Proeven/ Wijn

Proeven: Vina Mayor Barrel Aged Tempranillo

Vina Mayor Barrel Aged Tempranillo

Nu de zomer er echt op zit, krijg ik weer meer zin in rode wijn. Ik proefde de Vina Mayor Barrel Aged Tempranillo van Gall & Gall. Deze pakte ik uit de schappen om twee redenen; de wijn komt uit Spanje en ik las ‘barrel aged’ op het etiket. Wijn gerijpt op hout, daar hou ik van!

Tempranillo

De Tempranillo druif kom je voornamelijk tegen in Spanje en onder de naam Aragonēs of Tinta Roriz zie je hem ook regelmatig in Portugal. Tempranillo heeft nogal eens verschillende namen in verschillende landen, waardoor je hem niet altijd als zodanig herkent. In Argentinie lukt het nogwel, onder de naam Tempranilla maar in de VS wordt het al lastig met de benaming Valdepenas.

Tempranillo wordt vaak gebruikt in blends, maar ik vind hem van zichzelf ook heerlijk. Je hebt de druif waarschijnlijk wel gedronken in de beroemde Rioja wijn. De naam is afgeleid van het Spaanse ‘temprano’ wat ‘vroeg’ betekent. De Tempranillo druif is namelijk vroeg in het seizoen rijp.

De invloed van hout (eiken) op wijn

Het rijpen van wijn op hout heeft veel invloed op de smaak. Meestal worden hiervoor vaten gebruikt die van Amerikaans eiken of Frans eiken gemaakt zijn. Het Amerikaanse eiken geeft de meeste smaak af. Je kunt houtgerijpte wijnen herkennen doordat je dan vaak bijvoorbeeld kruiden, vanille, karamel en een rokerige smaak proeft. Deze manier van rijpen, geeft de wijn ook een volle smaak.

De Vina Mayor Barrel Aged Tempranillo proeven!

Door al die zomerse weken, duurde het even voordat ik deze fles kon openen. Wat vond ik er uiteindelijk van? Qua kleur is de wijn donkerrood. De geur deed me denken aan port en rozijn. Lekker! Maar zo smaakte het niet. De wijn is vol van smaak. Proef ik kers? In ieder geval iets in die richting. De afdronk is wat droog op het eind, wat veroorzaakt wordt door de tannines. Dat had van mij ietsje minder mogen zijn.

Een lekkere, volle stevige wijn! Perfect voor in het najaar of de winter. Hij krijgt van mij 3,5 druifjes (van de maximaal 5).

Ben jij ook fan van houtgerijpte stevige wijnen?

Waar te koop: Gall & Gall
Prijs: €9,49
druiven

 

Meer wijn proeven?

Wil je meer wijn proeven? Lees dan eens over Chateau Ksara Le Prieuré uit Libanon, Siciliaanse wijn of over Rosso di Valpanera. Vind je het lastig om te kiezen welke wijn je lekker vind? Probeer dan eens een wijnabonnement! Ik heb 4 wijnabonnementen getest en geef advies over welk wijnabonnement het best bij je past.

Ben je ook een wijnliefhebber en wil je geen update meer missen? Volg dan wijn blog Wijntjes met Esther via Facebook, Twitter en/of Instagram!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie