Bijna…eind december,waarschijnlijk denk je na over wat je gaat doen met Oud & Nieuw. Je kan natuurlijk met een dure fles wijn je bed in duiken en hopen dat het jaar zo snel mogelijk voorbij is, maar het vieren is toch een stuk gezelliger! En dan vind je in dit stukje misschien wat leuke tips.
Oud & Nieuw: wat roept iedereen dan? Champagne! Maar is dat de enige en beste keuze? Misschien niet, want er is zo veel moois in de wereld van bubbels náást de obligate fles champagne.
Hoe maken ze champagne ook al weer?
Hoe maken ze die bubbels eigenlijk? Dat kan op een paar manieren, waarvan er twee het meest voorkomen; de traditionele methode (méthode traditionnelle) is de methode waarop o.a. champagne en cava gemaakt worden en de tank methode is de manier waarop bijvoorbeeld prosecco gemaakt wordt.
Bij méthode traditionnelle wordt de wijn eerst gemengd om een goede basissmaak te krijgen. Daarna gaat er een beetje extra gist en suiker in de fles en wordt er gewacht tot de wijn in de fles de tweede vergisting door heeft gemaakt. Vervolgens halen ze de dode gistcellen uit de fles, en voegen ze nóg een klein beetje wijn en suiker toe (dit proces heet dosage en het mengsel heet Liqueur d’Expédition). De laatste stap is het sluiten van de fles met de bekende kurk en het stalen kooitje (een “Muselet”).
De tank methode is wat eenvoudiger. Daarbij wordt de basiswijn in een tank gemengd met gist en suiker en vindt de tweede vergisting in diezelfde rvs tank plaats. De wijn wordt vervolgens gefilterd om de dode gistcellen er uit te halen en tot slot wordt de wijn met de dosage in een fles gedaan. Die dosage, het toevoegen van een beetje wijn en suiker, zorgt voor de variatie in drogere of zoetere bubbelwijn.
Hoe droog of zoet de wijn dan is, kan je lezen op het etiket:
o Doux (>50 gr. suiker per liter)
o Demi-sec (32-50 gr. suiker per liter)
o Sec (17-32 gr. suiker per liter)
o Extra sec (12-17 gr. suiker per liter)
o Brut (6-12 gr. suiker per liter)
o Extra Brut (0-6 gr. suiker per liter)
o Brut Nature (0-3 gr. suiker per liter)

Keuzestress?
Naast champagne, cava en prosecco zie je in de winkel sekt, crémant en andere bubbels. Wat is het verschil tussen al deze bubbelwijnen?
Champagne
Bubbelwijn uit de Champagnestreek in Frankrijk, gemaakt volgens traditionele methode.
Cava
Bubbelwijn uit Spanje, gemaakt volgens de traditionele methode. Een paar jaar geleden is een aantal
producenten afgesplitst om hogere kwaliteit ‘cava’ te maken die ze ‘Corpinnat’ noemen.
Prosecco
Bubbelwijn uit het noorden van Italië, gemaakt met de tank methode. Vaak wat frisser en fruitiger
dan bijvoorbeeld champagne.
Sekt
Bubbelwijn uit Duitsland of Oostenrijk. De beste varianten worden gemaakt volgens de traditionele
methode, vaak van de Riesling druif.
Crémant
Bubbelwijn uit Frankrijk buiten de Champagnestreek, gemaakt volgens de traditionele methode. Zo is
er bijvoorbeeld Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne en Crémant de Limoux.
Zoete bubbels
Er zijn ook zoete bubbels zoals de Italiaanse Moscato d’Asti of Brachetto d’Acqui. Vaak heel fijn
verfrissend bij een dessert
Valkuilen en aanraders bij het kopen van een fles bubbels
Waar moet je op letten als je een flesje bubbels wilt kopen? Wat zijn aanraders en wat zijn valkuilen? Vaak is het een kwestie van proberen. Zo kan je bijvoorbeeld heerlijk én goedkope cava vinden, maar ook een miskoop doen. Persoonlijk ben ik fan van Corpinnat, een iets chiquere variant van cava.
Bij champagne ligt de valkuil bij de grote massa-producerende huizen. Moët & Chandon en Veuve Clicquot zijn bekende huizen, maar daarbij betaal je voor de bekende naam en is de champagne niet per se heel bijzonder. Vraag je lokale slijter dus eens naar zijn eigen favoriet!
Bij Prosecco en Sekt ligt de valkuil eigenlijk hetzelfde als bij Cava. Door de grote variatie is er ook een grote variatie en kwaliteit die helaas puur op de fles soms lastig beoordelen is. Je kan je wel enigszins laten leiden door prijs. Een fles van onder de 5 euro is wel heel goedkoop om ook nog kwaliteit te hebben dus ik kies vaak voor een fles van tussen de 10 en 20 euro. Kijk bij Sekt bijvoorbeeld eens naar Riesling Brut van Von Buhl (ca. €18,-). Bij Prosecco ben ik fan van bijvoorbeeld CasaBianca Valdobbiadene Prosecco (ca. €15,-).
De overtreffende trap van de bekende huizen vind je bij de champagnes bekend van rappers. Zo is er bijvoorbeeld Cristal of de champagne van Jay-Z; Armand de Brignac ‘Ace of Spades’. Zijn die €300,- tot soms €10.000,- waard? Ik heb het zelf nog nooit geproefd, maar durf best te gokken dat er betere champagne te vinden is voor minder geld.
Een laatste valkuil ligt bij het glaswerk. Sla de flutes (de bekende lange, dunne glazen) over en pak gewoon witte wijnglazen. Wellicht iets minder mooi om de bubbels te bekijken, maar het komt de smaak echt ten goede.
Borrelhapjes met Oud & Nieuw
Wat doe je met Oud & Nieuw met eten? Een van mijn favoriete oplossingen is het diner helemaal over te slaan en de hele avond met borrelhapjes te vullen. Zo kan je leuk variëren, is er de hele avond iets lekkers te eten en sowieso voor elk wat wils. Bovendien hoef je voor veel goede borrelhapjes ook niet een dag lang in de keuken te staan.
Pak lekker uit met chique hapjes. Hieronder wat inspiratie voor hapjes bij verschillende bubbels. Als je toch van plan bent meerdere flessen te gaan drinken, dan is het leuk om te variëren en bij elke fles ook andere, bijpassende, hapjes te serveren. Misschien wil je de taken liever verdelen? Stuur dit artikel dan door naar vrienden met het verzoek hun favoriete fles bubbels mee te nemen mét bijpassende hapjes.
Champagne
Oesters, Blini’s met crème fraîche en viseitjes, toastjes met een mooi romig geitenkaasje
Rosé Champagne
Zalm met wat roomkaas en een kappertje, gegrilde scampi met kruiden
Cava
Sushi, Padron pepers, Aioli dip
Prosecco
Asperges met amandel, parmaham, forel met stukjes groene appel
Sekt
Pittige Aziatische hapjes, gerookte paling
Zoete bubbels
Bosvruchten met ijs, aardbeienslof, bosbessentaartjes met Brachetto d’Acqui
Help, ik hou niet van bubbels!
Geen paniek. Ook zonder bubbels kom je de avond met deze hapjes goed door. Als je dan voor één
soort wijn moet kiezen, vraag je slijter dan eens naar zijn favoriete Duitse Riesling! Riesling
combineert ook uitstekend met deze hapjes.

Oliebollen
Natuurlijk, traditioneel gezien eten we oliebollen en appelflappen met Oud & Nieuw. Maar drink je daar dan een dure fles champagne bij rond middernacht? Wat mij betreft niet. Het combineert niet fantastisch en misschien is het op dat tijdstip ook tijd voor een wat betaalbaardere fles bubbels: mijn favoriet is Moscato d’Asti. Lichte wijn (vaak maar 4% alcohol) is op dat tijdstip meer dan welkom en het zoete van de wijn kan het vette van de oliebollen prima aan.
1 Januari: the day after
Ja, óók met goede bubbels eindig je de volgende dag met een kater, als je er te veel van drinkt. Wat eet je dan? Er zijn veel ideeën over het oplossen van katers, maar mijn ervaring is dat eieren met spek toch echt het best werken. En wat combineert ideaal met eieren en spek? Champagne! Zorg dat je de restjes drank van de avond er voor dus even netjes opbergt in de koelkast. Bij je slijter, of online, kan je speciale doppen kopen om een halve fles bubbelwijn goed in de koelkast op te slaan. Dat laatste glaasje bij je ontbijt frist je dan vast weer op. Twee Ibuprofen wegspoelen met een glas champagne en je bent klaar voor het nieuwe jaar!.
Benieuwd naar de verdere culinaire avonturen van Peter Paul? Volg hem ook via Instagram. Nog op zoek naar tips voor wijn & kaas combinaties? Check dan deze gastblog.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Peter Paul is 38, getrouwd en vader. Eten en drinken zijn absoluut hobby nr. 1. Hij kookt zelf graag, gaat door heel Nederland uit eten, reist (ook voor lokaal eten en wijn), heeft te veel wijn in huis maar zoekt toch altijd meer en rondde onlangs zijn WSET2 wijnexamen af om ook die hobby iets officiëler te maken. Op zijn instagram @PP.corks.and.forks deelt hij zijn culinaire avonturen