Een van de redenen dat ik zo gek ben op wijn is de enorme diversiteit in smaken, aroma’s en wijngebieden, waardoor je nooit klaar bent met ontdekken. Wijn zorgt ervoor dat je de natuur en cultuur van verschillende landen kunt leren kennen. En zo divers als de landen, druiven en historie die verband hebben met de wijn zijn ook de smaken die je in wijn kunt ontdekken. Cabernet Sauvignon is wat dat betreft een druif van uitersten: het is een echte krachtpatser met een heel herkenbaar smaakprofiel. Ik dook de diepte in en vertel je hieronder alles wat je moet weten over Cabernet Sauvignon! Hier komen 9 feiten!
1. Cabernet Sauvignon is het meest aangeplante druivenras ter wereld
Cabernet Sauvignon vind je terug in ongeveer alle landen waar wijn wordt geproduceerd. Redenen hiervoor zijn uiteraard de populariteit bij de consument, die de eigenschappen van deze wijn erg kan waarderen: Amerikanen noemen de wijn liefkozend CabSauv. Ze zijn gek op de herkenbare smaken van donker fruit, stevige tannines en milde zuren.
Ook bij wijnmakers is Cabernet Sauvignon erg populair vanwege de relatief hoge opbrengst en de beperkte eisen die worden gesteld aan de ondergrond en het klimaat waar de druiven tot hun recht kunnen komen. Ook heeft de druif (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Pinot Noir) een dikke schil, wat hem minder vatbaar maakt voor ziektes en schimmels.
Cabernet Sauvignon wordt dus veel aangeplant en is populair bij zowel de wijnconsument als wijnmakers. Het eindproduct is zo divers als de doelgroep: In de Franse regio Bordeaux, de Amerikaanse regio Californië, in Toscane in Italië, Australië en Chili wordt de echte top bereikt, vaak ook qua prijzen. Aan de andere kant kun je uit bijvoorbeeld de Franse regio Languedoc, Chili, Argentinië maar ook uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland prima betaalbare varianten vinden. Zelfs China maakt Cabernet Sauvignon, waarover meer in feit nummer 6.
2. De smaak van Cabernet Sauvignon is heel herkenbaar!
Cabernet Sauvignon is goed herkenbaar door zijn onderscheidende smaakprofiel. Vaak herken je cassis, zwarte bes, kers en pruim. Daarbij komt dat je in de wijn – door de dikke schil van de druif – vaak vrij veel tannine terugkomt. Soms komen ook wat aardse smaken terug zoals leer of koffie. Als de wijn houtrijping heeft gehad zal je er wat cederhout en vanille in terugvinden. Veel mensen ruiken en proeven daarnaast ook groene paprika terug in de Cabernet Sauvignon. Dit is een unieke eigenschap die je niet vaak in andere wijn zult tegenkomen.
Voor de wijnmaker is het een kunst om ervoor te zorgen dat de ruim aanwezige tannines de smaak van de wijn niet te veel overvleugelen. Traditioneel heeft de wijn tijdens het proces van wijn maken relatief veel contact met de schilletjes om zo veel mogelijk smaak en kleur aan de druiven te onttrekken, waardoor ook veel tannine in de wijn terechtkomt. Om deze tannines niet teveel te laten overheersen is langdurige oudering (vaak op hout) noodzakelijk. De tannine wordt daardoor wat zachter en ronder. Om de wijn sneller drinkbaar te maken moet de wijnmaker dus het contact met de schillen van de druif verkorten.
Niet alleen de smaak en geur van Cabernet Sauvignon is heel herkenbaar. Je kan dit druivenras ook herkennen aan de intense paarse kleur van de wijn.
3. Bordeaux is de thuishaven voor Cabernet Sauvignon en zet de standaard
Bordeaux kan je gerust de traditionele thuishaven voor Cabernet Sauvignon noemen. Maar Bordeaux is meer dan de geboorteplaats van het druivenras. Wijnmakers en wijnconsumenten uit de hele wereld kijken naar Bordeaux als maatstaf voor kwaliteit.
In Frankrijk is meestal niet het druivenras maar de plaats van herkomst op de fles terug te vinden. Hierdoor leg je misschien niet 1 op 1 de relatie tussen Bordeaux en Cabernet Sauvignon. Vaak is Cabernet Sauvignon ook niet de enige druif die gebruikt wordt bij de productie van een Bordeauxwijn: meestal in een blend met Cabernet Franc en Merlot. Door zijn bijzondere eigenschappen als een hoog tanninegehalte, milde zuren en bewaarpotentieel is deze wijn erg geschikt om samen met het fruitige en vlezige van Merlot en de aroma’s en het fruit van een Cabernet Franc een perfecte Bordeaux wijn te vormen.
4. Ook de Super Tuscans vertrouwen op de Cab
Zoals eerder gezegd is Cabernet Sauvignon enorm populair. Net als bij Chardonnay is deze populariteit niet zonder slag of stoot ontstaan. Toen buiten Frankrijk in steeds meer landen Cabernet Sauvignon werd aangeplant, ten koste van traditionele druivenrassen die daar eerder stonden aangeplant kwam de vraag op of er in de internationale wijnwereld niet teveel van hetzelfde ontstond met weinig onderscheid tussen de verschillende wijngebieden.
Zeker in Italië, en meer specifiek in Chianti, werd dit als probleem gezien. Voor een officiële Chianti-oorsprongsbenaming op het etiket (een DOC) mocht er geen Cabernet Sauvignon worden gebruikt. In 1971 bracht Marchese Piero Antinori tóch een blend uit met Sangiovese en Cabernet Sauvignon, die later bekend werd als Tignanello. Dit zorgde voor een revolutie in de markt: de wijn werd Super Tuscan genoemd en streefde de officiële Chianti in populariteit voorbij. Tegenwoordig wordt voor de Super Tuscans gebruikgemaakt van Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Syrah. En de officiele Chianti? Die mag inmiddels worden aangevuld met Cabernet Sauvignon.
5. Cabernet Sauvignon uit de Nieuwe Wereld veroveren de markt
Niet alleen in Italië was Cabernet Sauvignon in de jaren ´70 aan een opmars bezig. Ook wijnmakers in Californië produceerden met groot succes wijnen van CS. De conservatieve wijnwereld was daar nog niet klaar voor en keek er zelf een beetje op neer: Franse wijnen waren immers het toppunt van kwaliteit en zouden dat in de ogen van velen ook altijd blijven.
Op 24 mei 1976 organiseerde de Britse wijnhandelaar Steven Spurrier een wijnproeverij die dat moest aantonen. Een jury van elf (hoofdzakelijk Franse) leden beoordeelden blind een aantal Franse en Californische rode en witte wijnen. Tot de verbazing van eigenlijk iedereen wonnen de wijnen uit Californië in zowel de categorie rood als wit! Dit betekende een enorme erkenning en de doorbraak voor de Cabernet Sauvignon uit Californië. Het evenement van 24 mei 1976 werd het Judgement of Paris genoemd. Een leuk weetje om te noemen als je bij een wijnproeverij bijwoont. Je kan er ook bij zeggen dat het mogelijk gaat om een marketingstunt.
Ook in Australië wordt met veel succes wijn van Cabernet Sauvignon geproduceerd. Dit gebeurt vooral in de regio’s Coonawarra (in het Zuiden) en Margret River (in het Westen). Deze wijnen uit Australië zijn bekend in een blend met Shiraz. Interessant om te weten is dat de Cabernet Sauvignon qua intensiteit tussen de Bordeaux (subtiel) en Californië (rijke smaken) in zit. De wijnen kenmerken zich door een mooie balans, maar bezitten nog altijd de kenmerkende eigenschappen van Cabernet Sauvignon!
Een ander mooi voorbeeld van een land buiten Frankrijk waar Cabernet Sauvignon zijn plaats heeft gevonden is Chili. Hoewel wijn uit Chili vooral bekend is van de Carménère is Cabernet Sauvignon het meest aangeplante druivenras in Chili. Het is lastig om precies te zeggen waar de CabSauvs uit Chili zich precies door laten omschrijven. Op verschillende plaatsen in het land wordt de druif aangeplant en geeft het terroir een eigen karakter mee aan de wijn. Heel algemeen (maar hiermee doe je eigenlijk de diversiteit van Chileense Cabernet Sauvignon tekort) kan je zeggen dat de wijn uit Chili wat zachtere tannines heeft en een wat vollere body.
6. Ook China zet in op Cabernet Sauvignon
Ook China produceert wijn en zet daarbij flink in op de ontwikkeling van CS. Inmiddels staat China mogelijk zelfs in de top-10 van grootste wijnproducerende landen, als we hun eigen cijfers mogen geloven. (bron: https://www.jancisrobinson.com/articles/china-slows-down) Vooral de regio Ningxia is interessant. Door een gunstige ligging van Ningxia tussen de berg Helan en de Gele Rivier, veel zon en grote hoogte lijkt dit een goede plek te zijn voor wijnbouw en zeker voor Cabernet Sauvignon. Een aantal grote Franse wijnmakers hebben in het gebied geïnvesteerd en nemen daarbij veel kennis en ervaring mee. Naarmate de wijngaarden ouder worden en de wijnmakers steeds beter leren hoe ze de kwaliteit van de wijn kunnen verbeteren wordt het steeds interessanter om de ontwikkeling van Chinese wijn en zeker hun Cabernet Sauvignons in de gaten te houden.
7. Cabernet Sauvignon en hout gaan perfect samen
Cabernet Sauvignon kan uitstekend ouderen op hout. Een groot voordeel hiervan is dat dit ervoor zorgt dat de tannines in de wijn worden verzacht en wat ronder worden. Een ander voordeel is dat houten vaten hun eigen aroma’s en smaken afgeven aan de wijn. Hierdoor herken je wat vanille en (ceder) hout in je glas. En dat gaat perfect samen met de overige smaken van de Cabernet Sauvignon!
Bij de keuze voor welke vaten worden gebruikt moet de wijnmaker zich nog wel een aantal vragen stellen. Als de wijn in grote vaten wordt bewaard heeft de wijn minder contact met het hout (en heeft het hout dus minder invloed op de uiteindelijke smaak) dan wanneer de wijnmaker kiest voor kleinere vaten. Verder is het over het algemeen zo dat Amerikaans eikenhout een sterkere smaak afgeeft dan Frans eiken. Ook moet de wijnmaker er rekening mee houden dat nieuwe vaten meer karakter meegeven dan vaten die al eerder zijn gebruikt.
Soms wil een wijnmaker de wijn snel op dronk hebben en wordt er in plaats van houtrijping in een vat houtsnippers toegevoegd. Dat zorgt wel voor een houtsmaak in de wijn, maar deze is niet zo subtiel als wanneer de wijn in echte vaten heeft gelegen. Bovendien gaan de overige componenten in de wijn geen interactie aan met de wijn. Het is dus meer een soort laag die over de wijn heen wordt gelegd, in plaats van een toevoeging aan het geheel.
8. Cabernet Sauvignon kan lang worden bewaard
Hierboven heb ik al besproken dat het goed is als Cabernet Sauvignon een tijdje geouderd heeft. De meest heftige tannines worden daarmee wat verzacht en daardoor wordt de wijn een stuk aangenamer om te drinken. Maar een van de bijzonderheden van CabSauv is ook dat hij tijdens het proces van ouderen nieuwe aroma’s en smaken ontwikkelt die echt iets toevoegen aan de uiteindelijke beleving. De klassieke Bordeaux-wijnen zijn na ongeveer 10 jaar goed op dronk. Dat duurt dus erg lang! Maar ook daarna kunnen ze rustig nog tientallen jaren bewaard worden om hun volle potentieel te ontwikkelen.
Hoewel Cabernet Sauvignon van buiten Bordeaux ook vaak het potentieel heeft om lang te bewaren, zoals toppers uit Californië en Australië, zijn deze wijnen over het algemeen meer geschikt om relatief jong, binnen acht jaar, te drinken. Binnen deze tijd hebben deze wijnen hun top bereikt en kun je ervan genieten.
9. Zo geniet je optimaal van je glas Cabernet Sauvignon
Drinktemperatuur: Je geniet optimaal van deze wijn als hij op kamertemperatuur is. En kamertemperatuur betekent de kamertemperatuur van vroeger! Dat is zo tussen de 15 en de 18 graden.
Glaswerk: Je drinkt Cabernet Sauvignon het best uit een wat smaller en langer glas. Dat komt doordat de wijn stevige aroma’s kan afgeven. Met een lang glas kan de alcohol in de wijn wat gemakkelijker vervliegen en zullen de aroma’s wat milder overkomen.
Beluchten: Hierbij maakt de ouderdom van de wijn het verschil. Vanwege het hoge tanninegehalte zou ik een Cabernet Sauvignon die jonger is dan een jaar of 5 ongeveer zeker een uur karafferen voordat je hem drinkt. Maar het is persoonlijk en per wijn afhankelijk hoeveel zuurstof je een Cabernet Sauvignon moet gunnen voordat je hem proeft. Karafferen kan in een decanteerkaraf, maar je kan ook gewoon je glas inschenken en deze een tijd rust geven.
Oudere wijnen kunnen baat hebben bij beluchten, maar kunnen ook compleet ten onder gaan aan een plotselinge overdaad aan zuurstof zodra ze uit de fles komen. Het decanteren gebeurt dan niet zozeer om de wijn in contact te brengen met zuurstof, maar om bezinksel in de karaf achter de laten blijven. Ik zou bij een oude wijn specifiek advies vragen over de beste manier om hem te behandelen voordat je ervan gaat genieten.
Wijn-spijs combinaties: Cabernet Sauvignon is een perfecte combinatie met vlees! Dat komt doordat de eiwitten in vlees en de tannine een heel mooi huwelijk vormen. Rood vlees is een hele goede match. Denk aan rib-eye of lam. Gooi de BBQ maar aan en schenk een mooie CabSauv in!
Tot slot: 5 veel gestelde vragen over Cabernet Sauvignon
Wat is Cabernet Sauvignon?
Cabernet Sauvignon is een van de meest populaire wijnsoorten ter wereld. Kenmerkend zijn de paarse kleur en de sterk aanwezige aroma's van cassis, zwarte bes, kersen pruim. Uniek is het aroma van groene paprika.
Waar komt Cabernet Sauvignon vandaan?
Frankrijk is het thuisland van Cabernet Sauvignon. Inmiddels produceert vrijwel elk groot wijnland Cabernet Sauvignon. Frankrijk zet met Bordeaux-wijnen nog altijd de standaard maar ook in Californië, Toscane, Australië, Chili en Zuid-Afrika wordt geweldige Cabernet Sauvignon van hoge kwaliteit geproduceerd.
Is Cabernet Sauvignon zoet?
Nee, Cabernet Sauvignon is niet zoet. Bij het proces van wijnmaken blijven weinig restsuikers achter in de wijn. Ook bij het proeven zul je de wijn niet als zoet ervaren omdat de tannine in Cabernet Sauvignon zorgt dat je mond wat droog aanvoelt.
Bevat Cabernet Sauvignon veel tannine?
Ja, over het algemeen heeft Cabernet Sauvignon redelijk veel tannine. Dat komt doordat de Cabernet Sauvignon druif een dikke schil heeft en bij het proces van wijnmaken geeft die schil tannine af aan de uiteindelijke wijn.
Waarom is Cabernet Sauvignon zo populair?
Cabernet is populair omdat de wijn die van dit druivenras gemaakt wordt heel veelzijdig is: er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Ook is de wijn vaak van hoge kwaliteit, krachtig, bevat mooie zuren en kan lang worden bewaard. Ook voor wijnmakers is Cabernet Sauvignon een vriendelijke druif doordat hij weinig gevoelig is voor ziektes.
Lees meer over verschillende druivenrassen
Lees ook mijn andere artikelen over interessante druivenrassen! Hieronder het overzicht tot nu toe:
Rood | Wit |
---|---|
Cabernet Sauvignon | Chardonnay |
Pinot Noir | Riesling |
Syrah / Shiraz | Sauvignon Blanc |
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!
Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!