Deze keer wilde ik een wijntje proeven uit een voor mij onbekend wijnland. Bij de Jumbo viel mijn oog op Puklavec and Friends Sauvignon Blanc & Furmint 2012. Afkomstig uit Slovenië en ook nog eens gemaakt (deels) van een druivensoort die ik niet ken, de Furmint.  Die moest mee naar huis.

Terwijl deze fles in de koelkast lag, kreeg ik intussen ook nog leuke flessenpost van Puklavec and Friends zelf. Namelijk een fles van de nieuwe oogst (2015) Sauvignon Blanc & Furmint.  Ik proef eigenlijk altijd maar een wijn tegelijk, maar was intussen wel erg benieuwd  geworden of er veel verschil zou zijn tussen verschillende oogsten. Dus dat werd het plan, beide wijnen proeven en vergelijken! Met het aromawiel erbij zoals altijd.

En ja.. er was zeker een duidelijk verschil! De 2015 vond ik smaakvol, uitgesproken en wat meer in balans dan de 2012. Een sprankelende (ik zag ook een klein bubbeltje) wijn waarvan de geur/smaak me aan perzik en sinaasappel deed denken. Heerlijk fruitig maar niet zoet. De 2012 was ietwat zuurder en wat ‘vlakker’ dan de 2015. Ook qua kleur een verschil; geel (2012) vs groen (2015). Een goed jaar die 2015! Ik zou dit wijntje zeker weer een keer kopen.

Ik geef de 2012 3 druifjes en de 2015 3,5 (van de maximaal 5).

Vast ook nieuwsgierig geworden naar de Furmint druif? Deze druif vind je vooral in de Hongaarse en Sloveense wijnregio’s en kan gebruikt worden voor het maken van zoete en droge wijnen. Furmint komt van ‘Froment’ wat Hongaars is voor de kleur van de wijn (tarwe/goud). In Slovenië hebben ze het trouwens niet over Furmint, maar noemen ze de druif Šipon. In een wijn met Furmint herken je deze door het zuurtje wat je proeft.

Voor Puklavec staat vriendschap centraal, dat is heel belangrijk! Dat is de drijfveer waarmee ze hun wijnen maken. Voor vrienden maak je natuurlijk het beste en doe je dat met alle liefde. Een mooie gedachte!

Waar te koop: Jumbo
Prijs: €5,49

2012:

druiven

 

 

2015:

druiven

 

 

Vond je dit een leuk artikel? Volg Wijntjes met Esther dan ook op Facebook zodat je geen enkele update mist!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties

2 Comments

  1. Alicia 5 september 2016 at 22:46

    Was de 2012 niet al een beetje over the top? Vlak, niet in balans en geel, zeker van onder supermarktlicht zou het me niet verbazen…

    1. Esther 6 september 2016 at 19:44

      Het is geen topwijn maar slecht vind ik ‘m ook niet. Wel geef ik zeker de voorkeur aan de 2015. Heb je die al een keer geproefd?