Proeven/ Wijn

Proeven: Rosso di Valpanera

Rosso di Valpanera

Een wijn die ik een tijd geleden proefde voor mijn blog en die goed past bij deze maand is de Italiaanse Rosso di Valpanera. Toen ik deze wijn proefde, maakte de wijn onderdeel uit  van de Tasteclub wijnbox. 

Over de Rosso di Valpanera en hoe deze smaakt

Deze rode wijn is gemaakt van verschillende druiven; Refosco, Merlot en Cabernet Sauvignon. Van die eerste had ik nog nooit gehoord. Jij? Leuk om iets nieuws te proeven! Snel een glas in schenken… een donkerrode kleur.

Proeven van wijn doe je ook met je neus, dus eerst goed ruiken. Lastig te plaatsen wat ik nou ruik! De wijn is wat dat betreft dus niet heel uitgesproken en duidelijk. Heel vaag, doet het me aan kers denken. Dan maar eens de smaakpapillen aan het werk zetten. Erg lekker! Dit is geen zware wijn, maar wel erg smaakvol. Fruitig, weinig tannine en herken ik iets van paprika of peper? Misschien een hint daarvan. Het smaakt in ieder geval naar meer. Gelukkig had ik voor een box met alleen rode wijnen gekozen, en hadden we dus nog een tweede fles in huis 🙂

Ik vind deze wijn echt super lekker! Ook zeker een aanrader voor rond de feestdagen. Hij maakt het zelfs mijn favoriet Ironstone Zinfandel die ik het hoogste aantal druifjes tot nu toe gegeven heb (4,5) erg moeilijk.  Ik geef deze Italiaan 4 druifjes (van de maximaal 5).

Meer over die onbekende druif

Refosco is een lokale druivensoort uit de wijnstreek Friuli. Er zijn 4 varianten De Refosco Nostrano, de Refosco d’Istria, de Refosco del Terrano en de Refosco dal Peduncolo Rosso. Deze druif is goed geschikt voor houtrijping waardoor je in de wijn vaak kruiden en specerijen proeft. Ook rood fruit kun je er in herkennen. In het begin werd alleen de witte Refosco druif op waarde geschat en ging de aandacht van de wijnboeren daar ook hoofdzakelijk naar uit. Intussen doet de rode Refosco volop mee.

Waar te koop: Grapedistrict
Prijs: €8,99

druiven

 

 

Meer wijn?

Wat heel handig is en waarmee je op een leuke manier kennis maakt met verschillende wijnen is een wijnabonnement! Zo heb je dus Tasteclub die ik al noemde, maar er zijn er meer. Lees mijn artikel met review van verschillende wijnabonnementen voor meer info!

Als wijnliefhebber wil je vast geen enkele update missen! Zorg dus dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties

2 Reacties

 • Reageer
  Hans Dekkers
  9 december 2017 at 10:51

  Beste Esther,leuk dat je iets schrijft of de Refosco druif.ik ken alle 4 de variëteiten,maar de Refosco dal peduncolo rosso heeft de meeste potentie.
  Wij importeren een 40 tal wijnen uit Friuli Venezia Giulia,en oa. 4 verschillende Refosco. Waaronder een riserva en in een blend.
  Ook houden wij veel wijn presentaties/proeverijen,en misschien vindt je het leuk om meer van de Friulaanse druivenrassen te leren kennen.
  Zeker als ik lees dat je nog nooit van de Refosco had gehoord.ken je bijvoorbeeld dan de ribolla gialla,Verduzzo friulano,pignolo,Schioppettino,friulano??
  Je kunt ons vinden op http://www.friulvin.nl.
  Groetjes
  Hans Dekkers

  • Reageer
   Esther
   9 december 2017 at 11:01

   Hallo Hans,

   Zeker, ik leer graag onbekende druiven kennen! De druiven die je op het laatst noemt, ken ik ook al niet…. 😉

   Groeten,

   Esther

  Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: