Martinus. Leuk dat die op het programma staat, daar hoopte ik stiekem al op!

Het verhaal van dit wijnbedrijf begint in 1988 met Hans Beurskens die een kleine wijngaard aanplant omdat dit altijd al een droom van hem was.  Het bedrijf groeit en als Stan (de zoon) 18 jaar is neemt hij de taken van zijn vader die dan ernstig ziek is, over. In dat eerste jaar maakt hij zijn eerste rode en ook witte wijn. Later gaat hij studeren aan wijnuniversiteiten in Geisenheim en Stellenbosch om zijn kennis verder uit te breiden.

Intussen zijn we al heel wat jaren verder en adviseert hij wijnmakers door het hele land en zelfs over de hele wereld. Zo wordt hij ook wel de ”vliegende wijnmaker’ genoemd. Innovatie en zich onderscheiden vind hij belangrijk maar nog meer om de wereld beter achter te laten. Een mooi streven!

wijnreis naar Limburg: bezoek wijngaard St. Martinus

wijnreis naar Limburg: wijngaard St. Martinus wijnvat

Stan is er helaas niet als wij hier zijn, maar Maurice heeft zo zijn connecties en kan ons zelfs het een en ander laten zien en vertellen.

Na de rondleiding nemen we plaats op het terras vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over het dal. Wat een topplek is het hier!

We proeven 3 verschillende wijnen van St. Martinus:

  1. Bergdorpje 2017 – Een witte wijn van Johanniter, Solaris en Muscarisen waarvan de aroma’s je flink vanuit je glas tegemoet komen. Een fruitige wijn met iets van abrikoos en ook wat frisse tonen, zodat de wijn mooi in balans is. Ik vind dit echt een heerlijke wijn en besluit dan ook een flesje van deze wijn in de winkel te kopen. Lekker om nog eens thuis te drinken. Deze wijn is trouwens uitgeroepen tot Nederlandse Aspergewijn 2019!
  2. Hemels Roze 2018  – Monarch, Pinotin en Cabernet Cortis zijn de druiven waarvan deze rosé gemaakt is. Een wijn die perfect past bij het weer wat we die dag hebben (stralende zon!). Fris, droog en de fruitige smaak van aardbei en framboos. Hemels!
  3. Johannes 2017 – Tot slot een rode wijn die vernoemt is naar de vader van Stan, ook wel de oprichter van de St. Martinus. Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin zijn de druiven waarvan de wijn gemaakt is. Een sappige wijn met aardse tonen. Ook kun je proeven dat de wijn houtrijping heeft gehad.

Het proeven hier is een feestje! En naast het Bergdorpje, koop ik hier ook nog de Cuvée Prestige 2014 Brut Nature. Kunnen we thuis ook nog een klein Limburgs feestje vieren!

Johannes St. Martinus

Wijn van Landgoed Overst Voerendaal proeven

De tijd met Maurice vliegt voorbij! De fles Auxerrois van Landgoed Overst Voerendaal die we ook nog zouden proeven krijgen we daarom mee naar huis.

Auxerrois is een druif die veel gebruikt wordt in Limburg maar die we tijdens deze trip nog niet geproefd hebben. Maar dat komt zo dus nog goed. Zodra ik de wijn geproefd heb zal ik dat hier nog toevoegen.

wijnreis naar Limburg: Auxerrois Overst

Een geslaagde wijnreis in eigen land

En zo kwam er een eind aan een geweldige middag waarbij we veel moois en interessants gezien, gehoord en geproefd hebben. Een wijnreis naar Limburg is zeker de moeite waard! Voor ons voelde de tour als een kleine mini vakantie! Jammer dat we niet in de buurt wonen! Zelf eens naar Limburg voor een mini wijnreis? Check de pagina www.wijnreisinlimburg.nl

Update: later ben ik nog eens terug geweest naar Limburg en bezocht ik bruisend wijndomein Holset. Ook een aanrader! En leuk om ook te bezoeken als je toch in Limburg bent. Nieuwsgierig? Lees de blog Een bruisend bezoek aan Domein Holset.

Andere wijnreizen?

Check de blogs over wijnreizen naar:

Ook voor in Nederland heb ik artikelen gemaakt vol tips om je bezoek tot een succes te maken!

Voor deze trip ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Scroll naar boven