Waarom Amarone zo geweldig maar ook kostbaar is!

Tijd voor een blog over Amarone, een (vind ik) geweldige wijn uit Italië! Een wijn die bijzonder is en ook kostbaar. Waarom dat is en meer over deze topwijn lees je in dit artikel.

Waar komt Amarone vandaan?

Deze wijn kan maar uit een gebied komen en wel uit de Italiaanse wijnregio Valpolicella. Amerone heet dan ook voluit Amarone della Valpolicella.

Ik bracht al eens een bliksembezoek aan deze mooie wijnregio, zoals je kunt lezen in de blog Een korte wijnreis naar Valpolicella

Deze regio ligt ten noordwesten van Verona en vanaf het vliegveld ben je al binnen 20 minuten in dit gebied! Goed bereikbaar dus en zeker een aanrader.

Valpolicella streek voor Amarone

Welke druiven worden gebruikt voor deze wijn?

Amarone wordt altijd gemaakt van inheemse druivenrassen,  Corvina, Rondinella en Molinara. Het grootste deel van de blend bestaat uit Corvina.

Hoe wordt Amarone gemaakt en waarom is dat zo bijzonder?

De druiven worden pas laat geplukt (ergens begin oktober) en daarna gedroogd.  Dit gebeurt op matten van stro of in kratten in een geconditioneerde ruimte en duurt zo’n 3 maanden. Tijdens dat drogen verliezen de druiven vocht en ontstaat er een geconcentreerde smaak, een hoog suikergehalte evenals een hoog alcoholgehalte. Deze speciale droog methode heet appassimento.

Na het indrogen krijgt Amorone altijd nog houtrijping voordat het op de markt gebracht kan worden. Na 3 tot 5 jaar rijping op hout, volgt nog rijping op de fles en dan is de wijn eindelijk klaar!  Door het indrogen van de druiven en de verdere rijping krijgt de wijn een hele rijke, complexe en geconcentreerde smaak. Heerlijk!

Zoals je intussen begrijpt gaat er veel meer tijd zitten in het maken van Amarone in vergelijking met ‘normale’ wijn en zijn er vanwege die appasimento methode meer druiven nodig (2x zoveel als normaal!). Dat maakt deze bijzondere wijn wat kostbaar.  Maar het resultaat is geweldig en de moeite waard om eens te proberen. Want dit is zeker een wijn waarbij je bij elke slok ‘wow’ denkt! Een goede wijn om uit te kiezen voor een speciaal moment.

En ligt er een Amarone in je wijnrek of kelder? Geen haast, dit is ook een wijn die je heel goed (jaren) kunt bewaren.

drogen van druiven voor Amarone

Wat betaal je gemiddeld voor een fles Amarone?

Nu je weet hoe Amarone gemaakt wordt, begrijp je ook het bijbehorende prijskaartje vast ook. Voor een goede Amarone betaal je op z’n minst €30 of (veel) meer.

Zijn er ook alternatieven voor Amarone?

De restanten en schillen die voor het maken van de Amarone gebruikt zijn, komen nog goed van pas. Bij Ripasso (ook uit Valpolicella) wordt dit gebruikt voor de tweede vergisting. Hierdoor heeft Ripasso ook wat Amarone invloeden.

Er zijn ook wel andere Italiaanse wijnhuizen die de appassimento techniek gebruiken bij het maken van hun wijnen. Dan worden er wel andere druiven gebruikt en is het dus geen Amarone. Je kunt bij die wijnen wel ook die geconcentreerde smaken verwachten.


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!  En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!

 

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven