Onder de indruk van de icoon wijnen van Penfolds!

Penfolds is een van de meest iconische wijnhuizen uit Australië. Soms heb je van die uitnodigingen waar je niet lang over hoeft na te denken, daar wil je gewoon bij zijn! Dat had ik met de uitnodiging die ik kreeg voor een Penfolds speciality tasting/lunch, die plaatsvond bij de Harbour Club in Amsterdam-Oost. ⁣⁣
⁣⁣
Wat een geweldig mooi wijn spijs feest werd het! Met smaakvolle gerechten en hele mooie wijnen. Met als uitsmijters de iconen Grange 2014 & 2015 maar ook de Great Grandfather 30 y.o. (Een port stijl wijn). Wow!!!⁣  Lees mee.

Over Penfolds

Het verhaal van Penfolds begint in 1844 als Engelse dokter Christopher Rawson Penfold en zijn vrouw Mary Magill Estate kopen en naar Australië emigreren om er wijn te maken als medicijn tegen bloedarmoede. Christopher geloofde in de medicinale werking van wijn en gebruikte dit in zijn huisartsenpraktijk die in reputatie toe nam. Dat snap ik wel 😉

Dit jaar viert Penfolds haar jubileum vanwege het 175 jarige bestaan en is Penfolds het paradepaard van de Australische wijn met icoon wijnen als de rode Grange en de witte Yattarna.

Deze iconen hebben de standaard gezet voor een wijnmaakproces waarin geduld en toewijding leiden tot uitzonderlijke kwaliteit. Op dit moment allemaal onder leiding van wijnmaker Peter Gago.

Maar het portfolio bestaat uit meer dan Grange en Yattarna

Jaarlijks produceert Penfolds 3,5 miljoen flessen wijn die ibder verschillende labels of ranges vallen. Aan de top staan Grange en Yattarna gevolgd door de zogenoemde luxury wines (klassiekers in verschillende tradities) de Bin wijnen (kwaliteitswijnen waarbij het nummer verwijst naar de run) gevolgd door Thomas Hyland en Koonunga Hill.

Kennismaken met Penfolds wijn

Volgens mij heb ik nog niet eerder iets geproefd van dit Australische top wijnhuis dus ik val hier bijzonder goed met mijn neus in de boter. Want deze middag dus niet zomaar een kennismaking maar meteen met de top!

Voordat we aan tafel gaan worden starten we eerst met een glas Bin 51 Eden Valley Riesling. Ben gek op Riesling maar deze was toch niet helemaal in mijn straatje. Vooral veel zuren en weinig fruitigs erbij, wat ik juist zo mooi vind in Riesling.

Maar er valt nog meer te proeven. Voordat we aan tafel gaan, staan er nog een heleboel wijnen open en grijpen we allemaal deze kans om helemaal in Australische sferen te komen.

Penfolds Riesling

Lunchen met de top van Penfolds!

Tijd om plaats te nemen aan mooi gedekte tafels die al helemaal in de kerstsfeer zijn. En ook tijd om de Penfolds wijnen te proeven in combinatie met mooie gerechten uit de keuken van de Harbour Club.

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2017

En dat begint meteen goed met een gefrituurde oester, spinazie, zeevenkel en Hollandaise saus met de Penfolds Bin 311 Chardonnay 2017. Een wijn die houtrijping heeft gehad maar nog vrij subtiel is.

Penfolds Yattarna Chardonnay 2012

Dat is wel anders met de Penfolds Yattarna Chardonnay 2012 waarbij we een Ebi Torch Roll van zalm, avocado en teriyaki eten. Oh, sushi daar maak je me echt blij mee! En met deze chardonnay die een stuk steviger is dan de vorige ook.

Yattarna komt uit het Aboriginal en betekent ‘beetje bij beetje, geleidelijk’. Dit verwijst naar de ambitie om een witte wijn te maken die in kwaliteit gelijk zou zijn aan de wereldberoemde Grange. Na investeren in de ontwikkeling van een wijn die daar aan kan voldoen, werpt dat na jaren geleidelijk aan z’n vruchten af en wordt deze Yattarna vergeleken met de Bourgognes en Premier en Grand Cru status. Deze wijn wordt gemaakt van de beste Chardonnay druiven uit de koele klimaat-regio’s waarvan ongeveer 90% afkomstig is uit Tasmanië en de overige druiven uit Henty (Victoria) en Adelaide Hills.

Penfolds wijn lunch oesterPenfolds wijnen chardonnay lunch

Penfolds St. Henri Shiraz 2015

Door naar rood, naar de Penfolds St. Henri Shiraz 2015 en de Ssäm Koreaanse BBQ steak. Een gerecht waarbij we zelf aan de slag mogen want we krijgen een plateau met verschillende ingrediënten en mogen er zelf een soort sla wrap van maken. DYI gerecht dus en erg lekker! Ook vrij pittig maar de wijn kan dat prima aan.

Deze St. Henri rijpt  niet in kleine vaten van nieuw eikenhout, maar in enorme, oude vaten van maar liefst 1.460 liter. Rijping op zo’n groot vat verzacht de structuur en zorgt voor balans, maar voegt geen aroma’s toe zoals met nieuw hout en op kleinere vaten wel gebeurt.

Penfolds Grange 2014 en 2015

Tada, het klapstuk van de middag; het proeven van de top der top de Penfolds Grange. En we mogen zelfs vergelijken want we krijgen jaargang 2014 en 2015 in ons glas. Penfolds Grange 2014 is een blend van 98% Shiraz- en 2% Cabernet Sauvignon druiven afkomstig uit Barossa Valley, McLaren Vale, Wrattonbully, Coonawarra, Clare Valley en Magill Estate. Per jaar worden er maar 7000 flessen geproduceerd. Deze wijn heeft 19 maanden in 100% nieuw Amerikaans eiken gerijpt.

Waar combineer je zo’n topwijn mee? Met een groot stuk Tomahawk steak met anticucho saus. Super mals vlees en een perfecte combi met deze Grange.

Het verschil tussen de 2 jaargangen? De 2014 is voor mij de winnaar, mooi zacht, kruidig, ‘smooth’ en wat meer pit dan de 2015. De 2015 heeft wat meer ‘zuren’ en is wat meer tanninerijk. Die heeft misschien nog wat tijd nodig.

Over deze bucketlist wijn zeggen ze ook wel:

‘People remember their first Grange like they remember their first kiss..’

Nou dat is totaal geen vergelijking, in mijn geval 😉 Deze wijn onthou ik wel, die eerste kus is niet echt het onthouden waard….

Penfolds wijn Grange

Penfolds Great Grandfather 30 y.o.

Maar met die Grange zijn we er nog niet. We worden tot slot bij het dessert nog verrast met de Penfolds Great Grandfather 30 y.o. (30 jaar oud dus!) een Tawny port stijl wijn gemaakt van Mataro (Mourvedre), Shiraz, Cabernet Sauvignon en Grenache. Wat een mooie afsluiter! Ik hou wel van port en dit is zeker een bijzondere. De wijn is donker van kleur en tonen van honing, karamel, stroop, toffee en wat fruit.

Bij deze wijn nog een hemels dessert; een goudstaaf! Vol pure chocolade (zoooo lekker!) met passievrucht en miso karamel. Heerlijk!

Penfolds lunch dessertPenfolds Great Grandfather

Zelf Penfolds wijn proeven?

Wil je zelf nader kennismaken met wijnen van dit Australische top wijnhuis? Dat kan! Die Grange kost zo’n €600,- per fles, geen koopje 😉 Maar er zijn Penfolds wijnen voor ieders budget. Even voor je gegoogled en bij Albert Heijn, Bovino en Gall&Gall kun je ook terecht voor deze Australische wijnen.

Meer info:
Penfolds
Harbour Club Amsterdam-Oost
Fourcroy

Voor deze lunch ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven