Pinot Noir is een druivenras waar ik meer en meer van ga houden. Voor een deel komt dat doordat Pinot Noir een belangrijk onderdeel is van Champagne en Franciacorta. En ik ben gek op mousserende wijn! Zeker champagne waar een groot percentage Pinot Noir druiven in verwerkt zijn vind ik heel mooi, vanwege het fruit en wat meer complexiteit en uitgesprokenheid die ze meebrengen naar de wijn. Sinds ik de smaak en aroma’s van Duitse wijn steeds meer ben gaan ontdekken en waarderen is daar ook mijn liefde voor Spätburgunder bijgekomen. Spätburgunder is de Duitse benaming voor wijn gemaakt van Pinot Noir druiven.
Pinot Noir is doorgaans een wat lichtere wijn (zowel wat betreft kleur als intensiteit) met vaak de smaak van kersen en framboos maar ook wat kruidigheid. De wijn is dus wat lichter maar heeft zeker ook karakter. Dat het een van mijn favoriete druivenrassen is komt vooral door mijn bezoeken aan de Ahr. Dit is een Duitse wijnregio op maar een paar uur rijden vanuit Nederland waar echte top Spätburgunders vandaan komen. Het is daar een waar Pinot Noir paradijs waar je de mooiste Pinot Noir wijn kunt drinken!
Ik vertel je graag meer over dit geweldige en interessante druivenras in 7 stappen!
1. Geen champagne zonder Pinot Noir
Een van de belangrijkste redenen om van Pinot Noir te houden is vanwege zijn onmisbare bijdrage aan champagne. Samen met Chardonnay en Pinot Meunier vormt Pinot Noir de winnende formule voor dit feestje in je wijnglas. Het kan ook zijn dat deze andere druivenrassen achterwege worden gelaten en uitsluitend Pinot Noir wordt gebruikt. Deze champagne wordt Blanc des Noirs genoemd ofwel champagne van alleen maar blauwe druiven.
2. Pinot Noir wijn is niet alleen een Franse held uit de Bourgogne
Niet alleen in de Champagne zijn de Fransen heel blij met Pinot Noir. In de Elzas is Pinot Noir de enige rode wijn die geproduceerd wordt. Maar vooral de wijnregio Bourgogne in Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn productie van fantastische Pinot Noir. Dit lukt heel goed omdat hier een ideale combinatie van een koel klimaat en kalksteen bodem bestaat. Nadeel van deze sterrenstatus is dat de prijs voor een goede Pinot Noir uit de Bourgogne erg hoog is.
Naast Frankrijk wordt Pinot Noir ook met heel veel succes verbouwd in Duitsland. De druif wordt daar meestal Spätburgunder genoemd. Ik ben een enorme fan van de Spätburgunder, en dan vooral van die uit de Ahr. Maar ook uit de Pfalz, Rheinhessen, Baden en de Rheingau komt prachtige Spätburgunder wijn.
Ook in andere regio’s in de wereld, vooral die met een koel klimaat, wordt met succes Pinot Noir wijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de VS (Oregon, California, Washington State), Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
3. Pinot Noir verbouwen is een kunst
Voor wijnmakers is het verbouwen van Pinot Noir een enorme klus. Doordat de druiven dicht tegen elkaar groeien op de trossen en de wind er dus niet tussen kan waaien kan er snel rot en schimmel (meeldauw) op komen. Daartegen zijn de druifjes ook nog eens slechts beschermd met een hele dunne schil.
Pinot Noir komt het beste uit de verf in een koel klimaat. Dat komt doordat hij vroeg moet worden geoogst. In warme landen zou dat niet goed werken omdat de druif dan te vroeg rijp zou zijn en er daardoor geen tijd is om interessante smaken te ontwikkelen. Een veeleisende druif dus!
In de Ahr is het verbouwen van Pinot Noir helemaal een uitdaging. Kenmerkend voor dit wijngebied zijn de steile hellingen waarop de druiven groeien. Goed voor de kwaliteit in verband met de goede invalshoek van de zon, maar wel heel bewerkelijk en kostbaar voor de wijnboeren.
4. De smaak van Pinot Noir
De smaak van Pinot Noir is enorm divers. Maar algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken. Een Pinot Noir is geen krachtpatser maar meer een subtiele en aangename wijn. Wat ik in Spätburgunder waardeer is dat je daar eigenlijk altijd wel die kruidigheid tegenkomt, waardoor de vrij lichte wijn toch ook een eigen karakter krijgt.
Het maakt voor de smaak veel uit waar de druif vandaan komt omdat hij veel van de kenmerken van zijn omgeving meeneemt. Grofweg zijn de Europese Pinot Noir wijnen subtiel en licht, waar de wijnen uit de VS, Zuid-Amerika en Australië wat nadrukkelijker fruit hebben (meer bramen). Vaak bevat de wijn uit de Nieuwe Wereld ook wat meer alcohol.
Voordeel van het dunne schilletje van de Pinot Noir is dat er niet veel tannine in de wijn terechtkomt, wat hem lekker soepel houdt. De tannine die je aantreft is zijdezacht. Als de wijn ouder wordt komen naast het fruit de aardse geuren en smaken (bos, stal) meer naar de voorgrond. Als de wijn houtrijping heeft gehad komt daar ook nog wat vanille en wat potloodslijpsel bij.
5. Zo geniet je optimaal van je glas Pinot Noir
Pinot Noir heeft de beste drinktemperatuur als je hem iets terug koelt tot ongeveer 14 tot 16 graden. Een wat vollere variant kan een graad of twee warmer. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Pinot Noir best een subtiele wijn en het is echt zonde als je deze op 25 graden proeft. Er gaat dan een hoop van de subtiliteit verloren doordat de invloed van alcohol gaat overheersen. Pinot Noir wijn kun je ook prima drinken in de zomer. Koel de wijn dan wel even voor je hem opentrekt.
Om het helemaal af te maken kan je je Pinot Noir het best in een klassiek breed rode wijnglas serveren. Hierdoor krijgen de smaken en geuren van de wijn genoeg ruimte om zich kenbaar te maken. Een heel mooi glas is het Pinot Noir glas van Riedel.
Over het beluchten van Pinot Noir is een hoop gezegd en geschreven. Het komt er op neer dat je persoonlijke voorkeur de doorslag zal geven. Vind je het interessant om te merken hoe de wijn zich in je glas ontwikkelt? Dan zou ik niet vooraf beluchten, maar wel rustig aan drinken.
6. Pinot Noir liefst jong drinken
Sommige toppers uit de Bourgogne kan je erg lang bewaren, sommigen wel tientallen jaren. Maar dit zijn uitzonderingen op de hoofdregel dat Pinot Noir niet gemaakt is om heel lang te bewaren. Over het algemeen is het beter om deze wijn binnen een jaar of 5 tot 10 te drinken en niet langer te bewaren. Dit komt doordat Pinot Noir geen dikke schil heeft en mede daardoor ook niet beschikt over een grote hoeveelheid tannine. En laat tannine er nou net voor zorgen dat wijn lang kan worden bewaard. Bij Pinot Noir is zijn het vooral de zuren die ervoor zorgen dat de wijn bewaard kan blijven.
7. Wat eet je bij Pinot Noir wijn?
Vaak zijn wijn-spijscombinaties nog best lastig te maken. Dat geldt niet voor Pinot Noir, aangezien dit een echte allemansvriend is als het gaat om eten. Of het nu gaat om eend, kip of lam, eigenlijk alles uit de zee of groente: Pinot Noir kan je er prima bij hebben! Tip van mij: combineer Pinot Noir met een heerlijke risotto (met paddestoelen)! Als je wat zwaardere gerechten hebt moet je misschien ook met de wijn een tandje heftiger gaan, aangezien Pinot Noir daarvoor misschien te subtiel is.
Tot slot: 5 veel gestelde vragen over Pinot Noir
Wat is Pinot Noir?
Pinot Noir is een blauwe druivenras waarmee voornamelijk rode wijn wordt gemaakt. Pinot Noir is ook bekend doordat hij onderdeel is van Champagne. Algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken. Een Pinot Noir is geen krachtpatser maar meer een subtiele en aangename wijn.
Waar komt Pinot Noir vandaan?
Frankrijk zet met Pinot Noir uit de Bourgogne nog altijd de standaard. Maar ook in Duitsland (Ahr, Pfalz, Rheinhessen, Baden en de Rheingau) wordt er goede Pinot Noir gemaakt, onder de naam Spätburgunder. Ook in andere regio's in de wereld, vooral die met een koel klimaat, wordt met succes Pinot Noir wijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de VS (Oregon, California, Washington State), Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Wat is het verschil tussen Pinot Noir en Merlot?
Pinot Noir heeft vaak iets steviger aroma's en smaak en een lichtere kleur dan Merlot. In Pinot Noir zul je ook iets meer zuren tegenkomen dan in Merlot. Daarnaast wordt Merlot vaak geblend met andere druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, terwijl Pinot Noir meestal als enige druif (monocépage) wordt gebruikt om een wijn te produceren.
Bevat Pinot Noir veel tannine?
Nee, Pinot Noir bevat weinig tannine. Dat komt doordat de druif een dunne schil heeft en tannine in wijn vaak juist afkomstig is uit de schil. De tannine die je in Pinot Noir aantreft kan afkomstig zijn uit het hout waarop de wijn heeft gerijpt en is bij Pinot Noir meestal zijdezacht.
Is Pinot Noir zoet?
Dit vragen mensen zich wel eens af als ze de beschrijving van Pinot Noir lezen. Maar hoewel deze druif veel aroma's en smaken van fruit geeft en vaak ook nog wat frisse zuren bevat, is vrijwel alle Pinot Noir wijn droog. Deze smaken komen niet uit suiker en wat je proeft is niet zoet.
Ook fan?
Zo je bent nu vast weer een stuk wijzer! Ik ben benieuwd wat je van Pinot Noir wijn vindt en zo ja, of je ook een voorkeur hebt voor Pinot Noir wijn uit een bepaalde regio zoals ik dat heb met Spätburgunder.
Vond je het leuk om te lezen? Te gek als je me dan ook even volgt op Instagram voor meer over wijn!
Lees meer over verschillende druivenrassen
Lees ook mijn andere artikelen over interessante druivenrassen! Hieronder het overzicht tot nu toe:
Rood | Wit |
---|---|
Cabernet Sauvignon | Chardonnay |
Pinot Noir | Riesling |
Syrah / Shiraz | Sauvignon Blanc |
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!