Wit, rood, rosé…. Oranje wijn?

Het bestaat écht en is geen hype zoals de blauwe wijn; oranje wijn is wél natuurlijk gemaakt. En nee, niet bedacht door Nederlanders helaas. De oranje wijn bestaat eigenlijk al heel lang, maar krijgt de laatste tijd pas meer aandacht. Gelukkig maar, want een goede oranje wijn is super met dit zonnige weer!

Al eeuwenoud

Oranje wijn wordt al best lang gemaakt, al eeuwen zelfs! Toch is het de laatste jaren pas aan bekendheid aan het winnen. En dat is maar goed ook, want bijvoorbeeld met een heerlijke barbecue kun je een oranje wijn prima combineren.

De oranje wijn is geherintroduceerd door Josko Gravner uit Friuli (Italië), die deze wijn sinds 1998 bottelt. Hij gebruikt liever de term ‘amber’ in plaats van oranje. Kwestie van smaak… In 2004 was er een Engelse wijnhandelaar, gebaseerd in Italië, die de term ‘orange wine’ de wereld in slingerde na het proeven er van. En die term is blijven hangen, ik denk dat die in Nederland ook beter werkt 😉

In Slovenië, wat aan Friuli grenst, maken ze al eeuwen oranje wijn; met zo weinig mogelijk ingrepen en dus zo veel mogelijk natuurlijk. Ze ontdekten ook dat wijn maken op deze manier zorgde dat de wijn langer houdbaar was. Hoe doen ze dat dan toch, zo’n oranje wijn maken?

Het proces van oranje wijn

Een oranje wijn wordt eigenlijke gemaakt op de manier van rode wijn, maar dan met witte druiven. Na het plukken van de rijpe witte druiven, fermenteren de wijnen dus met schillen en pitjes. Voor witte wijnen worden de druiven direct geperst en fermenteren daarna pas, voor oranje gebruik je dus de hele druif. Soms gebruiken ze hele trossen in plaats van de losse druiven.

Hoe lang de druiven fermenteren varieert per wijnmaker; dat kan van een week tot zelfs een jaar duren. Ook waarin de druiven fermenteren verschilt. Vaak gebeurt dit in vaten van klei, zoals amfora die al dan niet zijn ingegraven in de grond.

De schilweking van de druiven geeft de ambergeel/oranje kleur. Naast de donkere kleur, hebben oranje wijnen ook tannines van de pitjes en als hele trossen worden gebruikt ook van de takjes. Het is dus belangrijk dat de druiven echt rijp zijn om geen wrange, groene tannines te onttrekken. Die zijn namelijk niet zo lekker. In de schil zitten ook veel aroma’s, dus ook dát krijgt een oranje wijn een beetje extra mee. Net als rosé heb je dus heel veel smaken en kleuren oranje wijn; van licht tot donker en van makkelijker drinkbaar tot complex en vol.

amfora
Dit is een amfora

Oude bekenden

Wellicht ken je oranje wijnen stiekem wel al. Als je wel eens een Tokaj Aszu, een met de voeten gestampte witte port of een wijn uit Georgië hebt gehad, dan heb je al eens een oranje wijn gedronken. Bij deze wijnen weken de schillen ook mee tijdens de fermentatie. Alleen zijn deze wijnen zoet en in geval van port ook versterkt. De oranje wijn waar het over gaat als we het over oranje wijn hebben, is een droge wijn gemaakt zoals hierboven beschreven.

Daarnaast zijn er soms ‘oranje wijnen’ die hun kleur aan iets anders danken: oxidatie. Als witte wijnen in contact komen met zuurstof, en dat kan heel geleidelijk zijn en dus jaren duren, dan verkleuren ze ook richting amber. Denk maar aan sherry. Deze wijnen smaken heel anders dan de ‘normale’ oranje wijnen.

Geen natuurwijn

Alhoewel oranje wijn op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt, is het geen natuurwijn. Vaak wordt er wel biologisch of biodynamisch gewerkt, maar dit hoeft niet. Omdat de wijn tannines opnemen van de pitjes, is er minder sulfiet nodig dan bij normale witte wijnen. Deze tannines beschermen de wijn namelijk tegen zuurstof. Wat je ook veel ziet bij oranje wijnen, is dat ze fermenteren met de gist die van nature al aanwezig is op de schil. Je hebt vast wel eens zo’n waas gezien op de druiven die je eet, toch? Dat zijn de gisten waardoor druiven gaan fermenteren, óók als je ze te lang in je fruitschaal laat liggen… Heb ik van horen zeggen uiteraard.

En wat proef je dan?

Oranje wijnen drink je net als witte wijnen en rosé gekoeld. Omdat ze tannines bevatten, heb je met deze wijnen echt een vol glas en kun je het heerlijk combineren met eten. Ik hou er sowieso al van om niet altijd de standaard combinaties te maken, maar als je wit nog niet durft te combineren met vlees, probeer het dan eens met een oranje wijn!

Een oranje wijn heeft het frisse en fruitige van witte wijn, met de stevigheid van rode wijn door de tannines. Uiteraard is de hoeveelheid tannines afhankelijk van hoe lang de druiven met de schillen samen hebben gezeten.

De oranje wijnen die ik heb geproefd, waren heerlijk fris, hadden prettige zuren en smaken van sinaasappel, mandarijn, citrusvruchten, soms ook een lekkere kruidige noot en zeker mooie volle wijnen. Lekker een flesje halen dus! En met Koningsdag drink je voortaan oranje wijn uiteraard, toch?

Oranje wijn


Isabel schreef al eerder over Corpinnat, nog even teruglezen? Dat kan hier. Benieuwd naar de verdere wijn avonturen van Isabel? Volg haar dan via haar Instagram account Sparkling Business

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Interessant artikel voor je vrienden, familie of collega’s? Leuk als je het artikel met ze deelt!

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

+ posts

Wijngek en WSET Diploma Course student. Vindt erg veel lekker, proeft graag nieuwe dingen en steekt anderen graag aan met haar passie. Lievelingswijn is mousserende wijn, onder de indruk van Champagne. Meest recent bezochte wijngebied: Champagne in Frankrijk. Salut!

Deel met vrienden
Scroll naar boven