Half september was het alweer precies een jaar geleden dat ik in het huwelijksbootje stapte. Time flies when you are having fun! En dat moest natuurlijk wel goed gevierd worden. Dus namen Mark en ik op onze trouwdag de trein naar Haarlem voor een lunch met alles er op en er aan bij sterrenzaak Ratatouille Food & Wine. En wat hebben we genoten!
Precies die zaterdag was de zon, na een paar dagen verstopt te zijn geweest, weer volop aanwezig. Je snapt wij kozen eerst een mooi plekje buiten op het terras van Ratatouille Food & Wine uit.
Een zonnige en bruisende start
En in dat zonnetje genoten we als eerste van een bruisend aperitief; Crémant de Limoux van Cuvee Ma Maison, Rosier. Ik ben gek op Crémant! Als die ergens op de kaart staat is het er meestal een uit de Bourgogne, leuk dat hier voor een andere variant gekozen is. Samen met de amuses is dit een erg fijn begin en we kijken reikhalzend uit naar de volgende gangen!
Het voorgerecht krijgen we binnen geserveerd en dat ziet er echt geweldig uit! Een mooi plaatje van langoustine, lente ui, bospeen, lavas olie en een nagè die aan tafel in het bord geschonken wordt. Het smaakt net zo goed als dat het er uit ziet. Dit gerecht is voor ons echt een schot in de roos, hier klopt alles!
En met welke wijn wordt dit gerecht gecombineerd? Geen wit zoals je misschien verwacht maar een rosé; Rosé d`Une Nuit van Domaine du Deffends uit de Provence. Deze wijn is gemaakt van Grenache en Cinsault en dankt haar naam aan het feit dat de druiven, bij het maken van de wijn, precies één nacht krijgen om hun kleur en smaak aan de wijn mee te geven. De wijn is fris, een beetje fruitig (maar niet te) en heeft ook wat kruidigheid waardoor het goed bij het gerecht past.
De combinatie van eend en een mooie Spanjaard
Na de langoustine gaan we door naar het hoofdgerecht. Het menu is een verrassing dus wij weten nog niet wat er gaat volgen. Als eerste wordt de volgende wijn ingeschonken; Cuevas de Arom Pedra Forca, een Spaanse rode wijn van Garnacha en Syrah. We proeven alvast en ik ben verkocht! Deze wijn is heerlijk; mooi rood fruit, precies goed in balans en merkt ook dat de wijn wat houtrijping heeft gehad. Ik hou hiervan. En het is zeker een mooie wijn voor bij de barberie eend. Want dat is het gerecht wat we daarbij voor ons neus krijgen (zie foto bovenaan het artikel).
Bij de eend ook kumquat, rode biet, uien tarte tatin, zoetzure rode ui, gedroogde rode biet en confit van de bout met een sinaasappeljus. Ook een mooie combinatie weer!
Koala’s to the Max
Koala’s to the Max? Ja, dat is de naam van dessert! Google maar eens en je begrijpt na het zien van onderstaande foto waarom er voor deze naam gekozen is.
Bij dit nagerecht speelt Lavazza koffie de hoofdrol en wordt verder gecombineerd met passievrucht, mango, witte chocolade en Thaise basilicum. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen koffieliefhebber ben en dus ook nooit koffie drink. Maar door alle verschilende smaken bij elkaar en het feit dat de koffie niet overheersde vond ik het toch een geslaagde afsluiter. Helemaal door de combinatie met de Must K een dessertwijn van Château Thuerry gemaakt van Muscat petit grains & Sémillon. Een wijn die ook nog een sur lie rijping van 5 maanden heeft gehad. Qua smaak springt bij mij vooral de citrus er uit waardoor het geen al te zoete dessertwijn is.
Een geslaagde middag!
Na dit dessert zit het er weer op en sluiten we de lunch verder nog af met koffie, thee en friandises. We kijken terug op een gezellige, geslaagde middag met mooie wijn spijs combinaties en goede service. Een perfecte manier om iets bijzonders te vieren!
Over Ratatouille Food & Wine
Ratatouille Food & Wine bestaat begin september precies 5 jaar maar pas sinds een jaar vind je deze sterrenzaak aan het Spaarne. In de keuken staat chef-kok Jozua Haring aan het roer die samen met z’n team in 2014 voor de Michelinster zorgde. De focus ligt hier op wat er op het bord komt. Het restaurant wil toegankelijk zijn, niet te stijf en ook niet te duur. Zo kun je kiezen voor Experience menu’s van de Chef of a là la carte gerechten kiezen. Ook zijn er special deals. Tot slot nog een groot pluspunt van dit restaurant; veel wijn! Kijk maar eens op de wijnkaart.
Zelf even binnen kijken bij Ratatouille Food & Wine? Bekijk deze korte video:
Meer tips?
In Haarlem zijn meer top restaurants. Zoals bijvoorbeeld restaurant Fris en ML restaurant. Of lees de blog 3x leuke restaurants in Haarlem!
Andere leuke steden ontdekken? Ik heb een aantal overzichtsartikelen gemaakt die ik ook regelmatig bijwerk:
- Leuke restaurants (+terras) in Leiden
- Tips voor leuke restaurants in Den Haag
- Leuke restaurants in Den Bosch (centrum én Paleiskwartier)
- Gids voor borrelen en eten in Maastricht
- Leuke restaurants in Voorburg
- Leuke restaurants in Haarlem! (update 2019)
- De leukste terrassen in Den Haag
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!