fbpx

Oud en nieuw: Tips voor bubbels en borrelhapjes

Het zijn rare tijden. De laatste fles wijn in een restaurant is maanden geleden, maar thuis drink je misschien wel iets meer én mooiere flessen. Misschien kom je wat vaker bij je lokale wijnhandel of haal je een flesje bij de take-out van je favoriete restaurant. En nu, eind december, denk je na over wat je gaat doen met Oud & Nieuw. Je kan natuurlijk met een dure fles wijn je bed in duiken en hopen dat 2020 zo snel mogelijk voorbij is, maar als je toch iets gaat vieren vind je in dit stukje misschien wat leuke tips.

Oud & Nieuw: wat roept iedereen dan? Champagne! Maar is dat de enige en beste keuze? Misschien niet, want er is zo veel moois in de wereld van bubbels náást de obligate fles champagne.

Hoe maken ze champagne ook al weer?

Hoe maken ze die bubbels eigenlijk? Dat kan op een paar manieren, waarvan er twee het meest voorkomen; de traditionele methode (méthode traditionnelle) is de methode waarop o.a. champagne en cava gemaakt worden en de tank methode is de manier waarop bijvoorbeeld prosecco gemaakt wordt.

Bij méthode traditionnelle wordt de wijn eerst gemengd om een goede basissmaak te krijgen. Daarna gaat er een beetje extra gist en suiker in de fles en wordt er gewacht tot de wijn in de fles de tweede vergisting door heeft gemaakt. Vervolgens halen ze de dode gistcellen uit de fles, en voegen ze nóg een klein beetje wijn en suiker toe (dit proces heet dosage en het mengsel heet Liqueur d’Expédition). De laatste stap is het sluiten van de fles met de bekende kurk en het stalen kooitje (een “Muselet”).

De tank methode is wat eenvoudiger. Daarbij wordt de basiswijn in een tank gemengd met gist en suiker en vindt de tweede vergisting in diezelfde rvs tank plaats. De wijn wordt vervolgens gefilterd om de dode gistcellen er uit te halen en tot slot wordt de wijn met de dosage in een fles gedaan. Die dosage, het toevoegen van een beetje wijn en suiker, zorgt voor de variatie in drogere of zoetere bubbelwijn.

Hoe droog of zoet de wijn dan is, kan je lezen op het etiket:
o Doux (>50 gr. suiker per liter)
o Demi-sec (32-50 gr. suiker per liter)
o Sec (17-32 gr. suiker per liter)
o Extra sec (12-17 gr. suiker per liter)
o Brut (6-12 gr. suiker per liter)
o Extra Brut (0-6 gr. suiker per liter)
o Brut Nature (0-3 gr. suiker per liter)

Cap classique
Ook in Zuid-Afrika maken ze mooie bubbels volgens de traditionele methode (= Cap Classique)

Keuzestress?

Naast champagne, cava en prosecco zie je in de winkel sekt, crémant en andere bubbels. Wat is het verschil tussen al deze bubbelwijnen?

Champagne
Bubbelwijn uit de Champagnestreek in Frankrijk, gemaakt volgens traditionele methode.
Cava
Bubbelwijn uit Spanje, gemaakt volgens de traditionele methode. Een paar jaar geleden is een aantal
producenten afgesplitst om hogere kwaliteit ‘cava’ te maken die ze ‘Corpinnat’ noemen.
Prosecco
Bubbelwijn uit het noorden van Italië, gemaakt met de tank methode. Vaak wat frisser en fruitiger
dan bijvoorbeeld champagne.
Sekt
Bubbelwijn uit Duitsland of Oostenrijk. De beste varianten worden gemaakt volgens de traditionele
methode, vaak van de Riesling druif.
Crémant
Bubbelwijn uit Frankrijk buiten de Champagnestreek, gemaakt volgens de traditionele methode. Zo is
er bijvoorbeeld Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne en Crémant de Limoux.
Zoete bubbels
Er zijn ook zoete bubbels zoals de Italiaanse Moscato d’Asti of Brachetto d’Acqui. Vaak heel fijn
verfrissend bij een dessert

Valkuilen en aanraders bij het kopen van een fles bubbels

Waar moet je op letten als je een flesje bubbels wilt kopen? Wat zijn aanraders en wat zijn valkuilen? Vaak is het een kwestie van proberen. Zo kan je bijvoorbeeld heerlijk én goedkope cava vinden, maar ook een miskoop doen. Persoonlijk ben ik fan van Corpinnat, een iets chiquere variant van cava.

Bij champagne ligt de valkuil bij de grote massa-producerende huizen. Moët & Chandon en Veuve Clicquot zijn bekende huizen, maar daarbij betaal je voor de bekende naam en is de champagne niet per se heel bijzonder. Vraag je lokale slijter dus eens naar zijn eigen favoriet!

Bij Prosecco en Sekt ligt de valkuil eigenlijk hetzelfde als bij Cava. Door de grote variatie is er ook een grote variatie en kwaliteit die helaas puur op de fles soms lastig beoordelen is. Je kan je wel enigszins laten leiden door prijs. Een fles van onder de 5 euro is wel heel goedkoop om ook nog kwaliteit te hebben dus ik kies vaak voor een fles van tussen de 10 en 20 euro. Kijk bij Sekt bijvoorbeeld eens naar Riesling Brut van Von Buhl (ca. €18,-). Bij Prosecco ben ik fan van bijvoorbeeld CasaBianca Valdobbiadene Prosecco (ca. €15,-).

De overtreffende trap van de bekende huizen vind je bij de champagnes bekend van rappers. Zo is er bijvoorbeeld Cristal of de champagne van Jay-Z; Armand de Brignac ‘Ace of Spades’. Zijn die €300,- tot soms €10.000,- waard? Ik heb het zelf nog nooit geproefd, maar durf best te gokken dat er betere champagne te vinden is voor minder geld.

Een laatste valkuil ligt bij het glaswerk. Sla de flutes (de bekende lange, dunne glazen) over en pak gewoon witte wijnglazen. Wellicht iets minder mooi om de bubbels te bekijken, maar het komt de smaak echt ten goede.

sekt

Borrelhapjes met Oud & Nieuw

Wat doe je met Oud & Nieuw met eten? Een van mijn favoriete oplossingen is het diner helemaal over te slaan en de hele avond met borrelhapjes te vullen. Zo kan je leuk variëren, is er de hele avond iets lekkers te eten en sowieso voor elk wat wils. Bovendien hoef je voor veel goede borrelhapjes ook niet een dag lang in de keuken te staan.

Nu we door Corona maatregelen maar weinig vrienden op bezoek mogen vragen en we Oud & Nieuw dit jaar dus noodgedwongen met een heel select gezelschap vieren, moeten we misschien dus maar iets meer uitpakken met chique hapjes.

Hieronder wat inspiratie voor hapjes bij verschillende bubbels. Als je toch van plan bent meerdere flessen te gaan drinken, dan is het leuk om te variëren en bij elke fles ook andere, bijpassende, hapjes te serveren. Misschien wil je de taken liever verdelen? Stuur dit artikel dan door naar vrienden met het verzoek hun favoriete fles bubbels mee te nemen mét bijpassende hapjes.

Champagne
Oesters, Blini’s met crème fraîche en viseitjes, toastjes met een mooi romig geitenkaasje
Rosé Champagne
Zalm met wat roomkaas en een kappertje, gegrilde scampi met kruiden
Cava
Sushi, Padron pepers, Aioli dip
Prosecco
Asperges met amandel, parmaham, forel met stukjes groene appel
Sekt
Pittige Aziatische hapjes, gerookte paling
Zoete bubbels
Bosvruchten met ijs, aardbeienslof, bosbessentaartjes met Brachetto d’Acqui
Help, ik hou niet van bubbels!
Geen paniek. Ook zonder bubbels kom je de avond met deze hapjes goed door. Als je dan voor één
soort wijn moet kiezen, vraag je slijter dan eens naar zijn favoriete Duitse Riesling! Riesling
combineert ook uitstekend met deze hapjes.

Italiaanse bubbels combineren vaak perfect met Italiaanse hapjes

Oliebollen

Natuurlijk, traditioneel gezien eten we oliebollen en appelflappen met Oud & Nieuw. Maar drink je daar dan een dure fles champagne bij rond middernacht? Wat mij betreft niet. Het combineert niet fantastisch en misschien is het op dat tijdstip ook tijd voor een wat betaalbaardere fles bubbels: mijn favoriet is Moscato d’Asti. Lichte wijn (vaak maar 4% alcohol) is op dat tijdstip meer dan welkom en het zoete van de wijn kan het vette van de oliebollen prima aan.

1 Januari 2021: the day after

Ja, óók met goede bubbels eindig je de volgende dag met een kater, als je er te veel van drinkt. Wat eet je dan? Er zijn veel ideeën over het oplossen van katers, maar mijn ervaring is dat eieren met spek toch echt het best werken. En wat combineert ideaal met eieren en spek? Champagne! Zorg dat je de restjes drank van de avond er voor dus even netjes opbergt in de koelkast. Bij je slijter, of online, kan je speciale doppen kopen om een halve fles bubbelwijn goed in de koelkast op te slaan. Dat laatste glaasje bij je ontbijt frist je dan vast weer op. Twee Ibuprofen wegspoelen met een glas champagne en je bent klaar voor 2021.

Kortom

Het wordt een rare Oud & Nieuw, dat is een ding dat zeker is. Geen vuurwerk, geen groepen vrienden bij elkaar, geen feestjes in de kroeg. Maar met deze tips kan je wél een fijne avond hebben met een klein groepje bij elkaar. En anders kruip je gewoon onder de dekens met een fles champagne en een grote bak popcorn, want ook dat is een perfecte combinatie!

Benieuwd naar de verdere culinaire avonturen van Peter Paul? Volg hem ook via Instagram. Nog op zoek naar tips voor wijn & kaas combinaties? Check dan deze gastblog.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook samen met mij proeven? Dat kan! Normaal doe ik proeverijen aan huis of op de zaak maar vanwege de Corona maatregelen kan dat op dit moment niet. Wat wel mogelijk is? Online proeven tijdens een wijnproeverij met vrienden (of collega’s of familie). Je kunt ook een kijkje nemen in mijn wijn webshop Wijn van Esther

+ posts

Peter Paul is 38, getrouwd en vader. Eten en drinken zijn absoluut hobby nr. 1. Hij kookt zelf graag, gaat door heel Nederland uit eten, reist (ook voor lokaal eten en wijn), heeft te veel wijn in huis maar zoekt toch altijd meer en rondde onlangs zijn WSET2 wijnexamen af om ook die hobby iets officiëler te maken. Op zijn instagram @PP.corks.and.forks deelt hij zijn culinaire avonturen

Deel met vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Scroll naar top