Pinot Noir is een druivenras waar ik meer en meer van ga houden. Voor een deel komt dat doordat Pinot Noir een belangrijk onderdeel is van Champagne en Franciacorta. En ik ben gek op mousserende wijn! Maar sinds ik Duitse wijn steeds meer ben gaan ontdekken en waarderen is daar ook mijn liefde voor Spätburgunder bijgekomen. Spätburgunder is de Duitse benaming voor wijn gemaakt van Pinot Noir druiven.

Deze lichte, frisse wijn met vaak de smaak van kersen en framboos is een van mijn favorieten. Dit komt mede door mijn bezoeken aan de Ahr. Dit is een Duitse wijnregio op maar een paar uur rijden vanuit Nederland waar echte top Spätburgunders vandaan komen. Het is daar een waar Pinot Noir paradijs waar je de mooiste Pinot Noir wijn kunt drinken!

Ik vertel je graag meer over dit bijzondere druivenras in 6 weetjes.

1. Geen champagne zonder Pinot Noir

Een van de belangrijkste redenen om van Pinot Noir te houden is vanwege zijn onmisbare bijdrage aan champagne. Samen met Chardonnay en Pinot Meunier vormt Pinot Noir de winnende formule voor dit feestje in je wijnglas. Maar het kan ook zijn dat deze andere druivenrassen achterwege worden gelaten en uitsluitend Pinot Noir wordt gebruikt. Deze champagne wordt Blanc des Noirs genoemd ofwel champagne van alleen maar blauwe druiven. 

Pinot Noir wijn Spatburgunder druiven

2. Pinot Noir wijn is niet alleen een Franse held uit de Bourgogne

Niet alleen in de Champagne zijn de Fransen heel blij met Pinot Noir. In de Elzas is Pinot Noir de enige rode wijn die geproduceerd wordt. Maar vooral de wijnregio Bourgogne in Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn productie van fantastische Pinot Noir. Dit lukt heel goed omdat hier een ideale combinatie van een koel klimaat en kalksteen bodem bestaat. Nadeel van deze sterrenstatus is dat de prijs voor een goede Pinot Noir uit de Bourgogne erg hoog is.

Naast Frankrijk wordt Pinot Noir ook met heel veel succes verbouwd in Duitsland. De druif wordt daar Spätburgunder genoemd. Ik ben een enorme fan van de Spätburgunder, en dan vooral van die uit de Ahr. Maar ook uit de Pfalz (bijvoorbeeld deze Hensel Spätburgunder Aufwind uit mijn eigen wijnshop), Rheinhessen, Baden en de Rheingau komt prachtige Spätburgunder wijn.

Ook in andere regio´s in de wereld, vooral die met een koel klimaat, wordt met succes Pinot Noir wijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de VS (Oregon, California, Washington State), Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Pinot Noir wijn Spatburgunder wijnglas

3. Pinot Noir verbouwen is een kunst

Voor wijnmakers is het verbouwen van Pinot Noir een enorme klus. Doordat de druiven dicht tegen elkaar groeien op de trossen en de wind er dus niet tussen kan waaien kan er snel rot en schimmel op komen. Daartegen zijn de druifjes ook nog eens slechts beschermd met een hele dunne schil.

Pinot Noir komt het beste uit de verf in een koel klimaat. Dat komt doordat hij vroeg moet worden geoogst. In warme landen zou dat niet goed werken omdat de druif dan te vroeg rijp zou zijn en er daardoor geen tijd is om interessante smaken te ontwikkelen. Een veeleisende druif dus!

In de Ahr is het verbouwen van Pinot Noir helemaal een uitdaging. Kenmerkend voor dit wijngebied zijn de stijle hellingen waarop de druiven groeien. Goed voor de kwaliteit in verband met de goede invalshoek van de zon, maar wel heel bewerkelijk en kostbaar voor de wijnboeren.

4. Hoe smaakt Pinot Noir wijn?

De smaak van Pinot Noir is enorm divers. Maar algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken. Een Pinot Noir is geen krachtpatser maar meer een subtiele en aangename wijn. Wat ik in Spätburgunder waardeer is dat je daar eigenlijk altijd wel die kruidigheid tegenkomt, waardoor de vrij lichte wijn toch ook een eigen karakter krijgt. 

Het maakt voor de smaak veel uit waar de druif vandaan komt omdat hij veel van zijn omgeving meeneemt. Grofweg zijn de Europese Pinot Noir wijnen subtiel en licht, waar de wijnen uit de VS, Zuid-Amerika en Australië wat nadrukkelijker fruit hebben (meer bramen). Vaak bevat de wijn uit de Nieuwe Wereld ook wat meer alcohol.

Voordeel van het dunne schilletje van de Pinot Noir is dat er niet veel tannine in de wijn terechtkomt, wat hem lekker soepel houdt. De tannine die je aantreft is zijdezacht. Als de wijn ouder wordt komen naast het fruit de aardse geuren en smaken (bos, stal) meer naar de voorgrond. Als de wijn houtrijping heeft gehad komt daar ook nog wat vanille bij.

Is Pinot Noir zoet? Dit vragen mensen zich wel eens af als ze de beschrijving van Pinot Noir lezen. Maar hoewel deze druif veel smaken van fruit geeft en vaak ook nog wat frisse zuren bevat, is vrijwel alle Pinot Noir wijn droog. Deze smaken komen niet van suiker en wat je proeft is niet zoet.

Pinot Noir wijn Spatburgunder wijnfles

5. Hoe kan je Pinot Noir het best drinken?

Pinot Noir heeft de beste drinktemperatuur als je hem iets terug koelt tot ongeveer 14 tot 16 graden. Een wat vollere variant kan een graad of twee warmer. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Pinot Noir best een subtiele wijn en het is echt zonde als je deze op 25 graden proeft. Er gaat dan een hoop van de subtiliteit verloren doordat de invloed van alcohol gaat overheersen. Pinot Noir wijn kun je ook prima drinken in de zomer. Koel de wijn dan wel even voor je hem opentrekt.

Om het helemaal af te maken kan je je Pinot Noir het best in een klassiek breed rode wijnglas serveren. Hierdoor komen de smaken en geuren van de wijn het best tot hun recht.

6. Wat eet je bij Pinot Noir wijn?

Vaak zijn wijn-spijscombinaties nog best lastig te maken. Dat geldt niet voor Pinot Noir, aangezien dit een echte allemansvriend is als het gaat om eten. Of het nu gaat om eend, kip of lam, eigenlijk alles uit de zee of groente: Pinot Noir kan je er prima bij hebben! Tip van mij: combineer Pinot Noir met een heerlijke risotto (met paddestoelen)! Als je wat zwaardere gerechten hebt moet je misschien ook met de wijn een tandje heftiger gaan, aangezien Pinot Noir daarvoor misschien te subtiel is.

Ook fan?

Zo je bent nu vast weer een stuk wijzer! Ik ben benieuwd wat je van Pinot Noir wijn vindt en zo ja, of je ook een voorkeur hebt voor Pinot Noir wijn uit een bepaalde regio zoals ik dat heb met Spätburgunder. Intussen zin gekregen om er een te proeven? Ik heb er ook een in mijn webshop Wijn van Esther.

Andere druiven?

Ben je benieuwd geworden naar andere druiven? Check dan dit artikel over Chardonnay en lees hier alles over Riesling, een andere favoriete druif van mij!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen!