Een aantal weken geleden ontving ik een uitnodiging voor een bijzonder wijnevenement. Of ik interesse had om aanwezig te zijn bij een champagnelunch met de champagne van Palmer & Co in de hoofdrol. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Champagne proeven en alle ins en outs van deze mousserende wijnen te weten komen daar zeg je geen nee tegen toch? En zeker Palmer champagne laat ik niet graag aan m’n neus voorbij gaan. Dus je snapt dat werd een heel goed begin van de week (deze lunch was op een maandag).

Een bruisend ontvangst met de Brut Réserve

De champagnelunch vind plaats bij Bodon, La Grande Brasserie in Amsterdam-Zuid waar we verwelkomd worden met  de Brut Réserve (50% chardonnay, 50% pinot noir/pinot meunier) van  Palmer. Terwijl alle genodigden langzaam binnen druppelen, worden ook de amuses geserveerd en ontmoet ik ondertussen Raymond Ringeval, de export directeur van Palmer Champagne die meteen van alles over de champagne en Palmer vertelt. Leuk om zo alle ins en outs te horen over dit wijnhuis.

Zo vertelt hij ook dat voor speciale vintages en assemblages Palmer grote flessen gebruikt. Denk dan niet alleen aan Magnums maar juist ook groter! Ze hebben zelfs bubbels liggen die in een Nebuchadnezzar (gelijk aan 20 reguliere flessen) rijpen. Zo’n fles was er niet bij deze lunch maar andere grote flessen wel degelijk! Zo wordt de Brut uit Magnums geserveerd. Door het gebruik van grotere flessen duurt de rijping van de wijn sur lie (op gist) ook langer, wat de kwaliteit van de wijn alleen maar ten goede komt. In de Magnums duurt de rijping (van de Brut) zo’n 6 jaar.

Wat leuk is om te weten over deze Brut is dat de chardonnay druiven uit de Montagne de Reims komen waar eigenlijk vooral pinot noir aangeplant staat. Maar vanwege de ligging van de wijngaarden van Palmer champagne hier, doet chardonnay het hier ook hartstikke goed. Raymond noemde dit:

A little treasure island of Chardonnay

Aan tafel met de Blanc de Blancs

Dan is het tijd om aan tafel te gaan. Raymond vertelt ons meer over de volgende champagne; de Blanc de Blancs.

Dit is een bijzondere Blanc de Blancs (100% chardonnay) waarvan 85% van de druiven afkomstig is van de (Premier Cru) wijngaarden van de Montagne de Reims en 15%  van wijngaarden die gelegen zijn in de Côte de Sézanne. Die laatst genoemde druiven worden vanwege hun ligging wat rijper en zorgen voor een wat tropisch fruit accent.

De basis van deze champagne komt uit 2005, waarna deze wijn 10 jaar sur lie gerijpt heeft.

Na de toelichting van Raymond kunnen we gaan proeven. Deze champagne heeft veel bubbels, is wat donkerder dan zijn voorganger en heeft ook meer geur. Ik herken wat brioche wat ik altijd graag proef in champagne. Hierbij wordt een heerlijke bisque geserveerd. Fijne combinatie!

champagne met entrecote

Amazone de Palmer Champagne en vlees gaan prima samen

We gaan door naar de Amazone de Palmer (50% chardonnay, 50% pinot noir), niet zomaar een champagne maar een wijn met prestige. Dat begint al bij de fles zelf die ovaal vormig is en niet rond! Verder wordt er van deze Amazone maar 7000-8000 flessen per jaar gemaakt voor verkoop over de hele wereld, terwijl de wijn zelf niet elk jaar gemaakt wordt. Om tot deze bijzondere cuvée te komen worden de beste wijnen uit verschillende jaren apart gehouden en na 5 jaar samengevoegd. Dan volgt er nog 10 jaar rijping sur lie. Daarna kan de champagne pas op de markt gebracht wordt. Geduld is een schone zaak dus in dit geval maar zeker de moeite waard kan ik je zeggen. Frisse bubbels maar ook die accenten van noten en brioche. Geweldig!

Leuk dat er in het menu niet alleen voor vis gerechten gekozen is maar ook voor vlees. Zo zie je dat champagne prima samen kan gaan met bubbels! De entrecôte, die geserveerd wordt met pastinaakcrème, snijbiet en een saus van morilles, is perfect gebakken, zacht en heerlijk mals. Een leuk gekozen combinatie.

Afsluiten met de Palmer Collection Vintage 1985

De Amazone was al bijzonder, maar de lunch wordt nog specialer. We sluiten namelijk af met de Palmer Collection Vintage 1985. Een zeer bijzondere en zeldzame vintage champagne. Dat zie je al bij het inschenken. In het glas een donkergele kleur, bijna olijfkleurig. Je zou het zelfs goud kunnen noemen!

1985 was een lastig jaar in Champagne vanwege extreme weersomstandigheden. Een enorm koude winter met temperaturen rond -25 °C en zelfs nog sneeuw in mei! Maar in de zomer werd dit wijngebied juist op een hittegolf getrakteerd. Door deze extremen was de oogst maar de helft in vergelijking met andere jaren. Maar deze oogst was wel zeer geconcentreerd en krachtig na het doorstaan van al deze tegenslagen. Daardoor juist uniek en bijzonder. Ook deze wijn heeft een rijping sur lie gehad en de flessen zijn daarnaast 2/3e van de tijd ‘sur point’ gehouden. Je proeft dat deze champagne rijp van smaak is maar ook complex met hints van gedroogd fruit.  Ook komen er wat tertiaire aroma’s naar boven. Ik herken het zelf niet maar Raymond noemt champignons en truffels. Interessant!

Deze bijzondere champagne wordt geserveerd bij het dessert; een kaasplankje met rijpe kazen; Comté, Tête de Moines en een stukje schapenkaas van Kooihoek. Een mooie afsluiter van een geweldige lunch!

champagne met kaas

Over Palmer & Co

Het verhaal van Palmer & Co begint in 1947 als 7 welgestelde wijnproducenten besluiten hun kennis bij elkaar te brengen en een samenwerking aan te gaan. Met hun Premier and Grand Cru wijngaarden, gelegen in La côte des Blancs en de Montagne de Reims, gaan ze alleen voor perfectie en starten hun eigen productie. Vanaf dan ontstaat  ”Société des grands crus de la Champagne” waarbij je om lid te worden moet voldoen aan hele strenge eisen.

Maar waar komt dan de naam Palmer vandaan? Die is te danken aan de Engelse biscuitjes van Huntley & Palmers die in die tijd favoriet waren!

Nu beslaan de wijngaarden van Palmer zo’n 415 hectare, die verdeeld zijn over verschillende gebieden. Zo’n 200 hectare daarvan zijn Grand Cru and Premier Cru geclassificeerd. 50% van de verbouwde druiven is chardonnay, 40% is pinot noir en 10% is pinot meunier.

4 champagnes

Wil je ook eens genieten van deze Palmer Champagne? De Brut en de Blanc de Blancs zijn ook te verkrijgen bij Wijnkoperij de Gouden Ton. Meer lezen over Palmer & Co? Check hun website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares