Proeven/ Wijn

Proeven: Château Ksara Le Prieuré uit Libanon

Château Ksara Le Prieuré

Dit keer een proef artikel over Château Ksara Le Prieuré 2013. De naam geeft het misschien niet meteen weg, maar het betreft een rode wijn uit een niet alledaags wijnland; namelijk Libanon!

Wijn uit Libanon

Hoe kom je eigenlijk aan een Libanese wijn? Die vind je niet zomaar in elke winkel. Bij mij was het eigenlijk toeval. Deze fles was een van de zes flessen wijn uit de Vinobox van december.

Je zou het misschien niet verwachten maar Libanon is een van de landen op de wereld die al het langst wijn produceert! Zo’n 5000 jaar geleden waren de Libanezen hier al mee bezig. Libanon heeft dan ook het perfecte klimaat voor wijnbouw; stabiel en mediterrane temperaturen. De wijngaarden liggen op een kilometer boven zeeniveau.  Er groeien populaire Franse druiven zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot maar je vindt er ook lokale druiven zoals Merweh en Obeideh.

Château Ksara

Château Ksara is het oudste en grootste wijnhuis van Libanon, al opgericht in 1857 door de Jezuïeten. Deze is gelegen in de Bekaa Vallei.  Pas in 1972 verkochten de monniken het wijnhuis en worden er tegenwoordig eigentijdse wijnen gemaakt van vooral Franse druivensoorten.

Wijn proeven!

Omdat deze Château Ksara Le Prieuré niet bepaald alledaags is kijk ik er des te meer naar uit om hem te proeven! Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Alleen wijn proeven en ontdekken is toch een stuk minder leuk.  Mark doet mee en daarnaast helpt het aromawiel ons een handje. Altijd weer interessant om daar op te zien wat je eigenlijk allemaal zou kunnen ruiken/proeven in wijn. En wat ruiken we? Lastig opgave dit keer. Na een paar keer ruiken, denken we in de verte iets van drop en laurier (misschien laurier drop?) te ruiken. Het is niet heel duidelijk.

Dan de smaak. Ik moet in het begin wel even wennen aan de smaak. Maar ik merk ook dat naarmate de wijn wat langer open is, het de smaak zeker ten goede komt. Ik proef rood fruit; rode bes denk ik, vanwege een klein zuurtje dat in de wijn zit. En ook iets van kers.

Conclusie

Wat is de conclusie over deze Château Ksara Le Prieuré?  Dit is in ieder geval geen standaard wijn, niet direct heel smooth en makkelijk te drinken maar uiteindelijk ben ik toch zeker wel enthousiast. Een leuke kennismaking! Hij krijgt 3,5 druifjes (van de maximaal 5).

druiven

 

 

Waar kan ik de Château Ksara Le Prieuré kopen?

Te koop via Wijnpakhuis.nl (die ook de Vinobox levert)
Prijs: €10,00
Druiven: Cabernet Sauvignon, Carignan, Mourvèdre, Cinsault.

Heb jij wel eens Libanese wijn gedronken? En wat vond je er van? Leuk als je wat laat horen in een reactie hieronder!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie