Recept: Anthus 2018 – Domaine du Grand Chemin

Wist je dat ongeveer 20% van alle Franse wijnimport in Nederland afkomstig is van Pays d’Oc wijngaarden? En dat deze wijngaarden samen goed zijn voor een productie die net zo groot is als die van heel Nieuw-Zeeland? Als je meer wilt weten over Franse wijn in het Nederlandse wijnschap is er dus genoeg reden om je in te lezen over wijnen uit de Pays d’Oc. In dit artikel zet ik de highlights van het wijngebied voor je op een rij. Daarna volgt het recept van een bijzondere wijn van het kwaliteitslabel Pays d’Oc: de Anthus 2018 van Domaine du Grand Chemin. Duik je mee de Pays d’Oc in?

Creativiteit en veelzijdigheid: dit moet je weten over Pays d’Oc IGP

Voordat we aan de slag gaan met het recept neem ik je mee naar de zuidkust van Frankrijk: naar het wijngebied waar de Pays d’Oc geboren is, de Languedoc-Roussillon streek waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère. De omstandigheden voor het maken van wijn zijn er heel goed met warme zomers en milde winters. Sleutelwoorden in de Pays d’Oc zijn creativiteit en veelzijdigheid: het gebied kent een enorme variëteit aan gebruikte druivenrassen en verschillende invloeden die belangrijk zijn voor de groei van de druiven zoals wind vanuit de zee, wijngaarden op hoge bergen en ondergronden die variëren van klei tot kalk. Wijnmakers kunnen hun creativiteit hier volop de ruimte geven.

In rood: de Languedoc-Roussillon (bron: Wikimedia Commons)

Om te weten waar IGP voor staat moet je eerst het verschil tussen een Appellation d’Origine Protegée (verder: AOC) en een Indication Géographique Protégée (verder: IGP) kennen. Beide zijn een aanduiding voor wijn die moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen en die afkomstig moet zijn uit een bepaald gebied. Het verschil tussen AOC en IGP is dat een AOC een specifieker gebied aanduidt, waardoor je veel kunt zeggen over de eigenschappen van het wijngebied zoals bijvoorbeeld ondergrond, klimaat en oogstmethode.

Een IGP beslaat een groter gebied met vaak meer verschillende kenmerken en lokale variëteit dan in een AOC. Daardoor zijn de specifieke kwaliteiten van het oogstgebied minder precies te herleiden dan bij een AOC. Daar staat tegenover dat een wijnmaker die zijn wijn onder het label IGP produceert (veel) meer vrijheid van handelen en ruimte voor experimenten heeft. Zo mag een wijnmaker onder het label Pays d’Oc IGP gebruik maken van maar liefst 58 druivenrassen. Een overweldigend aantal van 12.000 wijnmakers kiest er daarom voor om onder het label Pays d’Oc IGP te produceren. Dit alles zorgt ervoor dat uit de Pays d’Oc IGP een enorm veelzijdig wijnaanbod kent.

Recept: De Anthus 2018 – Domaine du Grand Chemin

Zoals beloofd deel ik hierbij ook het recept van een bijzondere wijn van het kwaliteitslabel Pays d’Oc: de Anthus 2018 van Domaine du Grand Chemin.

Anthus verwijst naar een vogel; Pipit Rousseline (Anthus Camprinis in het Latijn) die leeft in het gebied waar dit recept vandaan komt. In het Nederlands luistert dit prachtige vogeltje naar de naam Duinpieper.

Duinpieper
De Duinpieper, waar de wijn van dit recept naar is vernoemd.

De ingrediënten

4 van de 58 druivenrassen die in de Pays d’Oc IGP mogen worden gebruikt spelen de hoofdrol in dit recept:

  1. Sauvignon Blanc
  2. Chardonnay
  3. Viognier
  4. Rolle

Alle druiven dienen afkomstig te zijn van de 70 hectare wijngaarden van Domaine Grand Chemin.

Daarnaast zijn er ook voldoende 225 liter vaten nodig, die nodig zijn in de de laatste fase van het recept.

Bereidingswijze

Volg het basisrecept voor het maken van witte wijn en creëer daarbij een evenwichtige blend van de 4 genoemde druiven. Hierna volgt fermentatie op roestvrij staal.

De kenmerkende stap binnen dit recept die zorgt voor een unieke wijn is de rijping sur lie: zorg ervoor dat de wijn rijpt op het gist. Dit heeft als doel om de wijn meer complexiteit en structuur te geven en zal zorgen voor een mooie romigheid.

Door naar de laatste stap: het verder laten rijpen van de wijn voor 3 maanden op vaten van 225 liter. Dit kost wat tijd maar daarmee maak je de wijn wel echt helemaal af.

Resultaat

Al met al kost het wat tijd maar uiteindelijk zal je geduld worden beloond:  de Anthus klaar om geproefd te worden. En het resultaat mag er dan zeker zijn, de wijn is zo veelzijdig als zijn herkomstgebied!

Je zult merken dat je zintuigen door dit recept goed geprikkeld worden. Voor de ogen is er een mooie goudgele kleur in het glas, terwijl de neus zich kan laten verrassen door een romige geur maar ook frisse aroma’s zoals wat steenfruit (perzik) en wat bloemige aroma’s.

Het belangrijkste doel van een recept? Een geweldige smaakervaring natuurlijk! En dat komt goed met dit recept. In de verte proef je het romige dankzij de rijping sur lie maar dat blijft wel vrij subtiel. Daarbij wat citrus, peer en een klein bittertje zoals de schil van een sinaasappel in de afdronk. Een mooi recept wat ook perfect geschikt is voor de lente en zomer.

Spijstip

Bij een mooi recept hoort natuurlijk een bijpassende spijs tip. Met deze wijn kun je behoorlijk veel kanten op maar mijn tip zou zijn om de Anthus te combineren met een heerlijke romige citroenrisotto en een goed gegrild stuk zalmfilet. Zorg dat je de wijn erbij op 10-12 graden serveert en klaar ben je! Dat wordt genieten!

Wil je op een later moment van de Anthus genieten dan kan dat ook. De wijn kan nog zo’n 4-5 jaar bewaard worden.

Meet the “chefs”

De familie Floutier beheerst bovengenoemd familierecept tot in de puntjes want al vijf generaties lang maken zij wijn. Jean-Marc Floutier, Emmanuel & Frédéric staan op dit moment aan het hoofd van het bedrijf Domaine Grand Chemin wat wijngaarden heeft in Savignargues en Aigremont. Gelegen tussen de zee en de bergen hebben deze wijngaarden een ideale locatie gedurende het hele jaar met overdag warme, zonnige dagen en koele nachten vanwege de nabijheid van de bergen.

Traditie en moderne apparatuur gaan hier bij de familie hand in hand waarbij duurzame productie een belangrijke rol speelt.

De ‘Chefs’ van Domaine Grand Chemin

En?

Lijkt dit recept je wat? Ga je het een keer proberen? Hoe dan ook heb je intussen op deze manier in ieder geval al kunnen kennismaken met de veelzijdige en creatieve Pays d’Oc.

Ook leuk om te weten is dat ik met deze review kans maak op een toffe prijs! Ik doe namelijk op deze manier mee aan de wedstrijd van Pitch PR (die me ook deze wijn toestuurde) en Misset Horeca waarbij ik (en iedereen die meedoet) kans maak op een wijnreis naar de Pays d’Oc én publicatie van de review op missethoreca.nl. Allebei lijkt me geweldig!

Hoewel de winnaar gekozen wordt door een jury en lezers/volgers geen invloed kunnen uitoefenen is jullie support altijd welkom. Dus ben je enthousiast over dit recept, laat je horen! Hieronder in de comments of in reacties op Facebook of Instagram! Sowieso leuk om te horen of een wijnreview in deze vorm voor herhaling vatbaar is.

Voor meer informatie over de Pays d’Oc zie www.paysdoc-wines.com.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven